Last news in Fakti

7 Декември, 2022 11:41 2 490 3

Първата в Европа автономна кола за търговски доставки е готова

  • loxo-
  • автономна кола-
  • доставки

Колата ще се появи по пътищата през пролетта на 2023 г.

Първата в Европа автономна кола за търговски доставки е готова - 1

Стартъпът Loxo представи първата в Европа търговска автономна кола за доставки. Такива автомобили ще се появят по пътищата на Швейцария през пролетта на 2023 година, а след това компанията иска те да бъдат сертифицирани в Германия и Великобритания. Автономната совалка се интегрира лесно в ИТ инфраструктурата на търговеца, предлага трансформируемо товарно отделение и като размери се вписва перфектно в трафика на Стария свят.

Швейцарският стартъп Loxo изглежда е намерил решение на проблема с доставките. Неговата безпилотна кола, благодарение на електрическото задвижване, е по-малко опасна за околната среда. Автономните превозни средства са изградени върху платформа тип скейтборд от дуралуминий, оборудвани с четири електрически мотора и изминават до 110 километра без презареждане. Всеки автомобил е способен да достави 64 колета с общо тегло 320 килограма. Освен това минималната височина от 40 сантиметра улеснява достъпа до купето за хора в инвалидни колички.

Първата в Европа автономна кола за търговски доставки е готова

Loxo има и други силни страни. Първо, това е най-бързият такъв автомобил в Швейцария. Второ, вместо сензори с въртяща се част, превозното средство използва специална комбинация от радар, лидар, сонар, камера и изчислителен алгоритъм. Това дава 360-градусов изглед както на самата совалка, така и на оператора, който се грижи за нея.

Автомобилът ще бъде оборудван със сензорен екран и два бутона за аварийно спиране, които ще бъдат полезни в случай на авария. Стартът на продажбите е насрочен за следващата година. Ако никой от конкурентите не побърза, Loxo ще стане първата компания, която пуска търговски товарни коли не само в Швейцария, но и в цяла Европа.

Първата в Европа автономна кола за търговски доставки е готова


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    1 13 Отговор
    а в Раша ще сглобяват китайски москвич......смешно ли е , тъжно ли.....държавата с най много ресурси
  • 2 Кочо

    16 0 Отговор
    В България тази кола ще се провали още на първия клиент! При следващите адреси в нея няма да е останало нищо!
  • 3 Делю Хайдутин

    21 0 Отговор
    От Столипиново дали ще успее да се върне цяла?Има ли вградени картечници?