Last news in Fakti

19 Декември, 2022 14:37 2 909 16

Цените на електрическите автомобили продължават да растат

  • електромобили-
  • цени-
  • повишаване

Недостигът на предлагане и рязко покачващите се цени на суровините са истинските двигатели за повишаването на цените

Цените на електрическите автомобили продължават да растат - 1

Мнозина експерти в автомобилния бранш твърдят, че електрическите превозни средства уж били спасителите на автомобилната индустрия. Според най-новите данни обаче цените на електромобилите продължават да растат, което ги държи извън обсега на средностатистическия купувач. Въпреки че тези автомобили са направили значителен напредък през последните години, ценообразуването остава основен проблем, който пречи на електромобилите да пробият на масовия пазар.

Според данните за продажбите, публикувани от Kelly Blue Book , цените на електромобилите отново са скочили рязко през ноември. Това идва, след като производителите се борят с проблеми с доставките, продължаващ недостиг на полупроводници и увеличаване на цената на батериите . Според Kelly Blue Book цените на електромобилите са се повишили с 2% в сравнение с октомври миналата година и с 9% в сравнение с ноември 2021 г.

Новината идва в момент, когато търсенето е на рекордно високо ниво и много производители признаха, че се борят с предлагането на автомобили поради глобален недостиг на различни части. Този недостиг измъчва автомобилната индустрия и точно когато си помислихме, че всичко е приключило, 2022 година ни предлага нова криза. Средната цена на електромобил в момента е 65 000 евро, което поставя тези превозни средства извън обсега на средностатистическия купувач.

В доклада се посочва, че цените на електромобилите са „много над средните за индустрията и се равняват на тези на луксозните коли с ДВГ“. Средната цена на новите автомобили също е на исторически връх, като цифрата за ноември достига близо 49 000 евро. От това обаче не следва извода, че електромобилите са бъдещето, а засилва идеята, че колите с ДВГ все още са много по-достъпни от електромобилите.

Настоящите високи темпове на инфлация несъмнено влияят на цените на автомобилите, но повишеното търсене, недостигът на предлагане и рязко покачващите се цени на суровините (помислете за лития) са истинските двигатели за повишаването на цените. При голямо търсене няма какво да демотивира производителите да намалят цените си. Все пак производителите отварят нови заводи, увеличават производството и инвестират в производители на полупроводникови чипове, което в крайна сметка ще намали разходите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тати ше ти купи колело

    14 2 Отговор
    ама друг път...
  • 2 Фъндиту на зелената сделка

    7 2 Отговор
    Че одите пеша както ви каза колежката преди време.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 3 Отговор
    Аааа, не може да бъде ❗
    Един тука вече година ни обяснява , как щели да станат даже по леФче ‼️‼️‼️
  • 4 Пепи

    9 5 Отговор
    Е какво им пука. Нали не плащат синя зона.
  • 5 смях

    7 15 Отговор
    Растат, но не толкова колкото цената на кола с ДВГ. Тойота RAV4 почти базов вариант се е вдигнала от 85 000лв на 95 000лв само за една година и ако искаш нова се чака минимум 6 месеца. На този фон Теслите са направо евтини.

    Коментиран от #12

  • 6 Ироничен

    11 2 Отговор
    Като растат, да си ги карат!
  • 7 Еми да растат...

    10 5 Отговор
    ...аз си имам бензинова с евро6 и най-висок клас еко и няма я сменя близките 40 години. Дотогава може и да започнат да падат ;) .
  • 8 Офф-чар

    10 2 Отговор
    Значи няма да си купя. Ще си карам 22 годишния дизел. Като намалят цените, ще си помисля
  • 9 Слава на свободният свят !

    2 12 Отговор
    И мобилен телефон беше недостъпен...въпрос на време е да поевтинеят ! Но за "освободения Ганьо", няма спасение !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Турбо

    10 1 Отговор
    А тук един тесльо твърди,че скоро цените щели да се изравнят.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Слава на свободният свят !":

    Е колко е достъпен 🤔
    Четири минимални заплати за НОВ апарат на всеки четири години ❗
  • 12 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "смях":

    Увеличението на цените ще е след Нова година.Базов вариант на бензинова Тойота Rav4 в момента тръгва от 60 к.лв.,няма налични само на поръчка.Миналата седмица ходих в Тойота да гледам една Тойота втора употреба върната от лизинг и проверих цената за нова.Нещо си съчиняваш сам опорките.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Какво ще кажете?

    2 1 Отговор
    За електрическия Хамьр?
  • 15 Живанши

    0 0 Отговор
    Електрическия Хамър е чудо кола, няма спор, ама за Сащ. В Англия му искат 300к паунда... Такива пари за любимата марка на фермерите - GMC.
  • 16 Тузар

    0 0 Отговор
    До де ел колите не станат по мильон парчето,аз нема да си купим!