Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 13:51 5 204 13

Прогноза: Кросоувърите и SUV-тата ще изчезнат от пазара

  • кросоувъри-
  • suv-
  • бъдеще

Според изчисленията SUV автомобилите отделят средно 107.9 г въглероден диоксид на километър

Прогноза: Кросоувърите и SUV-тата ще изчезнат от пазара - 1

В най-прогресивните страни, където борбата за екология излиза на преден план, търсенето на кросоувъри и SUV-та ще намалее драстично, при това в блицко бъдеще. Прогнозата е на Motor1, според които подобно развитие е напълно възможно .

Журналистите напомнят, че през 2022 г. SUV сегментът представляваше 45-46% от глобалните продажби на леки автомобили. Рязкото увеличение на дела на кросоувърите и SUV-тата се наблюдава вече в страни като Индия, Германия, Великобритания, Мексико, Индонезия, Турция, Малайзия, Виетнам, Южна Африка, Тайланд и Филипините. В САЩ, вторият по големина пазар в света, обаче, търсенето е намаляло със 7%, а в Китай - с 2%.

Данни за Европа не се дават в материала, но съдейки по това колко голямо внимание се обръща на екологията в ЕС, местните власти могат да вдигнат данъците за собствениците на кросоувъри и SUV-та, които поради по-голямата си маса отделят повече CO2 емисии от леките автомобили.

Според изчисленията на експертите SUV автомобилите отделят средно 107.9 г въглероден диоксид на километър, докато леките автомобили не надвишават 98-100.8 г/км. Логиката е проста - колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече гориво се изразходва за движението му и толкова повече въглероден диоксид се отделя в атмосферата.

Експертите смятат, че следвайки този принцип, в много страни от Европа може да се въведе повишен данък за токсичност и твърде голямо тегло на автомобилите, което в крайна сметка ще "убие" търсенето на кросоувъри и SUV-та. Като се прибави към това и все по-налагащата се електрификация е напълно възможно SUV-тата с ДВГ просто да изчезнат.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г-ца каприз

    38 8 Отговор
    Винаги ще си карам SUV..... По голямо ...по удобно 😉
  • 2 умен

    22 7 Отговор
    Само дето СУВ може да е електричка или хибрид и собствениците на такива автомобили обикновенно са паралии т.е. този данък трябва да е наистина драстичен.
  • 3 Язе

    27 0 Отговор
    Гледа, че G-класите все още ги продават, а там емисиите са в пъти на средното.
  • 4 умен

    32 1 Отговор
    А да, и този тип коли са по-удобни за инвалидите и възрастните. А някой може и да се оплаче защо камионите и бусовете не ги облагат с такъв данък, защото те са още по-тежки и горят още повече гориво. Едва ли скоро ще изчезнат СУВ. Може да намалеят процентно(едва ли драстично), но ще ги има.
  • 5 Някой

    34 3 Отговор
    Значи ще стане точно обратното. Няма да изчезнат, а на обратно - ще се търсят повече.

    И оставете тази мантра за екологичната ангажираност. Тези екологично ангажирани хора да се подложат на евтаназия - така екологичният им принос ще бъде максимален.
  • 6 така

    24 4 Отговор
    ...."блицко бъдеще" - това е нивото на сайта ви!!!!!!!!!!!
  • 7 Някой

    20 2 Отговор
    Утрепахте тъпомера драга редакция. SUV-тата в кой род е???
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 4 Отговор
    " Според изчисленията на експертите SUV автомобилите отделят средно 107.9 г въглероден диоксид на километър"

    А колко отделят един камион или рейс ❓❓
    Защо не се захванат с тях ❕
    Защото са голяма МАФИЯ ли ❕
    А личните МПС нямат организация и могат да ги смачкат ЯКО , уж е ЕКО ‼️
  • 9 Мисирки продажни

    12 1 Отговор
    Мисирките предричат, все едно глухият да пее!
  • 10 Дада

    11 3 Отговор
    SUV ще изчезнат, скарата и тя е вредна, ще ходим пеша, ще ядем хлебарки, жените и мъжете няма да са истински, а определили се на 18г. Егати живота ни очаква.
  • 11 А дано

    4 7 Отговор
    aма надали... Имайки предвид неоспоримия факт, че преобладаващото мнозинство от хора са олигофрени, тъсенето на SUV-та трудно ще намалее. Нищо че SUV-a e по-тежък, по-харчлив, по-замърсяващ, по-скъп (за покупка и обслужване) и при него няма никакво удовлоствие от шофирането... Още по-смешни са когато са на предно предаване...
  • 12 Живанши

    1 1 Отговор
    Е, дано. Доста нелицеприятни возила. Много ми се изтъркаха тия хладилници на колела, дето в 99% от случаите не се ползват за офф роад. Кофти железария. Някси комплексарска работа. Големи коли можеш да си купиш и без да стърчиш над пътя като джудже на кокили.
  • 13 ...

    0 0 Отговор
    "в блицко бъдеще"- Радославе, поправи си правописната грешка! И следващия път прегледай статията си, преди да я пуснеш, за да не ставаш за резил...