Last news in Fakti

3 Март, 2023 11:00 11 377 8

Шумоизолация на автомобила: Как правилно да я направим

  • съвети-
  • шумоизолация

В шумен автомобил човек бързо се изморява и пътуването става дискомфортно

Шумоизолация на автомобила: Как правилно да я направим - 1

Каквото и да казват продавачите на автомобили, на каквито и проучвания и експерименти да се позовават, шумът в купето не е добродетел, а сериозен недостатък на автомобила. В шумен автомобил човек бързо се изморява и пътуването става дискомфортно. Така че ако колата ви е шумна и не ви харесва, трябва да помислите за подобрение на шумоизолацията ѝ, а ние ще ви кажем как да направите това и на какво да обърнете специално внимание.

Странни звуци влизат в интериора на автомобила отвсякъде - от подкалниковите арки, от двигателното отделение, от дъното, тавана, вратите и т.н. Те се генерират не само от насрещни потоци на вятъра и триене на гумите с пътната настилка, но и от вибрации, възникващи по време на работа на двигателя и други компоненти, както и от лошо сглобени, лошо регулирани пластмасови елементи на интериорната декорация.

Уви, на практика не е възможно да се отървете от целия шум. Понякога, главно при евтини автомобили, се появяват скърцания и поради лошо балансиран силов агрегат, трансмисия и окачвания, както и поради инженерни грешки в конструкцията на каросерията или използването на стомана с ниска якост.

Но с по-добра шумоизолация, всички тези шумове биват намалени и пътуването става далеч по-приятно. В допълнение към основната функция за създаване на тишина, шумоизолацията има няколко други задачи. Например, тя позволява да се увеличи пасивната безопасност на автомобила, а и прави салона забележимо по-топъл, което е много полезно през зимата.

Шумоизолация на автомобила: Как правилно да я направим

Всеки, който реши да подобри шумоизолацията на своя автомобил, има две възможности: да направи всичко сам или да прехвърли тези грижи на раменете на специалисти. В първия случай ще ви трябват не само пари за закупуване на материали, но и знания, достатъчно просторен гараж и много време. Във втория случай ще са достатъчни само пари, макар и значително повече.

Много шофьори, за да спестят пари, се обръщат към гаражни майстори, които срещу по-малко пари инсталират евтини материали, които не осигуряват търсения ефект на намаляване на шума. Най-често срещания проблем е неправилно сглобяване на вътрешната облицовка. И за да избегнете нежелани повреди при сглобяването на вътрешната облицовка на автомобила, най-добре е първоначално да се свържете с професионалисти.

Звукоизолационните материали могат да бъдат разделени на три категории - виброгасители, звукоизолатори, също и топлоизолатори и анти-скърцащи. От названията им по принцип е ясно предназначението на всеки от тях, но вероятно си струва да обясним тяхната същност и състав малко по-подробно.

Шумоизолация на автомобила: Как правилно да я направим

Виброгасителите обикновено съдържат и антикорозионни материали, които предотвратяват ръждясването на метала. Звуко и топлоизолаторите от своя страна имат микропореста структура, която абсорбира шума и не пропуска топлина. А третият тип, както лесно можете да се досетите, се отървава от "щурците", които възникват в резултат на триенето на лошо сглобени части от интериорната декорация.

Технологията за шумоизолация на автомобили от различни марки и модели може да се различава леко, но общите принципи на извършване на работата са идентични. Първото нещо, което трябва да се направи, за да подготвите автомобила за шумоизолация, е да разглобите напълно интериора, т.е. да премахнете цялата тапицерия, да изключите коланите, електрическите кабели и т.н., след което да изсушите старателно вътрешната повърхност.

След това е необходимо да премахнете фабричните шумоизолиращи материали, които по някаква причина са се отлепили, набъбнали или са повредени по друг начин, отстранявате корозията, ако има такава, грундирате и боядисайте незащитените зони. Последният, изключително важен етап от подготовката, е обезмасляването на повърхността. Това до голяма степен зависи от това колко качествена и издръжлива ще бъде шумоизолацията и състоянието на машината като цяло. Ако обезмасляването се пренебрегне, материалите ще се отлепят.

И така, колата е напълно подготвена и сега е време да вземем шумоизолиращи материали. Днес много компании, включително полузанаятчийски, се занимават с тяхното производство. Съответно, те могат да се различават значително както по отношение на цената, така и по отношение на качеството, следователно, за да не губите пари, преди да купите, е по-добре да се консултирате с някой, който знае как да не направите грешка при избора и не забравяйте простата истина - един добър продукт не може да бъде евтин.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от стадото

    33 4 Отговор
    купете си Лексъс и не се занимавайте с глупости. Доверете се на професионалистите
  • 2 Васил

    12 6 Отговор
    Само дето след като сложите такава изолация колата става значително по тежка защото 1 кв.м от този материал тежи 2 кг.
  • 3 оня с магарето

    16 2 Отговор
    Най добре първо гледайте в тубата как се прави и какъв е ефекта... Повечето казват че не биха го направили втори път.

    Коментиран от #5

  • 4 Кънчо Пукадински

    7 1 Отговор
    Вземате едно шагре и минавате автомобила от долу. Същият ефект за 2 часа работа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Йоско

    3 0 Отговор
    Моята я шумоузолираха цялата за 3 дни
    И дадох 3К лв,сега е тиха като Мерцедес "С" класа.,а това,че повече тежи,къде е проблема? Возете се сами в колите,та да ви е леко.