Last news in Fakti

3 Април, 2023 13:12 3 147 11

Учени разработиха „суперздрав бетон“ за жилищно строителство на Луната и Марс

  • космос-
  • марс-
  • луна-
  • бетон-
  • строителен материал

Новият материал е наречен StarCrete. Освен извънземен прах съдържа картофено нишесте и сол

Учени разработиха „суперздрав бетон“ за жилищно строителство на Луната и Марс - 1

Учените тестват различни материали за жилища на Луната и Марс. Иновацията в тази област идва от специалисти от университета в Манчестър, които са разработили нов "космически бетон", направен от извънземен прах. Тъй като бързото връщане на Земята не е възможно по време на тези мисии в дълбокия космос, важно е да се разчита на материали, които могат да бъдат намерени на място.

Износът на инфраструктурни материали от Земята би бил много скъп за космическите агенции. Новият материал е наречен StarCrete. Освен извънземен прах съдържа картофено нишесте и сол. Когато се смеси със симулиран марсиански прах, екипът демонстрира, че картофеното нишесте действа като свързващо вещество за този нов вид бетон. Полученият материал е два пъти по-здрав от обикновения бетон и може да се използва за строителство в космоса.

Учени разработиха „суперздрав бетон“ за жилищно строителство на Луната и Марс

Проучването отбелязва, че StarCrete има якост от 72 мегапаскала (MPa), докато конвенционалният бетон има якост от 32 MPa. При тестване с лунен прах StarCrete превъзхожда всички останали при 91 MPa. Според изчисленията 25-килограмова торба с картофи съдържа достатъчно нишесте за производството на почти половин тон StarCrete - 213 тухли. Учените също така установяват, че готварската сол (магнезиев хлорид, открит на Марс) може допълнително да увеличи здравината на този материал.

„Тъй като ще произвеждаме нишесте като храна за астронавтите, има смисъл да го разглеждаме и като свързващо вещество. В допълнение, модерните строителни технологии изискват много години на развитие, значителна енергия и допълнително тежко оборудване за обработка, като всичко това допринася за цената и сложността на мисията. StarCrete не се нуждае от нищо от това, така че прави мисията по-лесна и по-евтина“, казва д-р Алед Робъртс от университета в Манчестър и водещ изследовател на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 супертурски бетон

    8 2 Отговор
    самонапукващ се, с морски пясък и радиоктивен цемент
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор
    А Мъск ще предостави бетоновози 😀😀😀😀

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Арматуриста

    4 2 Отговор
    А не се поменава нищо с каква арматура ще бъде - конвенционална на пръти или с метални фибри?
  • 4 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мъск ще достави тунелопробиващите машини , на които не им трябва никакъв бетон и ще издълбаят цели подземни градове за времето , за което тези ще отгледат само картофите за нишесте !! И които вече издълбаха десетки км туннели в САЩ , а още при проектирането са предвидени да се събират в Старшип !! Не знам кой луд би живял на повърхността на Луната или Марс поне в близките 200-300 години и за какви глупости харчат пари тия "учени" !!
  • 5 маде ин пръц

    6 0 Отговор
    Разкажете повече за извънземния прах и как се добива
  • 6 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    На Луната земетресения и наводнения няма , но за сметка на това астероиди , слънчеви бури и смъртоносни лъчения са ежедневие !!! И тези "учени" очакват да ги спрат със някаква стеничка от един два реда тухли , ако ще да са пет пъти по-здрави от обикновен бетон !!!! Единственото място , което гарантира поне поносима сигурност там е поне 50-60 метра ПОД повърхността !!! Което пък може да се постигне единствено с разширяване на естествени пещери и свързването им с тунелна мрежа !! Всичко останало е див утопизъм !! На всичкото отгоре е и сто пъти по-евтино , отколкото да градиш от нулата огромни структури на повърхността , които пак ще са в пъти по-уязвими !! На Марс е доста по-далечна работа , но и там е абсолютно същото ! Земетресения и наводнени няма , щото няма вода , нито течно ядро , което да размества повърхността !! Но пък има прашни бури , в сравнение с които най-силния земен ураган и торнадо са свеж полъх !! Отделно и на двете пространството за живеене трябва да е херметично изолирано , за да може да се поддържа атмосфера годна за дишане !! Всичко това води до единствено решение , ПОДЗЕМНИ ГРАДОВЕ !!

    Коментиран от #8

  • 7 Иво

    3 1 Отговор
    Брей ! На Марс и на Луната щели да строят а още немогат да стигнат до там
  • 8 бай Даньо

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Тунелите се правят с бетон . А бетона винаги се прави с една част вода ... Водата от къде от крачола на Мъск ли или от лигите на зомбите га гледат Теслата през витрината !?

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "бай Даньо":

    Много си назад с информацията и явно не си виждал по-стар тунел !! С бетон се укрепват тунели , които минават през различни скални маси и има риск за напукване и срутване при земетресения !! На Марс и Луната земетресения НЯМА !! Овен това тунелите могат да се изкопаят в най-подходящите масиви , щото не са свързани с пътна мрежа , а са само за локално ползване ! Сигурно и пещерите се правят с бетон ,а ?? И не изкарват милиони години въпреки това !!
  • 10 Пако

    7 0 Отговор
    Ако си вземат лук и олио може и картофено салата да си правят докато мачкат бетона за тухли
  • 11 Морския

    4 0 Отговор
    Говарската сол е натриев хлорид