Last news in Fakti

25 Май, 2023 17:45 1 944 3

Bridgestone показа специални гуми за Tesla и Ford

  • гуми-
  • tesla-
  • ford-
  • bridgestone-
  • електромобили

Те са разработени за Model S и Mustang Mach-Е

Bridgestone показа специални гуми за Tesla и Ford - 1

Гумите са единствения контакт на автомобила с пътя и макар подценявани от много, те играят изключително голяма роля в представянето му на пътя, независимо дали на пътя при всекидневно шофиране или на пистата. По подобие на разработените за писта гуми, така през последните години най-големите производители на „обувки“ за коли започнаха да правят и специални гуми за електромобили. Последното такова предложение е дело на Bridgestone с новите Turanza EV.

Интересното в случая е, че от компанията са разработили тези гуми специално за Tesla Model S, Model X, Model Y, Model 3 и Ford Mustang Mach-E. През следващата година се очаква да бъдат пуснати още 13 размера, които да пасват и на други коли на ток. Гумите използват новата ENLITEN технология със следващо поколение смеси за грайферите или поне така казват от Bridgestone.

Новите смеси позволяват по-малко износване на грайфера и съответно по-дълъг живот, както и понижени нива на триене за по-добър пробег. В унисон с електромобилите гумите са направени от материали, 50% от които могат да бъдат рециклирани.

"С ускорения напредък към електрифициран автомобилен парк сме развълнувани да пуснем на пазара гума, която е създадена, за да помогне на водачите да получат най-доброто цялостно изживяване от своите електрически превозни средства, включително комфорт на возене, всесезонно представяне при шофиране и отличен живот", заяви президентът и главен директор продажби на Bridgestone Americas Рикардо Чичи. "Също така сме развълнувани да представим ENLITEN, която бележи основен обрат в подхода ни към технологията и дизайна на гумите, за да осигурим както изключителни динамични характеристики, така и увеличено използване на възобновяеми и рециклирани материали."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    3 4 Отговор
    Що, да не би неспециалните гуми, които са им слагали до сега, да не са издържали на тежестта на електричките?

    Коментиран от #3

  • 2 Бен тен

    1 4 Отговор
    Къде го спрягат Форд с Тесла в едно изречение ?!?
  • 3 Елементарно Уотсън

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    На тези по-специалното им е, че изкарват 50% повече километри и отделят 50% по-малко фини прахови частици, въпреки че теглото на електромобила е по-голямо. Освен това предлагат и по-добро сцепление.

    Ако са на същата или близка до цената на "неспециалните" гуми си е жива далавера.