Last news in Fakti

29 Май, 2023 19:07 11 189 19

Toyota RAV4 измина близо 2 хил. км на ток без спиране за презареждане (ВИДЕО)

  • toyota-
  • denso-
  • безжично зареждане

Кросоувърът се зареждаше в движение

Toyota RAV4 измина близо 2 хил. км на ток без спиране за презареждане (ВИДЕО) - 1

Компанията Electreon успя да докаже предимствата на своята разработка, като измина 1924.56 километра с плъг-ин хибридна Toyota RAV4, без спиране за зареждане. Постижението е направено на специално построена за целта писта, а Toyota-та е използвала единствено електромоторите си, като е изхабила 241.96кВтч. По време на постижението са се сменили 55 шофьора в рамките на около 100 часа.

Тайната на рекорда се крие в настилката по която Toyota-та се движи или по-конкретно под нея. Electreon разработва успешно безжично зареждане за автомобили, което се поставя под асфалтовия слой и зарежда електрическите автомобили по време на движение. За поставянето на рекорда е използвана плъг-ин хибридна RAV4 с 18кВтч батерия, която се презарежда бързо от изградената инфраструктура, като същевременно доказва, че не е нужно използването на големи батерии за изминаване на по-големи разстояния, разкриват от компанията.

През март Electreon подписа споразумение с Toyota и DENSO. Заедно те планират да разработят технология за безжично зареждане за нови автомобили, както и комплект, който да позволи на по-старите автомобили да използват пътищата за зареждане.

"Това партньорство ще направи безжичното зареждане достъпно за разнообразен и широк кръг водачи и ще демонстрира многобройните предимства на безжичното зареждане като икономически ефективно чисто решение за зареждане на електромобили, както и като катализатор за намаляване на въглеродния отпечатък на електромобилите", заяви тогава Орен Езер, главен изпълнителен директор на Electreon.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Строителят от Банкя

    39 4 Отговор
    Това е за белите държави за тук дизел и здраво окчаване за офф роуд!
  • 2 Зевс

    51 5 Отговор
    Тоест им е отнело 100 часа или средна скорост малко над 19 километра в час :)
    Можеха да сменят 55 велосипедиста, щеше да стане по-бързо.
  • 3 Бай ти Ганя

    33 12 Отговор
    Няма постижение, което да впечатли великия Ганьо Балкански. Нищо не е достатъчно за неговия велик и необятен ум.
  • 4 Случаен

    20 3 Отговор
    Кога ще сменят пъту у Каспичан?
    ББ ли да чакам?
  • 5 Поредния търговски боклук...

    20 5 Отговор
    Ако това е екологично, тогава утре на поляната ще кацнат и извънземни... Реклама на корповете, за бавноразвиващи се ... ха ха ха
  • 6 Пешо

    6 1 Отговор
    Биг бузъ таз идейка.
  • 7 Аз ли не мога да смятам?

    18 3 Отговор
    Получава се средна скорост под 20 км/ч. Шофьорите са заспали.

    Коментиран от #11, #14

  • 8 Олеле Майко

    16 1 Отговор
    Много хубаво, а ма те и товарните кораби и теснолинейката към Банско се движат по- бързо бе!
    1924,56 км за 100 часа? - 19км. в час... - Ясно е защо са ползвали 55 шофьора!

    - 461 км. за 24 часа!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Илчо Мустакат

    11 2 Отговор
    💲За поставянето на рекорда е използвана плъг-ин хибридна RAV4 с 18кВтч батерия, която се презарежда бързо от изградената инфраструктура, 💲
    Но според статията определено батерията не се презарежда, който рекорд не е впечатляващ, тъй като е постигнат и от трамвай № 5 в столицата , още преди доста години също така без презареждане, също така на специално изградената инфраструктура и при това изобщо без каквато и да е батерия (последното е основно предизвикателство към инженерите на RAV) Предложение: Инфраструктура с постоянен наклон от висок връх към произволен морски бряг, за рекорди без зареждане....

    Коментиран от #17

  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз ли не мога да смятам?":

    Рекорда за пробег на една Тесла с каква скорост го постигнаха тлупи?

    Коментиран от #15

  • 12 незнайко

    2 2 Отговор
    Така ще изглеждат зарядните станции в бъдеще ! Специална лента на магистралата ( като отбивка за бензиностанция ) по която ще се минава ако желаеш да заредиш автомобила си !

    Коментиран от #13

  • 13 Знайко

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    най-верочтно си прав, но се питам колко ще струва да се кара по тая лента??? ...и колко време ще ти позволят да я ползваш? Идеята да се зарежда батерията от спиранията е с много по-висок потенциал, но не искат да я реализират, защото ще им трябват скъпи спирачни апарати и най-вероятно двойно по тежки от сегашните!
  • 14 Точно толкова

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз ли не мога да смятам?":

    И при тази скорост от 20 км/ч разхода от 12,5 kW/100км ми се вижда голям. Дачия Спринг изкарва разход от 11 kW/100км при скорост 75-80 км/ч.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Японци сър

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Точно толкова":

    "И при тази скорост от 20 км/ч разхода от 12,5 kW/100км ми се вижда голям."

    Е ти какво очакваш от толкова технологично изостанала при електрическите технологии нация? За техен срам само преди десетина години бяха технологични лидери и изпаднаха до това положение толкова бързо, че една dacia произведена в Китай да е по ефективна от един от най-добрите им модели.

    Дори чистата им електричка се нуждае от 300 киловатчаса, за да се движи със около 100 км в час за изминаване на 1000 километра, при положение че тесла модел три се нуждае от 160 киловатчаса, за да се движи със 130 км в час.

    Като включим и времето за зареждане toyota изминава тези 1000 км за 14,5 часа, а Тесла за 9 часа. А после toyota-джиите се чудят защо все за Тесла говорим.
  • 17 Презареждане

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Илчо Мустакат":

    Презареждане има когато батерия се зарежда с по високи стойности от допустимите. В случая има зареждане или дозареждане.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 без спиране за презареждане

    2 0 Отговор
    Кросоувърът се зареждаше в движение.