Last news in Fakti

20 Юни, 2023 10:14 1 435 4

Безпламъчен нагревател за храна

  • нагревател-
  • туризъм-
  • приспособления-
  • джаджи

За две до три секунди иновацията се нагрява до температура над 100 ° C

Безпламъчен нагревател за храна - 1

Изследователи от Мордовския държавен университет разработиха безпламъчен нагревател за храна. Той представлява пакет, вътре в който има нагревателен елемент на базата на смес от неорганични соли и алуминий. При взаимодействие с добавената вода възниква голямо количество топлина, поради което се получава бързо нагряване - за две до три секунди иновацията се нагрява до температура над 100 ° C.

Топлинната енергия на химическата реакция се изразходва не само за нагряване на вода и генериране на прегрята пара от нея, но и за нагряване на метална мед, продукт на екзотермична реакция между смес и течност, каза ръководителят на катедрата по неорганични и Аналитична химия Александър Долганов.

Разработчиците отбелязват, че техният нагревател е по-евтин от аналозите, които използват сравнително скъп магнезий и негасена вар. Освен това по време на активирането му се образуват екологични материали, които лесно се изхвърлят като битови отпадъци.

Сега изследователите са се съсредоточили върху приложението на тяхната разработка в зоната на т.нар. специална военна операция, но в бъдеще се планира тя да бъде пусната за цивилни цели и да е практична вещ за любители на открито и туристи. В момента се създава фирма за производство на новите нагреватели.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тапа Нар

    3 2 Отговор
    как ще ги стигнем мордованците?
  • 2 Браво

    5 1 Отговор
    поредното уникалноя без аналогово руско откритие откритие от днес, което се използва в целия свят от 20 години.
  • 3 То хубаво, ама...

    4 1 Отговор
    Китайците отдавна го продават в Алиекспрес.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.