Last news in Fakti

6 Юли, 2023 14:55 3 066 22

Знаете ли коя е и кога се появява първата музикална уредба в автомобил?

  • радио-
  • автомобил

Моделът 5T71 се състои от радио приемник и вграден говорител

Знаете ли коя е и кога се появява първата музикална уредба в автомобил? - 1

Във века на съвременната технология, автомобилите не са просто превозни средства, а се превръщат в мобилни платформи, които ни предоставят комфорт, удоволствие и забавление по време на пътуването. Едно от най-вълнуващите развития в тази област е въвеждането на музикалната уредба в автомобилите.

Днес ви разказваме за първата музикална уредба, която промени начина, по който се наслаждаваме на музиката по време на шофиране. Въпреки че първите автомобили не са оборудвани със звукови системи, с появата на радиото през 1920-те години, музиката започва да бъде част от автомобилното преживяване.

Знаете ли коя е и кога се появява първата музикална уредба в автомобил?

Първата музикална система в автомобил се появява през 1930-те години, когато компанията Motorola представя иновативно устройство, наречено Motorola Model 5T71. Това е радиоапарат, специално проектиран за инсталация в автомобили. Има тънка, компактна за времето си конструкция, която позволява на водачите да го монтират на специална стойка или в центъра на автомобила.

Моделът 5T71 се състои от радио приемник и вграден говорител. За да се осигури добро качество на звука, устройството използва електромагнитен говорител, който е доста съвременен за онова време. Автомобилната радиоуредба на Motorola има шест транзистора и се захранва от акумулатора на колата.

С течение на времето, музикалната уредба в автомобилите търпи множество промени и подобрения. С появата на касетофоните през 60-те и 70-те години, водачите започват да могат да слушат музика от свои предпочитания. По-късно, CD-та, MP3 плейъри и сега стрийминг услугите предоставят неограничен достъп до милиони песни в автомобилите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    21 9 Отговор
    Първия касетофон в България - Монтана е създаден 1973-та. Пък през 2023-та, България е прекалено изостанала и бедна да произвежда дори него.

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 2 Русофиля

    13 2 Отговор
    а Казачоците са монтирали радио на Волгите, през ранните 70 -те год,

    Коментиран от #6

  • 3 умен

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Винаги сме били бедни и изостанали. Конкретно сме изостанали с 10 години. Хората още 60-те са разработили касетофона. Ние просто сме го копирали като всичко останало!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Завода за полупроводникови прибори в Ботевград го продадоха за 1 лев.
  • 8 Отговор

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Никога в цялата си история България не е произвеждала и доставяла високо технологично оборудване както днес. Да за тези които си представят света с касетофони от соца това звучи шокиращо, но е така, казвам го от първо лице. Проблемът не е в това да произвеждаш нещо а да имаш пазар за него,
    тоест да произвеждаш актуален продукт с цената и качеството конкурентни на останалите.
    Ако днес правехме касетофон Монтана за 1400-1500лв. дори и ти нямаше да си го купиш... Дай да не произвеждаме и парни локомотиви.

    Коментиран от #10

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 2 Отговор
    Не е вярно и това, че се е захранвал от акумулатора на колата. От отделен акумулатор се е захранвал. Използвали са т. нар. батерийни радиолампи - специални радиолампи, които могат да работят с ниско захранващо напрежение.

    Коментиран от #14

  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Отговор":

    Ти искаш да правим касетофони днес, когато вече са изместени от цифровите устройства. Всяко нещо с времето си. А българските компютри?

    Коментиран от #11

  • 11 Отговор

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Сравнявал ли си Правец 8 или ако си виждал 16ка с аналогичен компютър от същото време.
    Ако си го правил, знаеш защо са спрели..
    Безспорно идеята е била страхотно, но уви няма как с лели в градче от селски тип да развиваш такава индустрия, ако проекта беше реализиран в голям град с технически университет навярно щеше да има друга съдба.

    Коментиран от #15, #17

  • 12 Бандера

    14 7 Отговор
    Да, ама пък в СССР през 1967 г за пръв път се появява тоалетната хартия! И то с упътване за употреба. Великата Россия е необятна и след 56 години, това чудно изобретение все още не е познато на голям брой росияни. То и течаща вода и канализация(24 млн.септични ями) за тях са високотехнолигично и непознато чудо.
  • 13 кокоригу

    10 2 Отговор
    В старите волги имаше лампово радио състоящо се от два модула.Единият беше захранването а другия самото радио.И типично по руски си беше към пет кила.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Адам Хилтън

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор":

    Нашите жени по селата, с какво отстъпват на децата роби в Китай които днес правят Айфони? хах Също така в момента в стаята си имам последния български телевизор - Космос, който беше 3-пъти по-евтин, от Самсунгите на пазара по-него време. Така че явно е имало пазар, и нашата техника е била конкурентна. Беше изкуствено саботирана от правителството на Костов, което премахна митата за чужди стоки - нещо което даже западните държави не правят, понеже Япония щеше да ги извади от конкуренцията още през 80-те.

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Отговор

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Адам Хилтън":

    Ами разликата е в това че китайската леля ще следва инструкциите и ще си върши работата.. ако ли не ще я сменят. А правешката леля понеже е 19 чичинайка на Тодор Живков, ще обяснява на технолога или на инженера че ако и прави забележки за студени спойки ще го изгонят. Това е пример за мисленето иначе нищо против Правец, страхотно място, но не и за компютри.

    Коментиран от #18

  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор":

    Какво значи аналогичен? Значи да има същия процесор 6502, интерфейсни адаптори, РАМ, ЕПРОМ си беше българско производство, клавиатура, флопи, монитор. Пълноценен компютър, изнасян в много страни тогава. А сега даже и лопати не произвеждаме, всичко от Китай.
  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Отговор":

    Студени спойки може да има при ръчно запояване. Компютърните платки се запояват машинно - пуска се вълна от разтопен припой. Това е съвременна технология.

    Коментиран от #19

  • 19 Отговор

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    С вълнова спойка се правят около 80% от спойките, другите мостчета връзки с други платки големи компоненти всичко е на ръчичка... Не всичко е както по телевизията. А и днес никой не използва вълнова спойка... тя е много стара технология.
  • 20 браво за написаното

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Адам Хилтън":

    и жалко за заблудените джендърчета плод на демоНкрацията …
  • 21 незнайко

    3 1 Отговор
    ( Motorola има шест транзистора ) (Първият силициев транзистор е създаден от Тексас Инструмънтс през 1954 година ) Как тогава 1930 ще съществуват ? Това са били 6 радиолампи работещи с МЕХАНИЧЕН преобразовател от 12 на 220 волта !!!
  • 22 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "кокоригу":

    По големия ОБЕМ не означава такова тегло което сте написал, защото имам такъв приемник - реликва.