Last news in Fakti

8 Август, 2022 13:00 3 545 27

Питаме ви: Използвате ли телефон по време на движение?

  • телефон-
  • автомобил

Едно от последните изследвания по темата показва, че телефонът в ръката пречи на шофирането и увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди

Питаме ви: Използвате ли телефон по време на движение? - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на шофьорите, които използват телефона в колата, се е увеличил неимоверно през последните години. И по-рано шофьорите се разсейваха с обаждания, но сега все повече използват смартфоните за да пишат съобщение или да изпратят някой емотикон. А някои дори гледат видеоклипове. Всичко това е далеч по опасно от разговорите по телефон по време на движение.

А едно от последните изследвания по темата показва, че телефонът в ръката пречи на шофирането и увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди. При скорост от 60 км/ч например, за времето от 0.7 секунди колата изминава 12 метра. Без значение колко опитен е шофьорът и колко перфектна е колата му, тези 12 метра могат да се окажат фатални при екстремна ситуация на пътя.

В Закона е предвидена глоба за използване на смартфон по време на шофиране. Рядко обаче шофьорите биват глобявани, защото е трудно да се докаже, че водачът е държал телефона и често такива нарушения "падат" в съда. Или с други думи - мерките не са достатъчни.

Това, което се опитваме да ви кажем, базирайки се на последното проучване по темата е, че и шофьорите, и пешеходците не трябва да използват мобилни телефони, когато са на пътното платно. Мястото на смартфона не трябва да е в ръката, докато шофирате.

Вашите разсъждения по темата и това дали сте попадали някога в инцидент поради използване на смартфон в колата, можете да споделите в коментарите. Питаме ви: Какво мислите по въпроса опасно ли е да се използва смартфон по време на шофиране и адекватни ли са мерките, които се вземат от Пътна полиция?


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    12 4 Отговор
    Да, аз лично го ползвам, но не карам аз.
  • 2 Всички знаят

    14 6 Отговор
    Опасно е и всички го правят! Трябва значителни санкции! Също, производителите на автомобили могат да помогнат със заглушители за шофьора, ама не щат! Не щат и тези, които още не са се блъснали някъде!

    Коментиран от #20

  • 3 Емили джендъра

    10 12 Отговор
    Аз шпорим с 120км/ч., пиша джендърски съобщения и се шмугам между колите.

    Коментиран от #7

  • 4 Гжо

    11 7 Отговор
    Използването на телефон трябва да се приравни до употребата на алкохол и наркотици и да се конфискува колата още от първия път.

    Коментиран от #26

  • 5 очевидец

    6 7 Отговор
    След като не може да се докаже,че си говорил по време на движение то също така не се доказва и,че си бил без колан.....
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор
    Ами да ! Ежедневно !
    Винаги ползвам навигация и Уейз‼️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 5 Отговор
    Навигацията ми помага да избягвам му частици със задръствания, а Уейз ме предупреждава за опасности на пътя или куки в храстите‼️
    Не пиша/ чета съобщения докато шофиране, а за разговори ползвам опцията на автомобила, така дали говоря със някой който е в колата или на линия - няма значение‼️
  • 9 Помак

    5 10 Отговор
    .....постояно го исползвам докато карам...на няколко пати штях да са отрепя

    Коментиран от #21

  • 10 Никога

    19 3 Отговор
    не си позволявам да използвам телефон по време на движение. Имам трансмитер, но не го ползвам да говоря, а само за музика от телефона, защото разговорът по време на движение също разсейва, особено когато е ангажиращ и изисква да се съсредоточиш. Колкото и да е важен един разговор, може да почака. Гледам, че масово разни "шофьори" говорят по телефона докато шофират, не малко от тях дори пишат по време на движение или ли си прелистват Фейсбука, което не само е нагло, ами е и безотговорно също както да караш пиян и дрогиран, после се чудим защо по сакатлъци и смърт на пътя сме на първо място в Европа.
  • 11 сектант

    9 0 Отговор
    да, нали за това си помлях колата
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стоян Александров

    3 13 Отговор
    Когато карам колата телефона ми е постоянно в ръката ми и независимо от всичко аз си цъкам безпроблемно. Не ме е страх от наказание защото няма кой да ми го наложи. Карам с над 150 по магистралата и в същото време си чатя в фейса. Много ми е кеф така. Признавам си че и малко дрога взимам преди това, ама все тая защото никой не ме наказва за това. Когато шофирам само секс не съм правил до сега, ама и това скоро ще направя. И не ме е страх от бищо щото и наказанията са мижави и контрола е нулев...
  • 14 Само идот би изпозлвал телефон докато

    15 0 Отговор
    шофира! Щом е толкова спешно, отбий си ги прави каквото там трябва! Никой не е длъжен да търпи катастрофи заради идиоти с телефони! Редовно говорят, чатят, ровят във ФБ! Безумно е! Трябва като в Германия да има патрули без отличителни белези и да шофират и да спират на мига. Глобите трябва да станат равни със стойността на един телефон(1500 лв ми изглежда като добра сума).

    Коментиран от #16, #18

  • 15 батко ви

    4 1 Отговор
    Аз ползвам лаптопа си ..
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Само идот би изпозлвал телефон докато":

    Никога не бих отделил ТРИ минимални заплати за един телефон ‼️
    Иначе , да !
    Аз съм на мнение , че трябва да има диференцирани глоби .
    200 лв акт за пенсионер и за милионер са различно по тежест наказание за еднакво нарушение ‼️

    Коментиран от #17

  • 17 оооооффффф

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Щот има разлика, ако те убие пенсионер? Глупости на квадратчета!
  • 18 Хайде стига драми

    4 10 Отговор

    До коментар #14 от "Само идот би изпозлвал телефон докато":

    Дали ръката ми държи телефона или съм я сложил на скоростния лост, все не е на волана и по принцип рядко го държа с две ръце. Спрете да се връзвате на измислени проучвания, че ако едната ти ръка не е на волана ще реагираш с почти секунда по-късно.

    Ако нямаш рефлексите, дори двете ръце да са ти на волана и да гледаш внимателно, няма да успееш да реагираш навреме, за разлика от хората които имат както рефлекси, така и опита да следят обстановката и да предвиждат ситуацията.

    Лично аз много пъти съм се улавял, че скачам на спирачките, като дори аз съм изненадан защо ги удрям и части от секундата по-късно разбирам защо съм го направил. На вас не ви ли се е случвало?

    Понякога се дърпам в дясно за да може някой да ме изпревари и да направи тройно изпреварване, като даже не знам как съм погледнал в огледалото да го видя.
  • 19 Мнение

    10 2 Отговор
    Ползвам телефон само когато съм спрял. Фрапиращо е , че най-често срещам все още дами със знак за новоизлюпен водач, които в движение пушат и държат мобилен телефон, а с другата застрашително на завой навлизат срещу мен, е как да им .......
  • 20 свидетел

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Всички знаят":

    не всички ! това , че правиш нещо нередно, не си търси оправдание с другите !
  • 21 милиционер

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Помак":

    жалко , че не успя !
  • 22 хикс

    3 0 Отговор
    Да ви кажа чесно , не съм очаквал , че използването на смарт часовник по време на шофиране е толкова удобно
  • 23 Куче водач

    3 1 Отговор
    Използвам стария си телефон, вместо видеорегистратор, на fullHD видео, виждат се всички селски изпълнения на пътя, както и регистрационните номера. Накрая ще изпратя компилация на избрани цървулски издънки на КАТеричоците , да им се порадват.
  • 24 истината в малко

    3 6 Отговор
    По-различна. Не слагам колан, защото ми пречи да говоря по телефона. Също както мога да ям, да пия и да пуша в колата. Ако някой се е загрижил за мен да застане пред ролбара.
  • 25 Гост3

    6 0 Отговор
    Опасно е разбира се.има шофьори които и без да използват телефон са калпави
    За целта има слушалки и часовници
  • 26 Соваж бейби

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гжо":

    Има хора които работата им го изисква да говорят по телефона,докато шофират,доставяш нещо си в друг град не намираш адрес.... .Има си табло ,телефона се включва всичко е автоматично не правиш нищо ,дори и събщения не пишеш а говориш и робота си записва и праща .Мъжа ми така практикува .Джипиес не е ли същото ,пак слушаш ,повече ме притеснява когато ругае някой, малоумник който не може да кара и не спазва правилата, много се нерви на такива за щастие 25 години няма злополука .Колко глупаци дори не поглеждат на ляво или дясно направо завиват ,най малкото внимание е фатално.Недоспиването е опасно също колкото алкохол и дрога .
  • 27 Самуил

    0 0 Отговор
    Ползвам само като съм нашмъркан зад волана щото тогава нема как требва да дигна