Last news in Fakti

17 Юли, 2023 18:40 4 131 19

Европа одобри закона за сменяеми батерии

  • батерии-
  • смартфон-
  • сменяеми батерии-
  • европа

Това трябва да удължи значително живота на смартфоните

Европа одобри закона за сменяеми батерии - 1

Европейските власти официално гласуваха закона за сменяеми батерии на смартфони и други преносими устройства. Правилата ще влязат в сила от 2027-ма, като дотогава ще се даде възможност за преход на производителите, които трябва задължително да се съобразят с новите изисквания.

Целта на новия закон е удължаване на живота на смартфоните, като потребителите ще имат възможността да сменят батерията на своето устройство по по-лесен от в момента начин и да го направят годно за употреба още поне няколко години. Това ще задължи компании като Apple, Samsung, Xiaomi и други да направят смартфоните си още по-лесни за ремонт и поддръжка и да ни върнат в една ера, която отмина преди около десет години.

Освен за смартфони, наредбата влиза и за всички видове батерии при електромобили, индустриални батерии, електрически велосипеди, мотопеди, тротинетки и други от този тип. В закона се казва, че потребителят трябва да може лесно да смени батерията, без нужда от специални инструменти или специални познания.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    45 7 Отговор
    С тези сменяеми батерии FBI няма да може да ни следят през цялото време.
    Защото сега, като си изключим уж телефона, той е изключен само за нас,
    но не и тези от Фашингтон...

    Коментиран от #3, #9, #12, #14

  • 2 Естествен Интелект

    20 2 Отговор
    След 20 години и часовото време няма да се сменя....

    Коментиран от #6

  • 3 Естествен Интелект

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Нали целта е да не вадиш захранването, иначе защо са безплатни нещата?!
  • 4 Студопор

    26 3 Отговор
    Ами те си бяха сменяеми. После ги направихте вградени, за да ги направите пак сменяеми.
  • 5 Браво

    37 0 Отговор
    Нещо хубаво в името на потребителя! Сега обаче усещам как някои ще заобиколят това като намалят драстично капацитета на батериите, ще ги направят пет пъти по-скъпи и да са с чип за "съвместимост" по предлог "предпазване на потребителя от фалшиви батерии криещи опасност ".

    Коментиран от #10

  • 6 След 20 години

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Естествен Интелект":

    Може и да няма свят
  • 7 Оги

    2 3 Отговор
    А за колите?

    Коментиран от #16

  • 8 Гост

    8 11 Отговор
    Безсмислен закон. Производителят на втората година ти пуска две актуализации с които софта ти започва да забива и става стар. Щеш не щеш купуваш нов смартфон.

    Коментиран от #11

  • 9 Геро

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Който иска да се скрие с изключен телефон си има начини. Няма да ги разгласявам ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джон

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    И аз, ако съм комунист, ще ме е страх от американците.

    Коментиран от #19

  • 13 гост

    3 33 Отговор
    Направиха ги вградени, за да ги направят по-тънки, по-големи и по-леки. На никой не му пука при положение, че телефончето вече е старо, дали може да му смениш батерията или не. Цените са толкова ниски, че няма смисъл от ремонт и подмяна. Сега какво, отиваш в магазина и казваш дайте ми батерия, ами като няма какво правиш? Нали трябва дистрибуция на батерии сега да се изгради, малоумно е. Оставете бизнеса да си регулира пазара, а вие се погрижете за рециклирането на тези уреди, за да не се палят по сметищата, не е ли по-смислено така?
  • 14 Демократ^2

    9 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Да ФБР през цялото време следи "цървулите" от малко известната им България, дали си пият ракията с мезе.
    Много им е важно да имат тази информация. 24 часа само към нас гледат и слушат.
    Иначе много добра новина за сиромасите в Европа. Няма да са принудени да купуват нови устройства, при положение, че старите им вършат работа и са свикнали с тях. Браво аз съм ЗА с две ръце. На практика един телефон ще може и 10 години да се ползва, както и лаптопи и електромобили - за тях пък по 20-30 години, както е практиката в БГ.

    Коментиран от #15

  • 15 Мхммм

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ^2":

    Ама ти си роден демократ като те гледам след като играеш против потребителите. Нека незабравим, че законът е одобрен от Европа, за хората в Европа, а не в частност за България. Въпроса не е дали си сиромах.. тук се защитават интересите на крайния потребител и така трябва да е!!! Пак може да е ip68 пак може да е с тънък корпус и да се зарежда безжично. Вие защитавате монопола и се радвате да, че ви цакат включително и вас като крайни потребители. Браво за подобни закони !!!
  • 16 Пише бе

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оги":

    Чети !
  • 17 Христо

    6 3 Отговор
    Предишното ми Xiaomi го ползвах от началото на 2018г до към края на 2022г. На третата година се наложи да му сменя батерията. Оказа се че вече не се произвеждат оригинални и се наложи да ползвам афтърмаркет, издържа точно 4 месеца и се наду. Та каква е логиката да са лесни за ремонт, а да няма читави "консумативи"?
  • 18 Изтървана

    6 1 Отговор
    Е тази кауза! Тия дни нали глобиха отново Епъл и Амазон ама то едни глоби...които няма как да ги накарат да се замислят и отново ще продължат да си правят каквото си поискат. И тук ще им се размине по един или друг начин
  • 19 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Джон":

    Обаче шарените не ги е страх от американците.