Last news in Fakti

2 Август, 2023 11:06 2 053 2

Hyundai и KIA ще използват дъждовна вода за почистване на LiDAR сензорите

  • kia-
  • lidar-
  • hyundai

Иновацията елиминира необходимостта от отделен охладителен резервоар

Hyundai и KIA ще използват дъждовна вода за почистване на LiDAR сензорите - 1

Hyundai и KIA подадоха съвместен патент за система за почистване на външни сензори на автомобила, като най-вече става дума за LiDAR системата за автономно шофиране. Едно от основните нововъведения е използването на дъждовна вода. Изобретението е регистрирано в Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Сензорите LiDAR са известни предимно с повишената си точност в сравнение с по-простите системи. Въпреки това, когато вода или малко количество мръсотия попадне върху сензора, те напълно спират да работят, препредавайки неправилни данни.

Устройството за почистване на сензора включва система за събиране на дъждовна вода, която се стича по предното стъкло, помпа за подаване на събраната дъждовна вода и охлаждащо устройство за въздушния компресор.

Тъй като дъждовната вода охлажда въздушния компресор, дизайнът елиминира необходимостта от отделен охладителен резервоар. Използвайки тази дъждовна вода, почистващо устройство в близост до сензора доставя течност или въздух за почистване на сензора. Устройството за събиране на дъждовна вода е монтирано под капака.

За разлика от камерите, сензорите LiDAR могат да откриват опасности на разстояние над 1000 метра, давайки на автомобила или водача много повече време за маневриране. Както при всяка собствена технология, нейният успех ще бъде известен едва след като бъде пусната в производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УтреВа

    2 0 Отговор
    Утре някой ще мине да ти лепне попупрозрачна лепенка на сензора и после се чуди защо колата ти е катастрофирала на първото засилване... така и не се научиха че техника си е техника и може да се ползва и от лоши хора...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.