Last news in Fakti

29 Август, 2023 11:14 1 318 2

Създадоха невидими QR кодове (ВИДЕО)

  • qr код-
  • 3d печат-
  • 3d

В ерата, в която QR кодовете вече са станали неразделна част от живота ни, тяхната безопасност и използваемост остават под въпрос

Създадоха невидими QR кодове (ВИДЕО) - 1

Изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския технологичен институт излязоха с иновативно решение: BrightMarker, невидими флуоресцентни маркери, вградени в 3D отпечатани обекти.

Тези етикети работят като невидими QR кодове и могат да бъдат сканирани с инфрачервени камери. Те предлагат широки възможности в областта на движението, виртуалната реалност и дори във веригата за доставки.

Интересното е, че тези етикети не могат да се добавят към съществуващи обекти; те трябва да бъдат вградени на етапа на 3D печат.

Системата BrightMarker предлага две опции за хардуер за откриване на маркировка, една за смартфони и една за VR очила.

Тези етикети не се виждат с просто око, което ги прави устойчиви на подправяне и идеални за инжектиране на метаданни във физическия свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    0 0 Отговор
    Ще ги слагат на водката без алкохол и на колата без кенчет 🤣😂🤣😂
  • 2 8888

    0 0 Отговор
    El grande prazo (голЕм праз)