Last news in Fakti

2 Септември, 2023 13:15 1 371 4

GM пуска самоуправляващи се електромобили по пътищата на Китай

  • general motors-
  • автономни коли

Първият модел е Cadillac Lyriq

GM пуска самоуправляващи се електромобили по пътищата на Китай - 1

Американският концерн General Motors (GM) получи разрешение да тества технологии за автономно управление от четвър ниво на автономност в Китай. Не се уточнява кога автономният Cadillac Lyriq ще се появи по улиците на китайските градове.

Тъй като GM се стреми да настигне конкурентите, тестовете на американски безпилотни коли в Китай може да започнат скоро. Партньор на GM в този проект е китайската компания Momenta, която е специализирана в автономното шофиране.

GM започна развитие в тази посока преди няколко години. През 2016 г. концернът придоби компанията Cruise, която се занимава с автономни таксиметрови роботи. Инвестицията на GM позволи на разработчика да стартира пътувания без шофьор в Остин, Тексас и Сан Франциско, Калифорния.

Според изпълнителния директор на General Motors Мери Бара, концертът възнамерява и може да изпревари Tesla в областта на безпилотните технологии, особено в Китай. Докато местният пазар на автономни коли е доминиран от компании като XPeng Motors, Baidu и Pony.Ai, инвестицията на GM в китайски стартъп може да промени ситуацията.

Между другото, Momenta инвестира в американския концерн от 2021 г. и планира да го използва, за да навлезе на световния пазар на безпилотен пътнически транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    3 8 Отговор
    А рашките, пуснаха лада без климатик ел. стъкла и еърнег. А за усилвател на волана не са и чували. Но пък е безаналогова.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    6 1 Отговор
    Един китаец ще тича с флагче пред автономния електрически автомобил да не обърка пътя.
  • 4 ЕХООО

    3 2 Отговор
    Кога американските ПОМИИИ ЩЕ СТИГНАТ, ВЕЛИКИТЕ КИТАИЦИ