Last news in Fakti

20 Септември, 2023 14:42 2 454 9

Автономен автобус от бъдещето тръгва по европейските пътища (ВИДЕО)

  • автономен автобус-
  • auto-shuttle-
  • чехия-
  • великобритания

Aurrigo Auto-Shuttle ще обиколи Чехия и Великобритания

Автономен автобус от бъдещето тръгва по европейските пътища (ВИДЕО) - 1

Базираната във Великобритания компания Aurrigo представи своя автобус Auto-Shuttle като автономно превозно средство за проекта Living Lab for Autonomous Electric Vehicles. Инициативата е създадена, за да се да се оцени потенциалът на обществения транспорт без шофьори в Европа.

Първоначално в Auto-Shuttle ще има човешки оператор, който да поеме управлението в случай на грешка. След това, обаче Aurrigo планира да премахне човешкия фактор, но не изцяло. Компанията да го замени с дистанционен ръководител, който не е физически в автобуса, но все пак може да поеме управлението в случай на грешка. По този начин компанията се надява пътниците да свикнат с използването на автобус без шофьор, докато се развива напълно автономната технология.

"Градовете са изправени пред предизвикателства като намаляване на емисиите, подобряване на безопасността и мобилността на велосипедистите или пешеходците, повишаване на качеството на живот на гражданите. Автобусите без шофьори могат да променят правилата на играта за градовете, тъй като решават много от тези предизвикателства", казва Бани Анвари, професор в University College London, който работи с Aurrigo по този проект.

"LivingLAPT ще предостави устойчиви автобуси без шофьори и логистични услуги сред различни европейски градове, като постепенно премахне необходимостта от шофьори за безопасност в совалките и премине към отдалечени оператори.“

"Това е първото внедряване на подобен тип автобуси в Европа за Aurrigo и сме щастливи, че работим с такава престижна група партньори, за да направим тази важна стъпка в автономния обществен транспорт", каза Дейвид Кийн, главен изпълнителен директор на Aurrigo.

"Средновековните калдъръмени улици на Прага, построени преди да се появят автомобилите или автобусите, са в ярък контраст с модерните пътища на Милтън Кийнс, което показва важността на тестовете в няколко града", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    10 1 Отговор
    Аха.....и още по автономна безработица от бъдещето , ще тръгне по европейските държави !!!
  • 2 Боби

    5 1 Отговор
    Е добре де...щели да премахнат човешкия фактор ама не съвсем, защото някой шофьор ще стои в офис или симулатор за да следи за грешките, които със сигурност ще ги има и ще ги коригира. Не, че нещо ама точно нищо няма да контролира ако не е в самата машина. Това бъдеще хич не ми харесва.
  • 3 УдоМача

    5 1 Отговор
    Като го пуснат и по пътищата на Бантускотия всеки курс ще авършва с ПТП :D
  • 4 Малиии

    5 1 Отговор
    В Стара Загора ще е в първия трап! Ако не във втория! Тук няма минаване! А на заден върви ли, че улиците се затварят в края не в началото!
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    Това нещо колко пешеходеца ще сгази и кой ще е отговорен?Кой ще го зарежда и сменя спуканите гуми? Сиуксите няма ли да му откраднат седалките?
  • 6 Ну погоди!

    5 0 Отговор
    Ще има пътници с защипани глави между вратите.
  • 7 Нов

    4 0 Отговор
    Ще ви води директно в гроббищните паркове, да сте живи и здрави, пазете се.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дупничанин

    3 0 Отговор
    Тоя подвижен електронен ковчег скоро нема да се появи по наще друми. Прекалено европейски са за него