Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 12:31 1 986 4

Японци създадоха двукрак робот, задвижван от жива мускулна тъкан

  • робот-
  • мускулна тъкан

Мускулната тъкан е опъната по гъвкавата структура на всеки от пластмасовите крака на робота

Японци създадоха двукрак робот, задвижван от жива мускулна тъкан - 1

Група учени от университета в Токио използваха изкуствено отгледана мускулна тъкан за движение на двукрак робот. Такова задвижване може да бъде по-ефективно от други методи за придвижване на роботизирани крайници. В допълнение, материалът е мек на допир и лесно ще копира начина, по който хората се движат.

Експерименталният дизайн не е сложен. Мускулната тъкан е опъната по гъвкавата структура на всеки от пластмасовите крака на робота. Краката завършват със своеобразен поплавък, а цялата конструкция е поставена в съд с хранителен разтвор. Мускулните клетки, макар и изкуствени, са живи и затова се нуждаят от захранване.

Мускулна контракция се получава след преминаване на ток през течността в близост до мускулите от един електрод към друг. Учените ръчно преместват електродите по-близо до единия крак и след това до другия, принуждавайки ги да се изправят и да направят крачка напред.

Изключването на тока отпуска мускулите и кракът се раздвижва. Така бяха тествани режимите на ходене по права линия и обръщане на място, като се свива само един мускул на единия или другия крак.

Учените отбелязват, че предложеното от тях решение работи и роботът с живи мускули може да се движи и маневрира на земята. В бъдеще те планират да разработят устройства за захранване на мускулите, така че да могат да работят автономно, както и ефективни схеми за подаване на електрически сигнали за контрол на движението.

Няма съмнение, че изследователите ще намерят удобно решение. По-рано японски учени успяха да научат роботи да отглеждат кожа от живи човешки клетки, въпреки че това е друга история, с която обаче може да бъде завършена тази.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    5 0 Отговор
    Имам чувството, че скоро хората ще изчезнат и ще има само роботи , сигурно това е планът .... Той беше прав
  • 2 опаа

    3 0 Отговор
    нетърпелив съм да налагам гнева си върху човекоимитиращи машини, създавани за подмяна на човека или човешаката дейност. Па от друга страна може и хората да станат малко по задружни срещу общ враг
  • 3 ПАК ЛИ ИИ ВИ ПИШЕ ПУМИИТЕ ?

    2 0 Отговор
    Цитат : ..."Мускулните клетки, макар и изкуствени, са живи и затова се нуждаят от захранване."...
    край на цитата
  • 4 но ги пазят правителствата

    2 0 Отговор
    и аз с удоволствие бих взел всичките тия разработки на всичките тия толерасти по света и бих ги изгорил