Last news in Fakti

19 Март, 2024 14:12 1 257 3

Вижте как швейцарското роботизирано куче се научи да преодолява препятствия (ВИДЕО)

  • робот-
  • куче-
  • роботизирано куче-
  • anymal

ANYmal прави движенията грациозно и изобретателно

Вижте как швейцарското роботизирано куче се научи да преодолява препятствия  (ВИДЕО) - 1

Инженерите от ETH Zurich представиха актуализирана версия на кучеподобния робот ANYmal, който вече е обучен да преодолява препятствията по различни начини и самостоятелно да взема решения за всяко от тях.

ANYmal преодолява препятствия чрез метода проба грешка: оценява препятствието и избира начин да го преодолее. Роботът може да се изкачи над него, да го прескочи, да пропълзи под него или да използва всякаква комбинация от движения, които е правил в миналото.

Създателите на робота са възприели интегриран подход към неговото обучение, съчетавайки софтуерен контрол, внедрен в предишни версии на проекта, и технологии за машинно обучение. Така движенията на самообучаващия се робот са изненадващо грациозни и ефективни, което го отличава от повечето подобни машини.

Алгоритмите за машинно обучение помагат на ANYmal да оцени и да се ориентира в обстановката; Роботът може гъвкаво да прилага голям набор от движения според нуждите, то използва своеобразната си библиотека, която непрекъснато се разширява.

Това помага на робота да стои уверено на неравни и хлъзгави повърхности. На практика ANYmal ще може да работи на промишлени и строителни обекти, както и при разчистване на отломки по време на природни бедствия. Повече за роботизираното швейцарско куче, вижте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    2 0 Отговор
    бОли го оджата (онова), че швейцарското куче не гонело заЯци!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.