Last news in Fakti

14 Април, 2024 11:00 1 550 4

„Умни пътни знаци“ забелязват използването на телефон и препоръчват да го оставите (ВИДЕО)

  • пътни знаци-
  • умни знаци-
  • джаджи

Технологията вече се тества на различни места в САЩ

„Умни пътни знаци“ забелязват използването на телефон и препоръчват да го оставите (ВИДЕО) - 1

Пилотни версии на въпросните "умни знаци", които са със специално проектиран софтуер и използват инфрачервена и микровълнова технология за откриване на разсеяни шофьори, вече се появиха в реалната пътна мрежао .

Интелигентните знаци могат да разберат дали шофьорът кара с превишена скорост, дали е без предпазен колан или използва телефона си докато шофира. След като открие нарушението знакът предупреждава водача с надпис , като го насърчава да шофира безопасно.

Технологията вече се тества на различни места в САЩ, включително Сиатъл и Вашингтон, окръг Колумбия. В същото време, според разработчиците, умните табели не могат да събират лични данни и не издават квитанции за плащане на глоби.

В първите си версии, които познаваме и у нас, умните знаци показваха на шофьорите цифрово отчитане на тяхната скорост и им казваха да намалят, ако я превишат. Сега програмата е подобрена и знаците съветват шофьорите да оставят телефона си, ако го държат в ръка. От друга страна, хората, които не нарушават правилата, се посрещат от знака с усмихнато лице.

Тим Хоган, главен изпълнителен директор на SaferStreet Solutions, която прави знаците, каза, че технологията може да намали разсеяното шофиране с 40 процента, ако бъде оставена на място за един месец. Всяко подобрение в концентрацията на водача е положително.

Според скорошен доклад на Cambridge Mobile Telematics, който проследява поведението на водачите за застрахователни компании, има тревожно увеличение на използването на телефон по време на шофиране.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчоглед

    0 0 Отговор
    Контрапункт на катаджиите в бг.
  • 2 Няма алтернатива

    3 0 Отговор
    С пътни знаци няма да стане, само с ректална терапия, включваща телефона и шофиращият(та)!

    Коментиран от #3

  • 3 Фиш енд чипс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Няма алтернатива":

    Новите модели смартфони, сами сигнализират на 112 и правят селфита, ако ги пипнеш докато караш.
  • 4 чарли

    2 0 Отговор
    То хубаво ама ако кифлата блее в телефона как ше види знака