Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 17:52 27 558 35

Октай: Покрай Манолова ВИС се опитва да се върне в строителната мафия (ВИДЕО)

  • осман октай-
  • извор на мира-
  • мая манолова

В Сирия ще се създаде автономна кюрдска държава под покровителството на Москва и Дамаск, прогнозира бившият зам.-председател на ДПС

Октай: Покрай Манолова ВИС се опитва да се върне в строителната мафия (ВИДЕО) - 1
Осман Октай

Винаги съм казвал, че агресията на Ердоган към кюрдите, които са 20 млн. В Турция, ще има последствия, ще доведе Турция до ръба на гражданската война. Ердоган използва тежката ситуация вътре в Турция, неговата власт ерозира, той изгуби ключови градове, а обикновено диктаторите изнасят агресията си навън. Това заяви в студиото на ФАКТИ бившият депутат и зам.-председател на ДПС Осман Октай във връзка с развитието на турската военна операция „Извор на мира“.

"Голямата тема в тази ситуация покрай мигрантската криза, най-тревожното, което нашите служби за сигурност трябва да вземат предвид е, че в Турция живеят 400-500 хиляди български граждани, така наречените изселници. Ние трябва да се тревожим за тях. При една гражданска война в Турция, като нищо тези хора могат да решат да дойдат в България, готови ли са общините и властите да посрещнат една такава вълна? Това е тема, която трябва да обсъждаме всички заедно.

Българите в Турция, с двойно гражданство, на изборите не гласуваха за Ердоган, те са привърженици на Републиканската партия на Кълъчдаролу, която е наследник на Кемал Ататюрк. Всичко това ги поставя и в деликатна ситуация.

Политиката ни спрямо Турция е разколебана, вчера чух изявлението на Бойко Борисов, че правителството никога няма да подкрепя държава, която напада друга държава и води военни действия. За първи път чувам това от него, а до вчера той оправдаваше и защитаваше позициите на Ердоган.

Турция в момента е в изключителна изолация. Ердоган влезе в капана на Путин. Познавайки агресията на държави, които са били империи, никога не съм приемал, че Путин е простил за убийството на посланика в центъра на Анкара, за сваления самолет и убития пилот, тези неща не се забравят.

В случая с оттеглянето на Тръмп в подкрепа на кюрдите, директно Ердоган с тези военни действия Ердоган влезе в капана на Путин. И явно разбирайки го, вчера твърде бързо се съгласи 4-5 дена да спре военните действия и по този начин да оправдае бъдещото си оттегляне и стопиране на военните действия", коментира политическият анализатор.

"Кюрдите направиха много бърза договорка с Асад, сирийските войници веднага влязоха в кюрдските райони и се дислоцираха срещу турската армия, това говори за сблъсък на две държави, на две държавни армии и няма нищо общо с договора между Турция и Сирия, че могат евентуално да нападат терористични гнезда на чужда територия.

Неслучайно Ердоган толкова бърза да ходи на среща при Путин и аз съм убеден, че както в Ирак се създаде турска автономна част, така ще се създаде със съгласието на Путин и Асад автономна кюрдска територия в Сирия под закрилата на Русия и Сирия.

Според него в по-голямата си част турските граждани са републиканци и са по-готови от нас да защитават принципите на пазарната икономика и личните си интереси, а бивши президенти и министър-председатели подготвят политически проекти.

На бъдещите избори Ердоган ще загуби и президентската институция, той го знае това, сега, изнасяйки агресия навън, не направи най-добрата тактика и сбърка много", каза Октай.

За България

"За съжаление, не виждам потенциал за промяна на статуквото у нас. Кампанията върви под контрола на определени социологически анализатори, внушава се на обществото да не излязат да гласуват на първия тур. Прави се всичко да има ниска избирателна активност, за да оцелеят твърдите партийни ядра, тези, които са в прегръдка на управлението на всички нива, има съглашателство на статуквото. Ние в парламента нямаме опозиция, в общините нямаме опозиция, всички са на трапезата и гарван гарвану око не вади. За съжаление, няма да има нов полъх, младежка енергия на тези избори. А местните избори са най-важни, за да се даде старт за нови политически идеи", каза той.

"В някои областни градове ще има нови кметове, но в София, така както се внушава на софиянци още преди да е започнала предизборната кампания, че Мая Манолова и Йорданка Фандъкова ще са на балотаж, това значи Фандъкова отново да стане кмет и старото управление да остане.

Мая Манолова няма как да мобилизира, както беше по модела на Радев десните софиянци да гласуват за нея, но ако Игнатов излезе на балотаж, само тогава ще имаме нов кмет. За съжаление, много малка е вероятността той да е на балотаж, защото малка част от софиянците ще се активизират да гласуват на първи тур.

В София от времето на Стефан Софиянски управляват групировките и неслучайно се говори за строителната и имотната мафия – всичко това, което тревожи софиянци. След идването на Бойко Борисов като кмет бяха изтласкани групировките ВИС около Стефан Софиянски, Антоан Николов и много други, сега около Мая Манолова групировката ВИС се опитва да набира, за да изтласка маджовци от бизнеса, наречен строителна мафия", коментира Октай.

На въпрос как ще се отрази липсата на Цветанов на изборите и неговото ново, по-остро отношение към Борисов, Октай отговори:

"Цветан Цветанов разполагаше 10 г. с много мощна реална власт в структурите на националната сигурност и МВР, тепърва с приближените му, това ще се отрази на тези местни избори и на бъдещото присъствие на ГЕРБ във властта. Неслучайно се говори за преврат, самият Бойко Борисов говори за преврат. В момента всеки, който е доведен като посредник във властта, когато се избоси и стане дразнител в обществото, бива подменен със следващ лидер и следващ политически проект, защото 30 г. задкулисието укрепва властта си точно с такива политически, финансови посредници.

Тези, които възкачиха Борисов на власт, през кметството му от главен секретар и три мандата вече премиер, вече подготвят нов политически проект. Този път лидерът, който ще дойде за пореден път от името на задкулисието да ни спасява, ще дойде от Вашингтон, Лондон, защо да не дойде Кристалина Георгиева - примерно."

"Провокацията с налагането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор е търсен ефект от самия Цацаров. Той не можа да се договори за своето бъдеще - нито с президента, нито с Бойко Борисов. Бившите главни прокурори или стават конституционни съдии, Филчев беше станал посланик, но Цацаров не можа да се договори за ключова позиция след приключване на мандата. На 24-и отново ще има много протести, в деня когато Гешев трябва да бъде назначен, те знаят, че президентът ще върне тази номинация и няма да подпише указа, тогава вече отчитайки, че е имало толкова тежки обществени реакции, чрез ВСС Цацаров ще спечели достатъчно време, отваряйки нова процедура за избор на нов главен прокурор. Тя може да продължи 6-7-8 месеца и Цацаров да продължава да бъде главен прокурор. Това е целта - докато се договори за ключова позиция", каза бившият депутат.

Целия разговор с Осман Октай гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аферим, Осман ефенди!

    126 19 Отговор
    Майтапа настрана, но този човек винаги казва доста верни неща.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПАК СИ ТИ ФАНДЪЧЕ,

    54 18 Отговор
    ГАЛЕВОТО ПЛЯМПАЛО Е ПОЗА КОМПРОМЕТИРАНА,ЕДНО Е ДА СИ ЕЖЕДНЕВНО НА ПРИЧЕСКА ПРИ КАПАНА ЗА СТО ЛЕВА И ДА ПЛЯМПАШ ВРЕЛИ НЕ КИПЕЛИ,И С СЪВСЕМ ДРУГО РЕАЛНО СВЪРШЕНА РАБОТА.!!!!
  • 7 БСП София

    37 16 Отговор
    Айде Другарко Манолова, показвай дипломата! Галеви ще се откажат от услугите ти!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ултра

    15 12 Отговор

    До коментар #8 от "Kолю куция":

    Да, за Борислав Игнатов, с № 66!
  • 14 Гост

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Ха ха ха четете горе в статията пише 400-500 хиляди Български Турци .
  • 15 Yavuz

    17 21 Отговор
    ЕРДОГАН още от преди да стане президент на Турция е предупреждавал САЩ че няма да позволят създаването на кюрдска държава и още от тогава почнаха построяването на бетонна стена и подготовката за тази операция. Сега когато Ердоган е президент и в следващите 3,5 години няма избори защо да се чувства застрашен. Осман Октай едно не е разбрал че не Ердоган а ТУРЦИЯ е застрашена от евентуална кюрдска държава,но за агента на ДС това не е от значение.
  • 16 Анонимен

    14 15 Отговор
    А покрай нашите управници до като се карат кой да управлява Турция чертае нови граници... И ще ни вземе територията.... По добре вис отколкото турция
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 висик

    9 7 Отговор
    Покрай Манолова, ВИС искат да отнемат ПЪРВЕНСТВОТО от Фандъкова и СИК.
    И пак "СДС" -(Стани Да Седна).
  • 22 Ванга

    5 10 Отговор
    Тоя почна да се изявява като експерт подобно на един бивш депутат от управляващите...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А3е

    7 0 Отговор
    Ердоган няма как да предотврати евентуална кюрдска държава, щото те са разселени из 30% от Сирия + територии в мн др съседни страни, турчолята ще нападнат всички ли?
    Целта на сегашната операция е да си направят буферна зона 32 км със 2 милиона сирийци между Турция и кюрдите, така и Асад няма да позволи на кюрди да населяват пограничния район и един вид ще пази Турция. Може да се получи мирно и тихо, ама кой ще плаща за възстановяването на Сирия?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Само да ви кажа че":

    Та защо са избити 100 боили от хан Борис първи – щото не са искали да се покръстят !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Dorko

    6 15 Отговор
    Искуфял е този ДС-агент Октай!
  • 29 незнайко

    10 5 Отговор
    Много умни и точни разсъждения прави този господин. Всичко е така както го представя. Малко са тези като него . Жалко, че не е християнин !!!
  • 30 Давид

    6 5 Отговор
    Този човек не е по добър от агента Доган . И Волен Сидеров казва истини но е част от мафията наречена държава . Първо Ердоган никога няма да провокира българските турци или когото и да е било за да създаде държава на територията на България . Това означава да създаде фронт за тероризъм , от който той ще загуби контрол на транзита . Второ този само говори за задкулисие и придава сила на невидима сила но никога не я издава . Когато го попитаха директно каза: че са много силни хора и не смее да ги спомене . И Трето работи за американска фирма и му дават право на ефир . И Слави чалгаря в предизборния си клип си използва Доган в отрицателна светлина но циганина Ахмет му е ментор и посредник със мъдреците от царството на сенките .
  • 31 Давид

    4 5 Отговор
    И апропо Ердоган е свалил руския самолет чрез измама на Израел . И Путин му го обясни и станаха партньори . Така , че този велик анализатор е просто един манипулатор .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Borislav Popov

    2 0 Отговор
    Че те групировките никога не са си отивали. Премиера ни е СИК а вътрешният ни министър е от ВИС. Това за Манолова и да е истина не е по различно от досегашната ситиация! Важното е че на Бат Бойко му идва в повече а и загубили София Цветанов ще спечели все повече привърженици в битката за лидерство в ГЕРБ!