Last news in Fakti

4 Май, 2021 18:07 15 095 87

Проф. Калинов за поведението на ГЕРБ пред ФАКТИ: Шутове, гьонсурат...

  • проф. красимир калинов-
  • изборни технологии-
  • мажоритарна система-
  • пропорционална избирателна система-
  • мажоритарна избирателна система-
  • герб-
  • цик

„Ако се гледа на политиката и управлението на държавата като на бизнес, ще има да гледаме кюлчета със злато и пачки от по 500 евро още дълго време“, категоричен бе социологът

Проф. Калинов за поведението на ГЕРБ пред ФАКТИ: Шутове, гьонсурат... - 1
Проф. Красимир Калинов, снимка: ФАКТИ

Проф. Красимир Калинов, социолог, бивш член на ЦИК: „Аз съм дългогодишен противник на машинното гласуване, защото считам, че това е техника, технология. Дали ще разрежеш един предмет с нож, или с трион – това е въпрос на някакъв избор. Само че практиката и историята показват, че машините не решават проблеми, а ги създават“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Красимир Калинов, който е бивш член на ЦИК, социолог, математик и в частност експерт в електоралната математика.

„Корпоративният вот, платеното гласуване – това са неща, които са извън избирателната секция, извън машините. Те се организират много преди изборите по всякакви перфидни начини, за да контролират вота. Машината, ако разсъждаваме логически, до известна степен облекчава процеса, но от друга страна създава проблеми, които тепърва предстои да възникнат тук в България. Проблем с логистиката, проблем със софтуера, проблем с хардуера, проблем с това, че дори в момента тези машини, които ползвахме и които ще ползваме, са морално и физически остарели“, допълни по темата за гласуването с машина социологът.

Попитан от водещата Маринкова за най-сериозните проблеми на българските избирателни технологии, проф. Калинов отговори по следния начин: „Аз мисля, че те не са в начина на гласуване. Те са преди гласуването! Те са начинът, по който се контролират хората. Това са корпоративният и платеният вот. Той не става в секцията. Това са неща, които стават извън секцията“. Според него светът все още не е измислил почти нищо, за да противодейства на порочните практики в изборния процес. „Когато имате средна класа от независими хора, то тогава много трудно ще можете да манипулирате изборите. Но когато имате мижитурки отгоре до долу, с 5 висши образования, които се подмазват на този и онзи и не смеят да кажат нищо, и ги влачи като куфари с джипката по нивите и планините, така ще бъде. Това зависи от обществото, от нас. За съжаление, България е тръгнала в тази посока – да унищожава средната си класа, което означава, че олигархията може да си прави каквото си поиска“, коментира българската реалност проф. Красимир Калинов.

Водещата и гостът ѝ не подминаха и темата за мажоритарната система на гласуване:

“Мажоритарният вот е отречен преди 2000 г. Окончателно е изхвърлен от употреба преди 300 г. Мажоритарният вот има толкова много минуси, че само който не е прочел два реда, може да го защитава. Ако изборите за 45-ото Народно събрание бяха проведени по мажоритарния вот, ГЕРБ щеше да има 160 и няколко депутати.

Дисбалансът ще бъде ужасен. Политическите разправии за това как да се районира страната ще бъдат ужасни. След това, недопредставеността на българското население ще бъде също ужасна. Дали ще е в два тура, или ще е в един тур с обикновено мнозинство, при всички тези случаи дисбалансът ще съществува и той ще бъде „страхотен“.

Неудобствата на мажоритарните избори са няколко, но аз ще ви кажа две от тях. Първото е, че това е почти невъзможност да се състави надеждно правителство. Oт 240 единици – ако допуснем, че те са самостоятелни хора, мислещи хора, трудно може да се обединят и да се състави правителство.

Другото е, че за мен мажоритарният избор е една измама, едно хвърляне на прах в очите, защото пак партиите ще предлагат тези хора. Тези хора без партиите няма да бъдат избрани. Гарантирам ви. Зад тях трябва да стоят пари и партии. В сегашния Кодекс (б.р. визира се Изборният кодекс) имаме една вратичка, която се нарича „независим кандидат“. Вие да знаете независим кандидат да е бил избран в Народното събрание? Аз не знам“, каза проф. Калинов.

„Аз знам, че пропорционалната система не е най-добрата, но по-добра в момента няма. Проблемите на пропорционалната система са външни, мета проблеми, които идват от политиците, от обществените нагласи, от информацията по медиите и от различни други изкривявания, които могат да се случат по пътя, така да се каже. Сама по себе си системата е идеална, но когато вземеш да я прилагаш, тогава вече се случват разни неща с нея”, сподели своето мнение експертът по електорална математика.

За преброяването на населението на страната ни, проф. Красимир Калинов заяви следното: „Преброяването е друга мъка. Първо, не виждам по какъв начин преброяването ще бъде пълноценно, тъй като големи групи от българските граждани просто ще бъдат изпуснати от преброяването. Те няма да бъдат преброени. Това са хора, които се водят на постоянен адрес тук, но си живеят другаде. Тези, които са в Европейския съюз има някакъв шанс да бъдат обхванати, но тези, които са извън Европейския съюз, забравете за тях. И какво ще ни даде преброяването реално? Нищо.

За тиражираната опорка за ролята на президента Радев в избора на нови членове на ЦИК, социологът каза следното: „Аз мисля, че е изцяло спекулативна. Неговата роля е нулева. Той няма право на глас нито при избора на кандидатите, нито при назначаването им.

Според проф. Калинов „отрицателните неща“ в политически смисъл не влияят на електоралното поведение на българския гласоподавател.

Той даде своя коментар и за брифинговите истерии на ГЕРБ от последните няколко дни: „Слушам ги по телевизията, там има няколко „говорители“, които очевидно, че изпълняват ролята на шутове. Няма разумен и самостоятелен човек, който да наговори такива глупости, да ги повтаря непрекъснато в разрез с всички факти и цялата действителност. На село казват „гьонсурат“ на това. Да излезеш пред телевизията като един Морозов и да защитаваш с гърдите си партийния си лидер, и то заради глупостите, които успява да наговори за единица време…. За мен е крайно неприятно, че те започнаха да включват и откровени лъжи в манипулациите си. Общо взето, не мисля, че това, което правят в момента те, ще доведе до положителен резултат за тях“.

Попитан за причините за краткия мандат на 45-ото Народно събрание, социологът отговори така: „Според мен се събраха много разнопосочни интереси най-вече. Поради тази причина те не могат да намерят общ език. Забравете приказките за „благото“ и „щастието“ на народа. Става въпрос за интерес, на ниско равнище интерес – личен и партиен. Просто не можаха да си напаснат интереса. Миналото Народно събрание и трите мандата на Борисов, общо взето аз съм свидетел как се напасваше интерес в кабинетите. С преговори по тъмни доби. „Ние тук ще излъчим двама души за Конституционния съд, пък вие ще ни дадете две места във Висшия съдебен съвет“. Няма да ви казвам имена, но съм присъствал лично на такива разговори. Хора (партии), които публично са един срещу друг, се договарят задкулисно. Това е задкулисието. Защо мислите ГЕРБ изкара 11 години? Просто защото имаше предварително разделяне на баницата и договорки за по-малките парчета“.

„Ако се гледа на политиката и управлението на държавата като на бизнес, ще има да гледаме кюлчета със злато и пачки от по 500 евро още дълго време“, обобщи проф. Красимир Калинов.

„Ако се запазят нещата сега, а поне към момента няма индикация, че те ще се променят съществено, очаквам тази структура да се възпроизведе с може би малки движения нагоре-надолу на някои партии“, направи прогноза той за бъдещото Народно събрание.

А на въпроса: „Неотстраним ли е Борисов?“, социологът проф. Красимир Калинов отговори така:

„Имате една прослойка от около 800 000 души, специално съм я наблюдавал какво прави, която ако остане ситуацията, както е към момента, той пак ще бъде преизбран (б.р. Бойко Борисов), и то с болшинство. Макар и малко. Ако на тази прослойка ѝ се отрежат питателните вещества, може би няма да има шанс да вкара повече от 15-тина депутати. Говоря за държавния апарат и купените гласове. Но е много трудно в момента да секне това кранче, защото там нещата се подготвиха предварително и това статукво ще се защитава със зъби и нокти. Това са 150-200 хиляди държавни и общински чиновници, това са техните семейства, и ето как бройката се нагласи. Така че, ако трябва нещо да се прави, би било редно да се помисли как да се отрежат кранчетата за тези екстри, за да може тези хора да не гласуват за него“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TheSecondWaltz

    197 34 Отговор
    Хах браво професори натрийте им носовете на тия нагли ГРОБари!

    Коментиран от #36

  • 2 оня

    209 35 Отговор
    Всички гербаджии са глупаци...факт! Който гласува за ГЕРБ - национален предател!

    Коментиран от #24, #38

  • 3 Стъки питека

    140 21 Отговор
    малеее утре какъв пердах ме очаква
  • 4 пройчо

    169 20 Отговор
    ".... Но когато имате мижитурки отгоре до долу, с 5 висши образования, които се подмазват на този и онзи и не смеят да кажат нищо, и ги влачи като куфари с джипката по нивите и планините, така ще бъде...."******** Точно.
  • 5 Поведение

    89 10 Отговор
    на конски мухи !
  • 6 машина

    154 23 Отговор
    Гласувах с машина и мога да каже че съм много доволен , бързо лесно , никой няма да ми надраска бюлетината и да я обявят за невалидна , няма тъмни стаички вътре разни продали си гласа да снимат и с телефон т.н аз съм 100% за машини
  • 7 БГ ТАРИКАТ В АВАРИЙАТА ЛЕНТА

    19 77 Отговор
    ...МА ТОЯ НАИСТИНА ПРИЛИЧА НА ВИЛИДЖ ПИПЪЛ...🐔🐔🐔🐔🐔🐓🐓🐓🐓🐓
  • 8 Тъп

    30 113 Отговор
    Гьон'сурат като теб чиче, интинси на хранилка станал проф, ама много тимзнае устата.

    Коментиран от #58

  • 9 Милия ми той

    109 18 Отговор
    ЦИК се оЦИКлеха. Стана страшно за Боковците и за чоковците. Голям рев настана. Боката вече не се поства по некадърнонаправените му пътища а вече с кръста отдясно и иконата отляво. Вече се казва Бойкохулство.
  • 10 Ганчо

    80 12 Отговор
    Правилно го е казал човека, но Ганьо не може да го асимилира вече 32години...
  • 11 истината

    24 60 Отговор
    Тоз и той един Професор ама нещо издиша, говори ей така, нито е част от съвремието, нито информацията му е актуална. НЕ е вярно, че "Мажоритарният вот е отречен преди 2000 г. Окончателно е изхвърлен от употреба преди 300 г." В Германия има смесено гласуване - Пропорционално и Мажоритарно. "Всеки избирател разполага с два гласа. С първия – се гласува мажоритарно – за определен кандидат в съответния избирателен район. Общо 299 от всичките 598 депутати в Бундестага се определят по този начин. С втория глас се дава вот за партийна листа – той е решаващият за опроделянето на съотношението на силите в Бундестага."ДВ

    Коментиран от #23

  • 12 Средната класа

    59 10 Отговор
    Споко проф.,няма да има 240 хрантутника.... България е по-малка на площ и население от който и да си избереш мегаполис в света...и ИТН не ги брояха,ама;)....очаквай неочакваното...
  • 13 Българин

    61 7 Отговор
    Машинното гласуване за щастие може да има само хардурни проблеми, както е отбелязал уважаемия професор Калинов.
    Но, за съжаление при компютърното (електронното) гласуване има и софтуерни посегателства, както и неизброими посегателства при Пощенското гласуване.

    Като цяло споделям думите на г-н професора.

    Коментиран от #27

  • 14 Данъкоплатец

    52 6 Отговор
    Ти не си професор, а дрънкало!
    Как да бъде избран независим кандидат при този избирателен кодекс с
    противоконституционният праг на преференциите?
    "Професоре" прочети чл6 от Конституцията на България!

    Безпартийната Иванчева с 30 310 преференции не стана евродепутат!
    Партийната Пенкова с 2 670 преференции стана евродепутат!

    В България изборите са Пунта Мара
  • 15 срам

    25 82 Отговор
    Щом като един професор вярва в измислените
    компромати за кюлчета злато и пачки, то какво да кажем за по- необразованите и лесно манипулируеми хора. Професоре, как си представяте, че един човек, който и да било той, ще държи откраднатите "богатства" на толкова явно място ? Срамно е, не само, че се поддавате на подобни манипулации, но и че разпространявате небивалици. Няма лошо управляващите да се сменят от време на време, но нека да е заради нещо обективно и реално. С тези измислици за Борисов, само го поставихте в секцията за мъченици.

    Коментиран от #26, #28, #35

  • 16 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    33 9 Отговор
    ЦЯЛ ПРОФЕСОР НЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИ ТОЧНАТА ДУМА ЗА ТЕЗ ЦИРКАДЖИИ!!

    Коментиран от #19

  • 17 Генерал BUF

    24 63 Отговор
    Егати професора. Щом той е повярвал на номера с чекмеджето на Бойко, изобщо не трябва да преподава. Може да е станал доцент и след това професор с протекции, но логическото мислене не може да се набие на сила в главата му. Просто си е манипулируем. От къде го изкопаха Факти, си е техен проблем, но и в техен стил. Само дето не спомена и микробусите с двойни дъна на мутрата Мая, от предишните избори

    Коментиран от #21

  • 18 Тиква

    38 4 Отговор
    Нещо не те разбрах Професоре? Хем те сърби, хем те боли. Знае се се къде е проблема. Но проблема не е Машинния вот! Намери друга опорка за размисъл и не бъди Фурнаджииска лопата и ти.
  • 19 луд Ленин

    26 3 Отговор

    До коментар #16 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Част от "тез циркаджии" също са професори, доценти и т.н. И между впрочем няма половин професор.
  • 20 Поп Кръстю

    23 21 Отговор
    Евала Калинов, направо срита чалгарите по топките, страхотна статия. А заглавието е направо шеметно.
  • 21 Лейка

    27 2 Отговор

    До коментар #17 от "Генерал BUF":

    Кой е номера с чекмеджето да те питам? Че не каза?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИСТИНАТА

    26 2 Отговор

    До коментар #11 от "истината":

    В Германия и по света,
    бюлетина с неотбелязана преференция се счита за невалидна!
    Защото избирателят избира личност която да го представлява в парламента!
    Защото избирателят няма право да делигира правото си на личен избор дори на родителите си и на децата си!
    Още по малко на някакви партийни вождове!
    Изборите в България продължават да са по комунистически противоконституционни!
    Повтарям!
    Избирателното право е лично и не може да се делигира на никого!
    Бюлетина без отбелязана преференция е невалидна!

    Това ги стиска чепика за машинното гласуване!
    Защото машината не приема вота ти, докато не отбележиш и преференция!
  • 24 Смях

    12 36 Отговор

    До коментар #2 от "оня":

    Всеки който не е от 80% би гласувал за единствената опция за момента. И това са герб . Хубаво обиждаш ,но поне да кажеше защо !?!
  • 25 Иван Грозни

    33 10 Отговор
    Тоя професор е от старите кадри много видял и разбрал, а не като сегашните платени лакеи които се оглеждат от къде ще духне по-силно/където е килипира/. Съгласен съм с него особено за административната хранилка. Примери много. Създадоха се по 2-3 институции които се дублират и нищо неправещи и не може да се разбере кой е отговорен. Всеки обвинява другия.
  • 26 Брях Брях

    44 12 Отговор

    До коментар #15 от "срам":

    Мъченикът Борисов спи разплут като прасе до пачки и кюлчета!
    Уж не било вярно, а обвинява Президентът, че го е снимал с дрон?
    Драги, я ми обясни какво ще излезе на снимката, ако заснимаш нещо,
    което го няма???
    Ти имаш ли връзка с главният си мозък?

    Коментиран от #64

  • 27 136

    20 6 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Машинното гласуване може да има и софтуерни проблеми. Във Велико Търново проблема беше софтуерен.
  • 28 Просто статистика

    32 9 Отговор

    До коментар #15 от "срам":

    Веднага след публикуването на онези снимки Борисов каза "Е да, от моята спалня са, ама са правени по различно време". От това по-добро доказателство има ли, след като Онуй си го призна?

    Коментиран от #83

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПРОСТ ВЪПРОС

    31 8 Отговор
    Прост въпрос

    Първата реакция на Борисов,
    след като стимките с пачките станаха публични,
    бе, че Президентът е навлязал в личното ву пространство,
    заснимайки го с китайски дрон!
    Нали?

    Простият ми въпрос към всички матросовци и мисирки
    защитаващи Борисов е:

    АКО ЗАСНЕМЕШ НЕЩО, КОЕТО ГО НЯМА,
    КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА СНИМКАТА?

    Моля да отговорят само тези,
    които имат връзка с главният си мозък!

    Коментиран от #51

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 10 Отговор
    На такива Човеци,като този Професор давам най висшата си Титла-Роден Пич!!!Поклон професор Калинов!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Резил

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "срам":

    Ама те, откраднатите от Боко "богатства" са извън България. Това в чекмеджетата са само "пари за семки", да плаща на момчета и момичета и да се хвали с тях, като Пабло Ескобар.
  • 36 Селянин

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "TheSecondWaltz":

    Този уж професор знае ли как се избират кметовете / според него герб назначава преди избори администрация от герб/ този Явно е изкукуригал като не знае кога е създадена герб /народа не иска крадливи управници затова никои не е спечелил втори път избори освен борисов/
  • 37 феникс

    11 22 Отговор
    ТОЗИ ДЪРТАК ИЗГОВОРИ ТОЛКОВА МНОГО ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ ЧЕ ЧАК НЕ МОЖАХ ДА ГИ ПРЕБРОЯ
  • 38 Чалгаджия

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "оня":

    Народа е мъдър тои избира наи кадърните / Е комунистите винаги вземат власта с атентати и окупиране на българия от чужди народи/Ако имаш някои роднина лежал в белене няма да говор така
  • 39 Фъки

    13 5 Отговор
    Той слафчо ше ви го нафъка че ше квичите . Народа гледа сеира отстрани.
  • 40 8498

    15 7 Отговор
    В десятката! Супер интелигентен анализ.
  • 41 Хорнулфина

    7 7 Отговор
    За мене беше чест да се запозная със мислите на професор Кънчомир Калинов. Единствено той скри, че бабите търчаха да гласуват, за да спасят Бареков да не го убият гербаджийте, и те не го обиха, но аз мисля, че щяха да го обият ако не бяха гласували хората за него а после пър ламентарната група която се отрече от него и стана борса за наддаване е пето десето и петнайсто. Поканете Реви зоро да разказва.
  • 42 WENKO4444

    5 14 Отговор
    ...а бе ПРОФЕСОРЕ ЗЕМИ СПРИ ПИЕНЕТО щото имаш вид на....
  • 43 Шута на народа

    17 3 Отговор
    Борисов и Стъки са решили да забавляват българския народ – единият като истерично говори и се гърчи от сутрин до вечер, другия като играе хоро с напомпените си мускули! Ще бъдат чудесна двойка!
  • 44 Ххх

    9 5 Отговор
    Това че фалшификациите не стават в секциите не е вярно. Лично имам опит как в секция в която гласувах аз и още няколко човека за една партия, накрая се оказа че има 0 гласа за същата. Някак мистериозно изчезнаха нашите бюлетини, затова машинното гласуване е добро решение!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Стойко

    16 3 Отговор

    До коментар #45 от "Станислав Георгиев Недков -Стъки":

    Ей мутант празна безмозъчна тиква. Иска ти се и занапред 3 милиона всяка година държавна субсидия , тоест пари от нашите данъци които ти даваше другата по голяма тиква и Праceн Крадлев. Свърши се вашата и ще връщате всичко заграбено до стотинка
  • 47 Обърна плочата

    5 5 Отговор
    Невежи демагози дават акъл да смена изборник кодекс -проф красимир калинов Явно че вече е изкукуригал че забрави какво казва
    /08 2020 год /За машинното не казвам - те идиоти може да го променат
  • 48 Тъпотии

    6 7 Отговор
    Прослойка от 800 хиляди!Голям професор си и ти!

    Коментиран от #81

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Въпрос

    5 4 Отговор
    Искам да попитам? Как за 20 дни Слави стопи 8% и вече стигна Герб и как БСП бяха 10% зад Герб а вече са само 4? Вярно Маркет Линкс е коректна агенция и позна резултатите на 4 април , но новото й проучване от петък е изумително: Проучване на "Маркет Линкс"- 0.8 % разлика между ГЕРБ и ИТН. Електорални нагласи- ГЕРБ -21%, ИТН= 20.2%, БСП- 16.7%, ДБ-11.9%, ДПС-9.2%, ИСМВ-5.9%, Обединени патриоти( ВМРО+НФСБ+ВОЛЯ)- 3%. В момента има висока политизация на обществото а доверието в новия парламент е два пъти по високо от стария. Проучването е направено по поръчка на БТВ и финансирано от двете организации

    Коментиран от #52

  • 51 bul

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "ПРОСТ ВЪПРОС":

    ПРОСТИЯ си е ПРОСТ даже и ПРОСТИ ВЪПРОСИ ДА ЗАДАВА !!!
  • 52 Отговор

    11 2 Отговор

    До коментар #50 от "Въпрос":

    Питаш се къде са отишли 200 хиляди гласа за Герб спрямо 4 април? 6% вече са надолу а това са 200 хиляди гласа. Ами вече не ги броят купените гласове. Скоро и мъртвите няма да броят от избирателните списъци и Герб се свива до 10%
  • 53 Неграмотен

    2 12 Отговор

    До коментар #45 от "Станислав Георгиев Недков -Стъки":

    Изборите каун решетников ли ще ги плати /около 100 милиона ще излезат от Кои джоб /
  • 54 ИСТИНАТА

    4 3 Отговор
    Какво се учудвате че разликата между ГЕРБ и БСП паднала от 10 на 4 %? Малко факти: Преди 25-26 години БСП имаше твърд електорат от 30% от всички гласоподаватели. Тогава България беше 8 млн.души и гласуваха на избори 60% от тях тоест около 5 млн.30% тоест 1 млн.и 500 хиляди от тези 5 млн.винаги гласуваха за БСП без значение как е управлявала и ако ще и страната да запали. За тези години твърдия електорат на БСП намаля поради няколко причини. Много от тях си заминава по естествен път , други се ориентираха към други леви формации и гласоподавателите за БСП паднаха 3 пъти , тоест около 500 хиляди. На изборите преди месец БСП имаше 485 хиляди гласа , двойно по малко от 2017 г. когато имаше 960 хиляди. В проучването преди няколко дни на "Маркет Линкс" БСП си стои на същото ниво. За нея биха гласували същите хора твърд електорат които гласуваха преди месец. А че разликата с Герб е паднала до 4 % е затова че Герб се свлича и затова БСП ги доближава с разлика между двете формации около 100-на хиляди гласа.
  • 55 Майко мила

    10 3 Отговор

    До коментар #49 от "Учител":

    Новите партии не значат "станишев", а ти изобщо не си учител, защото се плъзгаш по една плоскост на промагандата, говориш факти, но причините за подобренията в сектор образование не са само благодарение на решения на герберите, а общо икономическо "закрепване" на страната, която влезе в европейския съюз преди бочко от банкя, бочко само яздеше вълната, ама да не ти обяснявам. Ходи при Стъки- дебил ММА боец-а.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ЧОВЕК

    11 10 Отговор
    Този професор да се завре някъде, да спре да обижда българите. Аз не съм на държавна ясла, пенсионер съм, поддържам и ще продължа да поддържам Борисов. При неговото управление имаше стабилност, чети професор Знеполски.

    Коментиран от #61

  • 58 не си тъп

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тъп":

    ти си много тъп. Професора има образование и знания, а ти дори не можеш правилно да пишеш.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Перо

    8 5 Отговор
    Един професор да каже истината. Дано от другите партии прочетат интервюто!
  • 61 Перо

    11 6 Отговор

    До коментар #57 от "ЧОВЕК":

    Пенсионер си,но с деменция и паркинсон. На дърти години акъла не ти е дошъл,да поддържаш престъпници.Простотия!
  • 62 хареса

    4 3 Отговор
    ми този анализ. Най-накрая истината за мажоритарния вот. Слави го разбра и никой няма право да го упреква. Но Онуй продължава да набива шилата и да заблуждава непросветените. Нарочно го прави и всичко , което прави в последните дни е нарочно и целта му е още да разпилее държавата. Чрез "няколко „говорители“, които очевидно, че изпълняват ролята на шутове."
  • 63 cpv

    6 4 Отговор
    Същински комунист! За всичко обвинява другите и чака да види сеир!България трудно ще се отърве от такива "другари" и затова сме на това положение!
  • 64 ама той

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Брях Брях":

    си призна, че снимките са истински. Думите бяха "Снимали са ме като спя сладко". Какво повече!
  • 65 УРА и НАПРЕД

    3 5 Отговор
    Не може да се отрече , че в бостана България , ТИКВАТА и БОГ !
  • 66 хасан с кравите

    8 5 Отговор
    Всеки който вярва в чекмеджето на Бойко. Да си пита лидера на партията която подкрепя, щом не вярва в Българската прокуратура да пратят записите за изследване в друга държава независима за коя. Тогава ще закопаят Бойко завинаги ако са действителни, ама не го правят защото има много балъци които вярват и за да не ги загубят

    Коментиран от #68

  • 67 ами един

    7 4 Отговор

    До коментар #59 от "Станислав Георгиев Недков -Стъки":

    чук по главата не искаш ли! За изтрезняване.
  • 68 че те

    7 4 Отговор

    До коментар #66 от "хасан с кравите":

    бяха в друга държава, която доказа истинността им. Ти наистина не си в час!
  • 69 хасан с кравите

    4 5 Отговор
    В коя държава бяха че ни си спомням и ти си от супер умните които вярват.
  • 70 Ттттъъ

    10 4 Отговор
    Всички гласували за гроб са не само глупаци и простолюдие те са съучастници в престъпления. Срам и позор за тия нещастни тъпаци.3787
  • 71 До стъки

    8 2 Отговор
    Ти си голям бонка. Що не скриеш тъпата мутра някъде. Не само ти само всички гангстери от гроб.
  • 72 Потърпевш

    10 1 Отговор

    До коментар #59 от "Станислав Георгиев Недков -Стъки":

    Не мога да разбера защо Стъки толкова страда като ГЕРБ не са на власт?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 До Социолога

    6 5 Отговор
    Въведе ли се изцяло машинното гласуване няма да има чували с бюлети, нали така квазимодо?
  • 75 Gowo

    8 2 Отговор
    Ми правилно каза човека.200 хиляди държавни и общински калинки.Товс са статуквото.И техните семейства.А народа навън.В други държави.А тук.Ред полицай, ред пенсионер, ред полицай, ред пенсионер .И двама ,трима наркомани...
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Колев

    8 1 Отговор
    Много философи, много мнения. Да споделя само един факт. В една държава например ..........., не можеш да гласуваш, ако не си получил писмена покана, която се издава от регистъра на общината. За купуването на гласове, което било престъпление, но никога не е имало и сянка от наказани не може да става и дума. Хората не са доведени до състояние на животни за да се радват на две минимални часови заплатин не са идиоти за да гледат и слушат такъв тип като Борисов и цяла плеяда учени, но ниско наведени глави. Това е най-страшната пародия за власт и общество, за демокрация, че и за суверенитет. Какво означава евроатлантически премиер, или президент, това даже да се споменава е ПОЗОР.
  • 78 Калин Красимиро

    2 7 Отговор
    Красимир Калинов не разбира нито от софтуер, нито от хардеур, нито знае какво е мета-проблеми. Изглежда мястото му е на село при гьон-суратите. С нищо не е повече от тези, които защитават Бойко. Твърде много екстри получава и Красимир Калинов.
  • 79 ТАТА

    4 6 Отговор
    150 - 200 000 държавни и общински чиновници плюс полицията от 55-60 000 и пенсионерите на пенсия и заплата в администрацията и в МВР - ГЕРБ са отново на власт с 200 и повече. И вие партийките си боричкайте както си искате за шоу.
  • 80 Човек

    4 3 Отговор
    До коментар 61 Перо. Баба ти е с деменция и паркинсон уважаеми. Едва ли имаш моето образование и опит, да не говорим за езиците, които ползвам.
  • 81 Пепи

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Тъпотии":

    И независими нямало в парламента....
  • 82 Илия

    2 5 Отговор
    Мажоритарен вот звучи приятно, но той реален ли е?
    Как да избера за кого да гласувам? Като чета вестници? Ами нали затова беше създадено КуКу за да се подиграе със свободата на словото. Вече 30 години медии на Пеевски ни облъчват с невярна информация. Дава се думата на типове като Слави Трифонов. Досега никой не ме е питал за мнението ми, а всеки ден четем за социологически изследвания...
    Това че ни го навират в очите вече 30 години, все още не означава че ще гласувам за Слави разбира се.
    Аз се ориентирам по това кой работи.
    И виждам че като стане нещо, Бойко е там. А после Радев добре облечен с вратовръзка ще наложи вето.
    И за благодарност за добре свършената работа ще публикува нощни шкафчета във фейсбука. Как да разбера на кого са нощните шкафчета, като виждам кой работи и кой стои на топло в кабинета?
  • 83 67889

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Просто статистика":

    Не се прави на интересен, правени по различно време как спи и добавени кюлчета, ако ги нямаше кюлчетата щеше да е по-реалистично
  • 84 Дългия

    2 7 Отговор
    Абе, кухар не забравяй, че ГЕРБ са най голямата политическа формация!!! Факт! Може да си плюеш и да се хапиш отзад ако щеш!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гост

    4 1 Отговор
    Ако гласуват 400 000 х.от чужбина, имам впредвид без Турция, и сьс толупа е свьршено. А там са 1200000 х. Незабравияте това
  • 87 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Тези неща са ясни!
    По-важният въпрос, който никой не задава и никой не говори по него е "Какво да се направи за да не се възпроизведе утре същият модел?"
    И вторичният въпрос "Защо никой не задава първия пъпрос и не говори по тази тема - нито журналисти, нито социолози, нито политолози, нито никой". Без премахване на основната причина за проблема той ще продължи да се появява отново и отново.
    Отговорът е един - тъй като ГЕРБ и ББ се продукт на една система, която никой не иска пипне и създателите и и днешните "партии на промяната" явно се надяват да я ползват за своя сметка.