Last news in Fakti

11 Май, 2021 22:27 7 590 35

Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ манипулират вота под чадъра на държавните органи

  • явор божанков-
  • бсп-
  • комисия по ревизията-
  • герб

„Първата основна задача на служебния кабинет е провеждане на честни избори. Провеждане на честни избори, без ограничаване на влиянието на ГЕРБ в изборния процес, не може да има“, категоричен е депутатът от БСП в два поредни парламента

Явор Божанков за ФАКТИ: ГЕРБ манипулират вота под чадъра на държавните органи - 1
Явор Божанков, снимка: ФАКТИ

„Целият проблем е, че огромен държавен ресурс – над 4 млрд., се разходва без обществени поръчки, без конкурси, по някакви си вътрешни правила от вътрешна комисия, разбирайте на когото си преценят ги плащат“. Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Явор Божанков, народен представител от БСП в два поредни парламента - 44 ти и 45-ти, по повод изслушването на вече бившия министър на регионалното развитие - Петя Аврамова, на което фокусът бе това, което се прави посредством „Автомагистрали“.

„ГЕРБ са създали нормативен ред, за да узаконят техния начин на работа. Когато хората видят очевидно безумие, очевидно източване на държавен ресурс те (б.р. ГЕРБ) казват: „Законът е такъв““, поясни Божанков.

“Аз като човек, идващ от бизнеса, гражданска квота съм и съм председател на работодателска организация, зная, че не за 500 милиона, а за 5000 лева частните фирми си правят сметка с кого работят, кой е техен подизпълнител, трети лица. В крайна сметка това са нашите ресурси, нашите пари. Възможно ли е, когато се харчат 500 милиона държавни пари, да нямат представа от „Автомагистрали“ на кого точно са ги дали? Аз не го приемам“, каза той по отношение на въпрос, зададен от него, за собствеността на конкретна фирма, на който въпрос от „Автомагистрали“ отговорили, че не се интересуват от това.

„В България всички отношения стигат до личните отношения на министър-председателя. По казуса с Илчовски, който изнесе данни за източване на пенсионно фондове, за манипулация при вноса на храна, защо ядем скъпа храна, защо ядем храна с ниско качество, внос от трети страни, и стана дума за личните отношения на Бойко Борисов с шефа на фирма „Градус“. Самият този човек (б.р. собственикът на „Градус“ Иван Ангелов) разказа как Борисов ритал с него, карти играели, пък той му помагал за бизнеса. В коя държава живеем, в кой век? Министър-председател помага на някой, дето ритали мач“, възмути се Явор Божанков.

За поведението на ГЕРБ в комисията по ревизията, депутатът в два мандата от групата на социалистите заяви следното: „Изпитвам съжаление към тях. Първо, това издава страх, че нещо излиза наяве. Второ, това е саботаж на работата на Народното събрание и комисията. Трето, привлече два пъти повече обществено внимание, имаше обратен ефект за тях. Те дойдоха буквално да бранят с телата си, това бях над 40 души от ГЕРБ – народни представители, които не са членове на тази комисия, но дойдоха специално да си викат от местата, за да заглушат другите, които говорят. Тогава стана дума, че в правилника на Събранието няма хипотеза за отнемане на думата и изгонване на народен представител от комисия, защото не е имало такива случаи назад във времето. Всички са били на висотата на своята отговорност - поне това да не правят. За първи път аз виждам такова нещо. Пренасяне на манталитета от 90-те години и силовите групировки в държавното управление, както и превръщане на държавните органи в силови групировки, които служат по-скоро за рекет и натиск, отколкото за благосъстоянието на хората“.

„Настояване на ГЕРБ беше да бъде изслушан и собственикът на фирма „Градус“, който според мен нанесе много повече щети на Борисов, отколкото предишният, който изслушвахме. Просто този човек не си даваше сметка, че в разказа си той показа целия абсурд на държавното управление, на едрия капитал в България и на обкръжението на министър-председателя“, отбеляза Божанков.

„Ако имаше работещо държавно обвинение – първо, тези манипулации на фондовите борси, този внос на храни, за който говорят, тези отношения на министър-председателя, ставаше дума за легендарните фурми от Дубай, които уж бях дарение, а пък по време на комисия се каза, че те всъщност били продадени на печалба, всички тези неща щяха да са станали обект на разследване отдавна за държавното обвинение, което обективно си затваря очите вече няколко години за всички въпроси, които касаят министър-председателя, Пеевски, ДПС и ГЕРБ“, коментира още депутатът в два парламента.

„Първата основна задача на служебния кабинет е провеждане на честни избори. Провеждане на честни избори, без ограничаване на влиянието на ГЕРБ в изборния процес, не може да има. За това ресорните министри и министърът на вътрешните работи би трябвало да направят една сериозна ревизия, защото не е тайна, че в България полицията, вътрешното министерство се намеса по време на изборите. ГЕРБ не просто контролират и манипулират вота, те го правят под чадъра на държавните органи. Служебното правителство трябва да пресече това", заяви още Явор Божанков.

Народният представител Божанков се изказа ласкаво за служебния министър на правосъдието – Янаки Стоилов, и изрази надежда, че той ще се справи с тази отговорност.

„Видя се, че е възможно ГЕРБ да се махнат. Трудният въпрос е какво правим от ГЕРБ нататък“, констатира той.

„Служебният кабинет също може да начертае приоритети. Президентът също не един и два пъти е имал ролята да опита да наложи ключови теми за обществото – правосъдие, корупция. Допирните точки се видя кои са. Реформа на съдебната система - закриване на спецсъдилищата, реформа в КПКОНПИ, вкарването на фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти. Това е тема, около която всички могат да се обединят. Демография, последствията от Ковид пандемията за малкия и среден бизнес, пък ако щете и за хората, които са самоосигурени и останаха без държавна подкрепа. Това са теми, които могат да ни обединят. Ясно е, че един ще иска прогресивен данък, а друг – плосък данък, един ще наблегне на една тема, а друг на друга, но не се ли намери тази допирна точка, около която да се направи едно антикорупционно мнозинство... Аз не обичам термина антиГЕРБ мнозинство, защото е прекалено неамбициозно просто да махнем ГЕРБ от властта. Голямата задача е да направим държавата правова, с върховенство на закона, с ясен ред и правила и да се справим с ограничаването на корупцията. Всички други проблеми могат да се дискутират, да се търсят мнозинства, но една програма, едно ядро от 5-10 точки, не може да няма. Иначе отиваме на още едни избори и още едни избори, които ще изтощят държавата, ще ни вкарат в тежка политическа криза и може би не са най-добрият вариант“, каза към края на своето участие във ФАКТИ Явор Божанков.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    65 10 Отговор
    повече нищо няма да манипулират! реват за хартиени бюлетини като в Европа , но забравят да упоменят , че в Европа не се купуват гласове с чували ! затова като в щатите-машинно , докато спре тая схема!
  • 2 честен ционист

    51 8 Отговор
    Бай Ганьо прави избори трябва да е писано за ГЕРБ и Баце, просто Алеко е идвал от бъдещето.
  • 3 МУТРИ ВЪН

    46 7 Отговор
    Този път вече е края на манипулациите
  • 4 ФАКТИ

    29 3 Отговор
    ДАЙТЕ СВОБОДА НА СЛОВОТО ДО КОГА ЩЕ БЪДА БЛОКИРАН КЪМ 205 МЯСТО ЛИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Никога повече герб- гепи- гроб

    34 9 Отговор
    Няма да помиришете парламента и министерски постове адови изчадия. СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ ОТКАКТО СА НА ВЛАСТ ТЕЗИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!!
  • 7 Демократична България - Пловдив

    27 8 Отговор
    Страх ги е от това, че новите министри ще извадят от чекмеджетата мръсотиите - и господарските, и слугинските!
  • 8 Недялко офшорката пак плаче тежко

    24 8 Отговор
    Превратът на Румен Радев успя : Превратът на Румен Радев успя. Новия Отечествен фронт , обединен на улицата от юмрука му, започна ужаса за Герб. Задават се чистки , властва реваншизъм. Недялко Недялков : " Клане се задава . Ритуално ще се вземе главата на Бойко Борисов , след което ще започне безмилостна репресия ", предупреди той. "Много хора , включително и аз , сме притеснени и уплашени от злобата и реваншизма. Извършва се демонстративно , за да всява ужас. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ са достатъчно уплашени , за да не излязат на улицата. Срещу тях ще излязат бригадите на Божков. Полицията ще бие , ще пуска и водни оръдия. Няма свободно слово , има ще ви режем части от телата", продължи мисълта си издателят на Пик. " На улицата вече не излизат обикновените Българи, в момента излизат само платените ", констатира с горчивина Недялков
  • 9 Николай Тихомиров Бареков

    17 5 Отговор
    За този е прав който бе преди години при него : "Стъки да обясни първо как открадна с парсето Красен Крадлев федерацията по ММА, която платих от джоба си. Да го обясни в очите на истинските бойци и спортисти от цяла България. После спокойно може да протестира и с баба си където си ще, ако има мозък и воля. Може да каже и как дрема с жена си цял ден пред вратата ми, за да го правя депутат “антигерб”... Явно с тази ММА федерация го купиха “за каузата”. Тъжно и нелепо."

    Коментиран от #11

  • 10 реалис

    7 15 Отговор
    Изказването на много сополанковци като този Матросов предизвиква само смях в българина.
  • 11 Иван

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Николай Тихомиров Бареков":

    Потребител е отговорил на Бареков на поста в профила му : " Г-н Бареков! НЕ само пред вашата врата е спал по цели дни и нощи заедно със 17 години по възрастната си жена този индивид? Спеше и пред вратите на Слави Бинев, сега и пред вратата на Борисов да го пише в листата на Герб от гражданската квота! И както казахте години бе на Държавната софра и получаваше субсидира не от данъците и парите на обществото и работещите. И сте прав че заедно с Прасен Крадлев откраднаха федерацията, но тяхното време приключи и без контролните кражби също..."
  • 12 Комунист

    3 13 Отговор
    Стига вече с тая идтъркана плоча - честни избори. Никой ви не ще, дори ние комунистите. Разпарчалосахте партията
  • 13 МАНГЪРОВ

    6 22 Отговор
    НАЙ ПОСЛЕ ВСИЧКИ ОСЪЗНАХА, ЧЕ БСП УМИРА - БАВНО НО СИГУРНО!ПОРАДИ ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОЦЕСИ НА ЖИВОТА И НЕ БЕЗ ПОМОЩТА НА К19.
  • 14 Бай Пешо

    6 15 Отговор
    Както го е казъл народът др.Божанков:"НА КРИВА РАКЕТА, КОСМОСЪТ И ПРЕЧИ"!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КРОКОДИЛА

    3 14 Отговор
    ПРОТИВНА ФАЦА ...................
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мъка мъка

    2 15 Отговор
    Самото интервю навява на нечестни избори.Ограничаване на една партия за сметка на други.Вие сте същите като ГЕРБ и за вас се отнасявица за енергото ВиК и мамата.Българите ще гласуват за когото
  • 19 Абе

    4 19 Отговор
    Тия започнаха да се оправдават за поредния бой от Бойко на следващите избори.... Няма такива смешници...

    Коментиран от #21

  • 20 Путин

    5 13 Отговор
    Божанке ще те изчегъртам мило
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мдда

    3 12 Отговор
    Божанков, акъла ти е колкото на Крушовица. Като въведохте машините и вота ще стане честен.. така ли?
  • 26 цитирам

    6 1 Отговор
    След изказванията на старозагорския депутат от ГЕРБ Маноил Манев в Комисията по ревизия към Народното събрание, журналистът Михаил Михайлов реши в нарочно видео да разкрие кой всъщност е Маноил Манев, известен с прякора "Кухия". Според Михайлов, Маноил Манев е завършил "специалност щанги" в старозагорското спортно училище, след което е карал Полицейска школа за старшина (най-вероятно в Казанлък). После Манев е бил назначен за участъков полицай в Стара Загора, като в неговия участък попада и Автогара Стара Загора. Точно от там Михайлов познава Маноил Манев, който според Михайлов е опъвал чадър над мургавите ни съграждани, които в 2000-2001 г. необезпокоявани от никого обираха хората с незаконната игра "Тука има, тука нема" на старозагорската автогара. Няколкократно старшина Манев е пречил на Михайлов да заснеме с видеокамера престъпниците, разиграващи "Тука има, тука нема". Според Михайлов няколко години по-късно безобразията на Автогара Стара Загора са стигнали до там, че тогавашният директор на ОД МВР - Стара Загора ген. Тончо Михайлов уволнява дисциплинарно старшина Маноил Манев от полицията. Въпреки това обаче, една година по-късно (около 2006 г.) старшина Манев е бил назначен в областното звено "Охрана" (към Министерство на правосъдието) в Стара Загора, от което също е уволнен дисциплинарно 2-3 години по-късно. Малко по-късно от правителството на ГЕРБ разкриват в България три колежа по охрана и сигурност, като единият е в Стара Загора и за негов дире

    Коментиран от #27

  • 27 цитирам

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "цитирам":

    Малко по-късно от правителството на ГЕРБ разкриват в България три колежа по охрана и сигурност, като единият е в Стара Загора и за негов директор е назначен бившият старшина Маноил Манев. Преди 6 години Маноил Манев става "редови" депутат от ГЕРБ (след отказ от депутатското място на съпартиеца му Димитър Желев, който стана заместник-кмет на град Раднево), а тогавашният зам.-председател на партията Цветан Цветанов го нарича с прякора "Кухия", вероятно след като е оценил интелектуалния потенциал на старшина Манев. Кухия обаче станал любовник на Цецка Цачева и така се издигнал в партийната йерархия на ГЕРБ, твърди Михаил Михайлов.
  • 28 асдр

    1 9 Отговор
    Бесепари, защо вашата ръководителка на БСП - Нинова ,отказва на други партии,включително и леви обединение?
    Те искат да се обединят с БСП,което е само в полза на БСП, а от БСП им отказват. Има ли някаква причина?
    Така партията ви само губи,а не печели!
  • 29 Надървен

    2 5 Отговор
    Всички сте едни маскари, успели по-малко и неуспели комуняги
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ъхъъ

    3 1 Отговор
    Ами народа да гласува за програми не за личности, ще се научат политиците !!!
  • 32 Патриот

    1 8 Отговор
    Отговора на въпроса какво правите с ГЕРБ от тук нататък е лесен, оставяте го да управлява България, защото той знае КАК и НАКЪДЕ! Социално икономическият напредък, който ГЕРБ постигна за България е съизмерим с напредъка на развитите икономически държави в света. Няма непогрешими хора и дори държави, но в карайна сметка е важно, кое е повече, вредите или ползите. Като резултат от това, имаме "Стандарт на живот", който много страни мечтаят да постигнат! Нека ГЕРБ да принася такива ползи за България, пък ако ще с краката нагоре да вървят. Защото никоя друга партия не би могла да направи такъв принс. То си личи по приказките им. Мъдреците са казали: Големите хора говорят за идеи, средните за нещата от живота а малките хора, говорят за другите хора! Е, точно това слушаме в тази предизборна кампания

    Коментиран от #33

  • 33 И коя

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Патриот":

    Държава от ЕС може да мечтае за стандарта ни постигнат от Боко ??? Не ми давай други държави от третия свят .а Боко краде а не управлява
  • 34 Варненец

    2 1 Отговор
    11 г ГЕРБ - 11 г Българско е най-корумпираната страна в Европа, а вече и най-бедната, след Румъния и Латвия. ФАКТИ!
  • 35 Аз Негодника

    0 1 Отговор
    Какво сте направили конкретно за вашите избиратели,освен че ги направихте роби на минимална заплата на вашите ОЛИГАРСИ...