Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:40 2 309 14

Стойчо Кацаров пред ФАКТИ: Разследването на главния прокурор не може да изчерпи мерките за борбата с корупцията (ВИДЕО)

  • стойчо-
  • кацаров-
  • кпконпи-
  • здраве-
  • детска болница

КПКОНПИ трябва да бъде закрита, казва той

Стойчо Кацаров пред ФАКТИ: Разследването на главния прокурор не може да изчерпи мерките за борбата с корупцията (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Партиите водят разговори, но не обсъждат приоритети. Казах за демографската криза, за здравната система, че отсъстват обсъжданията. Не се обсъжда цялостна програма за борба с корупцията. Виждам отделни мерки, но създаването на механизъм да разследване на главния прокурор не може да изчерпи мерките за борбата с корупцията. Корупцията и демографията обхващат много сектори. Включително и свободата на медиите. Мерките са свързани с образованието, с възпитанието, с културата, да възпиташ хората да имат непоносимост към такъв тип явления. Мерките са свързани с намаляване на правомощията на администрацията, на прокуратурата и съдебната система. Аз такава цялостна програма не виждам. КПКОНПИ трябва да бъде закрита. Не може административен орган да замени съдебната власт. Такъв орган може да послужи само за бухалка в ръцете на тези, които ръководят политиката в страната. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ д-р Стойчо Кацаров, бивш здравен министър.

„Ефективна промяна в съдебната власт може да има тогава, когато се разруши този модел на централизация и единоначалие в прокуратурата – моделът „Вишински“. При него този, който е на върха на пирамидата, може да разпореди на всеки друг каквото той прецени. Ако се прекъсне тази пирамидална структура, тогава може да се говори за ефективна реформа. Аз съм противник на това главният прокурор да бъде подвластен на политически органи. Всеки един прокурор трябва да бъде контролиран от съда. А това може да се извърши без да се променя Конституцията. И най-маловажното в тази реформа е да се търси механизъм за контрол на главния прокурор. Главният прокурор не се подписва под дела. За какво точно ще го разследват?“, добави той.

Попитан кога ще имаме нова детска болница, д-р Кацаров каза, че е решил проблема с детската болница, но хората след него са провалили всичко.

„Някой трябва да каже защо са платените 10 милиона лева авансово? Да се върнат тези пари? И това не съм чувал. 10 милиона бяха платени за строителство без да има проект и без да има виза за проектиране. Платени авансово? Къде са парите? Аз предложих и задействах решение за сливането на Правителствена болница с Детската болница. Щяхме да преместим лечението на децата в най-луксозната болница, от която правителството няма нужда. Трябваше да се изградят нови структури. Но това решение беше спряно. Ако не беше спряно, сега щяхме да имаме много добра детска болница. Щяхме да сме дали на децата най-доброто, което имаме. Но следващите след мен отстъпиха и затова нямаме детска болница. Просто парите бяха дадени на фирмата изпълнител, но без да има дружество по Закона за задълженията. Ставаше дума за няколко компании на „Главболгарстрой“. Имаме решение на Министерски съвет, след това сключен договор и през това време е предвидено да се дадат такива пари авансово, но трябваше да има проект. А то няма проект, защото няма и преди това виза за проектиране“, добави д-р Кацаров.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.





Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    0 0 Отговор
    Ми да де не се е подписвал.
  • 2 това

    8 3 Отговор
    Зелено мекере.
  • 3 Ловецът на охлюви

    3 0 Отговор
    Колко бързо забравят хората.
  • 4 Ха Хаха

    2 1 Отговор
    Въпреки, че няма за кога, едно голямо ДА от мен имате докторе, но бкп си искат тяхното, власт не даваме, в очакване сме др. Путин, кво каже, това ще е, 1944-2023 ето ви промяната ПП Кпк
  • 5 Ха Хаха

    1 2 Отговор
    Въпреки, че няма за кога, едно голямо ДА от мен имате докторе, но бкп си искат тяхното, власт не даваме, в очакване сме др. Путин, кво каже, това ще е, 1944-2023 ето ви промяната ПП Кпк
  • 6 Ами да

    1 1 Отговор
    Правилно, Кацаров! Но, разбрал ли си, че многопластовите проблеми се решават с еднопластови решения!?
  • 7 Сатана Z

    4 1 Отговор
    След сватбата на Киропитеците с ГЕРБаваата мафия Боко Тиквата не е корумпиран политик,а близък до сърцето на беснодесната измет партньор.
    А битите под колоните на МС лумпени си останаха бити и @бани от силите на реда.
  • 8 Гандалф

    4 2 Отговор
    А помните ли какви далавери бяха излезли за кацаров...ако са верни разбира се...злоупотреба с служебно положение и прочие... как ще иска да функционира кнопки...иначе независимия български съдго оправда напълно...да припомним,че кнопки в голамата си част се занимаваше с корупция във високите етажи на власта...и се питам..обикновения човек дали го интерисува дали кнопки ще съществува...дотук чевам мнения само на заинтерисувани кнопки да го няма..или хора които са подследствени или бъдеще такива...това си е лично мнения..
  • 9 Дедо ви...

    2 0 Отговор
    Обезлюдяването на територията. Населението на България всяка година намалява със 120 000 души, като етническите българи намаляваме със 155 000, а циганите всяка година се увеличават засега с 35 000. На час:
    -13 = 4 - 17 Намаляваме с 13 души всеки час.
    България изчезва!
  • 10 Хахахахаха

    3 0 Отговор
    В какво се е превърнало КПКОНПИ, чии жени работя там и какво работят...........бардак.......
  • 11 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Куче влачи диря няма.Няма оправия,няма Държава.Колко години едни и същи,само си сменят кабинетите и раздават пари на свои хора.Десет милиона малко пари ли са!
  • 12 Тоя

    5 0 Отговор
    не ли в затвора??? Че и мнение дава...
  • 13 народа плаща

    3 0 Отговор
    агенцийки, службички, администрация, на народа гърбината да му е яка да им изкарва заплатата
  • 14 Погнусен

    7 0 Отговор
    След Зеления сертификат, този не ща ни да го видя, ни да го чуя.