Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 14:46 2 773 14

Арх. Иван Шишков пред ФАКТИ: Ще имаме дерогация на нефт, когато имаме тръбопровод от Александруполис до Бургас (ВИДЕО)

  • иван-
  • шишков-
  • газ-
  • интерконекторна връзка-
  • министър-
  • регионално развитие-
  • герб

България има нужда от прагматични решения в полза на държавата, каза бившият регионален министър

Арх. Иван Шишков пред ФАКТИ: Ще имаме дерогация на нефт, когато имаме тръбопровод от Александруполис до Бургас (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Ще имаме истинска дерогация за доставки на нефт към „Лукойл“ само тогава, когато направим тръбопровод от Александруполис до Бургас. Това е истинската дерогация, защото тогава ще имаме непрекъснати доставки на нефт, който ще е и на по-ниска цена. Всеки може да си представи корабите, които трябва да минат през Босфора и да стигнат до Черно море. В момента ние нямаме добра пристанищна инфраструктура на море. Много говорихме за инфраструктура, но малко направихме. Това е най-големият проблем, ако наистина искаме да бъдем равноправна страна в Европа. В действителност в един момент се оказа, че във времето назад не е направено нищо, но сега никой не го интересува това. И така отново политиката взима връх над прагматизма. България има нужда от прагматични решения в полза на държавата. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ арх. Иван Шишков, бивш регионален министър.

„На мен се падна честта да имам голяма роля в работата на целия служебен кабинет да приемем интерконектора с Гърция. Знам какво не бе довършено и знам, че интерконекторът без строен около пет години преди това. А ние отдавна трябваше да сме го направили и имаше само политическо говорене. Не мога да приема, че служебният кабинет и президента сме упреквани, че сме обслужвали интересите на Русия. Няма такова нещо. Ние сме направили нещо реално и конкретно, което да доближи България до Европа и да я отдалечи от Русия. Пет години преди това започна строителството на интерконектора при ГЕРБ и нищо“, добави гостът.

Попитан за таксата, която кабинетът начисли на преноса на газ по „Турски поток“, Шишков каза, че е нормално да срещнем съпротива.

„Когато искаме да предоговаряме нещо по договор, естествено е, че ще срещнем съпротива. Аз съм на мнение, че трябва да се спазват законът и договорите такива, каквито са. Не знам детайли в тези договор и ми е трудно да коментирам в тази посока“, добави още арх. Шишков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 2 Отговор
    Значи, когато цъфнат налъмите.
  • 2 Точно така

    12 2 Отговор
    Безплатен тръбопровод от Александруполис до Бургас им направете на Лукойл ...... 6
  • 3 Съветник

    7 2 Отговор
    Не само нефтопровод. България има нужда от автомагистрала, жп магистрала, ел и каквото друго се сетите за връзка с пристанището в Александруполис. Това ще е от изключителна полза за бизнесът в БГ. Ше бъде байпаснат босфорът и като влезем в Шенген голяма част от обменът на стоки от Тракийския логистичен и промишлен хъб може да минава през Александруполис.

    Коментиран от #10

  • 4 Кой ще пусне танкери около

    5 3 Отговор
    Островите да си играе на руска рулетка с природата и чистотата на морето

    Коментиран от #6

  • 5 Съветник

    6 3 Отговор
    Магистрала до Александруполис може да се построи, като отклонение от Марица при Димитровград/Хасково, на юг през Кърджали и в Гърция до Комотини. Ако се свърже с магистрала от Букурещ през Русе и Търново ще има и връзка на Молдова и Румъния с гръцкото пристанище.
  • 6 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кой ще пусне танкери около":

    Ти от къде си мислиш, че минават танкерите в момента? Егейско море и сега си е център на интензивен трафик.
  • 7 дядото

    12 0 Отговор
    а някой да си спомня,че преди години десни откачалки организираха маса протести и провалиха строежа точно на този нефтопровод
  • 8 Гал

    8 0 Отговор
    Другарю Шишков, газ има навсякъде около нас, стига да има кой да го докара.
  • 9 Помните ли?

    12 2 Отговор
    Такъв тръбопровод искаха да ни направят руснаците още през 2008/2009, и то без пари. И аха да стане далаверата - намеси се един банкянски комунист и работата се спихна. Сещате ли се кой е той? Жокер - "Аз спрях трите руски енергийни проекти а вие не искате да махнете визите"
  • 10 любител

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Съветник":

    хахаха какъв шенген какви пет лева какви магистрали и бизнес като няма да го има скоро ЕС. който си е оплел кошничката ще има а нас понеже ни управляват предатели ще чакаме краварите ако изобщо имат и за тях да ни докарат било петрол газ или ток с някоя лодчица.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Водолей

    0 0 Отговор
    Кой те направи министър? Самочуствието ти е по голямо от покритието. По добре е да се скриеш някаде. Не се излагай.
  • 14 БАЙ село

    0 0 Отговор
    Дедо му шумкар,влязал в бой с 30 овчарника и 20 мандри8