Last news in Fakti

11 Април, 2024 14:36 3 915 18

Ето колко печелят мобилните оператори от една индексация на договорите? Мая Манолова пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • мая-
  • манолова-
  • телекоми-
  • договори-
  • кзп-
  • индексации

Няколко министъра на икономиката просто бездействат и директно слугуват на телекомите, казва лидерът на „Изправи се БГ“

Ето колко печелят мобилните оператори от една индексация на договорите? Мая Манолова пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Настоящият председател на КЗП сега обяви, че е сключил споразумение с трите телекома. Това е удар в празното пространство. Те са се съгласили, че при повишаване едностранно на цената от страна на мобилния оператор, може да се прекрати договорът без неустойка. И като отидеш при другия оператор какво… След като сключваш с клиент двугодишен договор, е нормално да си си преценил търговския риск. Тоест, и да има някакви промени в инфлацията, операторът да си е преценил какво печели и какво губи. Вижте, оборотите на трите оператора са по около 1 милиард лева. Оперативната им печалба е 30-40%. Вдигат сметките с инфлация от 9%, което прави 90 милиона лева чиста печалба. Без да правят нищо, никакви подобрения по мрежата, по услугата, никакви инвестиции. Просто прибират едни 90 милиона и това става с любезното съдействие на депутатите в българския парламент и на съответните органи, които трябва да ги следят и проверяват. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Мая Манолова, председател на ПП „Изправи се БГ“.

„В битката с мобилните оператори потребителят можеше да бъда защитен от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и през народните представители. КЗП можеха да заведат по олекотена процедура корективни искове, а депутатите можеха с една бърза промяна в Закона за съобщенията да забранят едностранните индексации, когато става дума за срочни договори. Това, което се предлага да се направи в този закон от депутат от ПП-ДП, е да имат право гражданите да се отказват от договора с мобилен оператор без да плащат неустойка и да преминат към друг, ако не искат да им се увеличава сметката. Само че и трите мобилни оператора действат в условията на олигопол. Те едновременно повишават цените с един и същ процент, така че ако се окажем от един мобилен оператор, като отидеш при друг – какво… Явно трябва да се върнем в каменната ера и да си комуникираме с пощенски гълъби. Това не е решение“, каза още Манолова.

„Процедурата с колективните искове, с която от „Изправи се бг“ се нагърбихме, е изключително сложна, дълга и скъпа. Друга неравноправна клауза е, ако се стигне до принудително събиране, 8% от сумата отива в колекторски фирми. Мобилните оператори имат една практика да продават задълженията на колекторски фирми, само че те ги продават буквално за стотинки, на 10% от стойността на вземането. Така че това е истинска наглост. В тези договори потребителите не сме равноправни, а операторите ни поставят в унизително положение. В същото време няколко министъра на икономиката, защото КЗП им е на подчинение, просто бездействат и директно слугуват на телекомите“, каза още лидерът на „Изправи се бг“.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    39 4 Отговор
    МЕН АКО ПИТАТЕ НА БЪЛГАРИЯ И СТИГА ЕДНА БЪЛГАРСКС
    ДЪРЖАВНА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ, ЕДНА ТЪРГОВСКА БАНКА И ЕДНА СПЕСТОВНА КАСА
    .. ТОЛКОВА Е МАЛКА ТЕРИТОРИЯТА :))
  • 4 ха ха

    10 37 Отговор
    Тази е проруско ме..ке ре. За нищо не ѝ вярвайте. Всичко е поза за да се докопа до власт и да продаде страната.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    14 25 Отговор
    Хахаха тая що не е на паметника на съветската армия да го брани с гола гръд ?!? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Как и се иска да беше па омбудсман и да прибира по 15к на месец ама нейсе ... 🤣🤣🤣
  • 6 Жоро Илиев ти братко мили

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Искаш ли в без ???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    26 2 Отговор
    Докато мафията е на власт в България така ще бъде
  • 9 Хххх

    23 1 Отговор
    Контрол няма,веят си байрака както си искат
  • 10 КАРАКОЧ КУРОТЧУГУН

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро Илиев ти братко мили":

    Ти определено имаш опит в тези начинания !
  • 11 пенсия

    15 1 Отговор
    Мобилните оператори,а ЕРП,а ВИК край Дунав и водата 5 лв. но така ще е с некадърни 240 депутати преди бяха 400 депутата и имаше тъкачки,строители и др.събираха се на 5 год. за 5 дни и не получаваха като тия по 10000 лв. заплата и ток 2 ст. вода-2ст
  • 12 Е НЯМА

    18 1 Отговор
    ТАКИВА ОПЕРАТОРИ И НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ОПЕРАТОРИТЕ ДОЯТ НАРОДА КАТО ВЪРЗАНА КРАВА НА ЯСЛА А РЕГУЛАТОРИТЕ ГЛЕДАТ ДА СИ ПРИБЕРАТ ПАЯ! ЦАРЯ Е ГОЛ ДА ЖИВЕЕ ЦАРЯ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Въпрос

    14 2 Отговор
    Поради каква причина държавата няма държавен телеком, държавни енергийни дружества,
    държавно производство на хранителни стоки, държавна медицина.....
  • 16 Защото сме мъртви

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "абе":

    Всичко сме мъртви...гледам ги по улицата идиотите, не схващат, че вече са мъртви
  • 17 Боко Праните Гащи

    0 0 Отговор
    За награда шефа на КЗП става министър
  • 18 М Манолова?? Тези Няколко поредни

    1 0 Отговор
    министри, не са6237 нищо друго освен Меркантили и Комисионери на Хранилка на Операторите!! Прокутатурата се прави че спи и нищо не вижда!!