Last news in Fakti

21 Юли, 2014 11:53 1 756 1

Холандски експерти вече са в Донецк за оглед на телата и мястото на авиокатастрофата (обновена)

  • украйна-
  • донецк-
  • авиокатастрофа-
  • боинг-
  • холандски експерти-
  • телата-
  • icao

Изпратена е втора композиция с хладилни вагони, сепаратистите не ги пускат да отпътуват преди да дойдат международните посредници

Холандски експерти вече са в Донецк за оглед на телата и мястото на авиокатастрофата (обновена) - 1
Хора с униформи на украински спасителни служби пренасят тела на жертви от самолета край село Грабово. Снимка: АП/БТА

Група холандски експерти вече са в Донецк, за да разследват причините за крушението на малайзийския боинг, съобщи РИА "Новости”.

Специалистите първо ще се насочат към град Торез, за да направят оглед на телата на загиналите, а по-късно – към мястото на самата авиокатастрофа в района на село Грабово.

„Уолстрийт Джърнъл“ съобщава, че освен това в Киев в нощта срещу понеделник са пристигнали и група експерти от Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Според изданието, те вече с встъпили в преговори да им бъдат предадени бордовите самозаписващи устройства (т.нар. черни кутии) и информация, свързана с полет MH17.

Около 13.00 часа днес местно време украинският премиер Арсений Яценюк съобщи на пресконференция в Киев, че групата международни експерти вече са дошли в Харков и са готови да започнат разследване на обстоятелствата около катастрофата, предаде "Интерфакс". Сред тях са 23-ма специалисти от Нидерландия, по двама от Германия и САЩ, един от Великобритания и трима представители на посолството на Австралия. За придвижването им до мястото на трагедията украинските власти ще се опитат да осигурят хуманитарен коридор, каза Яценюк.

Според украинския президент Петро Порошенко, Киев има „неопровержими доказателства“, за вината на сепаратистите за крушението на самолета. В същото време властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република продължават да твърдят, че те нямат технически средства да свалят лайнера. Вчера те съобщиха, че в Донецк са доставени предмети, които приличат на черни кутии, но те ще бъдат предадени само директно на експертите от ICAO.

Междувременно, до днес са били намерени 251 тела и 86 части от теля на пътници, летели със злополучния рейс на Малайзийските авиолинии. За транспортиране на останките, открити за последните два дни, на гарата в Торез е пристигнала втора композиция с хладилни вагони, съобщи „Ройтерс“, но украинската страна твърди, че до момента проруските сепаратисти не са пуснали от мястото на трагедията и първия влак, в който са натоварени телата на 192-ма загинали и 8 части от тела. Вагоните са пломбирани и терористите задържат отпътуването му.

Малайзийските власти настояват за незабавно осигуряване на безпрепятствен и безопасен неограничен достъп до мястото на трагедията както за тях, така и за всички участници в международната комисия по разследването. 133 малайзийски експерти и официални лица са в украинската столица от събота.

"Интерфакс" съобщи, позовавайки се на думи на вицепремиера на Донецката народна република, че останките на жертвите от катастрофата с боинга ще бъдат транспортирани в Харков, но само в съпровод на международните посредници.

По-рано бе съобщено, че вагоните са били огледани от представители на мисията на ОССЕ, намиращи се на мястото на трагедията, но не им било позволено да преброят чувалите с трупове, нито да обследват подробно някой от вагоните.

В момента в Донецк се водят боеве, чеват се престрелки, местните хора предполагат, че украинската армия е преминала в настъпление, тъй като президентът Порошенко обеща да изчисти града от сепаратистите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    "......местните хора предполагат, че украинската армия е преминала в настъпление......."
    Чувствую я, что осада Минас Тирита у бандеровцам не получилась и сейчась боевой отряд гномов во главе с Гимли, а также элфы-лучники во главе с Леголасом - решили задать хохлонацыстам жару!
    Слава Незалежному Рейху! Укродебилов Сала!
Новини по държави: