Last news in Fakti

9 Септември, 2014 09:49 1 335 3

ЕС прие нови санкции срещу Русия

  • санкции-
  • русия-
  • украйна-
  • ес-
  • европейски съвет

Тяхното влизане в сила ще зависи от спазването на примирието в сепаратистките проруски региони на Източна Украйна

Часове след установяване на поредното примирие в сепаратистките проруски региони на Източна Украйна страните-членки на Европейския съюз формално приеха нови санкции срещу Кремъл, отбелязва Би Би Си. Ройтерс уточнява, че рестриктивните мерки няма да влязат в сила веднага, а след дни, ако Москва не е последователна в поетите ангажименти за налагането на мир в региона.

Влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС ще стане в следващите няколко дни. Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план, се казва в съобщение, разпространено от кабинета на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Отиващият си председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви готовност за сътрудничество с Русия за регулиране на ситуацията в Украйна.

„За нас санкциите не са самоцел, а средство за продължаване на диалога. Ние подкрепяме политическото решение на въпроса при запазване на пълния суверенитет и цялост на Украйна“, заяви Барозу в интервю за Би Би Си. 

Новите санкции се отнасят срещу големите руски държавни петролни компании, които няма да могат да получават свежо финансиране от Стария континент.

Под ударите попадат компании от ранга на „Транснефт”, „Газпром нефт” и „Роснефт”. Мерките обаче не засягат руския газов сектор, включително и „Газпром”, която е най-големият доставчик на синьо гориво за Стария континент.

И днес в източна Украйна имаше спорадична стрелба, включително и в Мариупол.

Президентът на Украйна Петро Порошенко е обсъдил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин ситуацията в региона и стъпките за постигне на трайно примирие.

Дебатът в Брюксел изглеждаше повече процедурен, отколкото съществен, но много от страните-членки държави се противопоставиха на нови санкции, за да избегнат ответните мерки от страна на Русия, отбелязва АП. Според агенцията по тази причина е прието компромисното решение - формално приемане на санкциите и отлагане на влизането им в сила, докато се види дали примирието се спазва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР2

    2 0 Отговор
    докога тези фашисти от ес и сащ ще ни убиват и лъжат света денонощно по платените си преса и тв че видите ли те пазели мира и се борели с терористите а всъщност не спират да убиват хора по целия свят и да грабят държавите им като денонощно убиват старци жени и деца които забележете наричат терористи а тези хора просто искат да живеят без да са поробени и да работят за без пари за тях защото банките им си печатат денонощно пари за които забележете не са работили нито секунда а колко много вия трябва да работите за тази хартия наречена пари които са без реална стойност като всеки ден се обесценяват и това не може да продължава вечно рано или късно балона ще се спука
  • 2 МоnoMakh

    2 7 Отговор
    Тези политици от ЕС явно са дебили и идиоти, щом още не са разбрали, че си имат работа с психопат, подобен на Хитлер. Тяхното лицемерие е безгранично – колко невинни хора загинаха и продължават да загиват, заради техният конформизъм по отношение на един психясъл олигофрен?
    Нима, те са с интелект на кокошка, за да не видят аналогия между Евро-Азиатския Пакт и Тройният Пакт – и двете организации включват страни, които се оглавяват от политици „събрали се“ да управляват до смъртта си!
    Вместо да си намират формални поводи за ялови сидянки, на които единствената цел е да се наплюскат като прасета по примера на бае им Ганя – да преустановят всякакви контакти с терористичния режим, узурпирал властта в Русия или може би - техният личен конфорт струва повече от хилядите невинни човешки жертви, дадени заради някаква налудничава идея за сфера на влияние на побъркал се сатрап, решил да управлява, (за да краде) вечно и да постави рекорд, с който за да го отбележат в книгата на Гинес по тези показатели.
    Ако искрено желаят мир на територията на Украйна и Европа, трябва да помислят как по-бързо да приемат Украйна в ЕС и НАТО – населението на тази страна го заслужава, защото преживя най-трагично събитията случили се в Европа през последните 100 години.
    Всеки знае за издевателствата над тях от страна на Сталин, Хитлер, Съветската власт (Чернобил) и сега Путин – да не остане пренебрегнат от историята.
    За да се установи мир в Европа, не е необходимо да се преговаря с терористи (Путин и компания), а трябва да се подпомогне Украйна финансово и военно, като бъдещ равноправен член на ЕС и НАТО.
    Финансовата помощ ще дойде като се редуцират определените субсидии на всяка от страните членки с 40% - те и без това не се усвояват, а остават в евробюджета като безотчетни средства, които евробюрократите ги ползват за бонуси, представителни разходи - банкети, луксозни стоки, скъпи командировки, почивки и т.н.
    – и се насочат към Украйна, като средствата да се изразходват пряко от представители на ЕК, а не от украйнското правителство, за да е сигурно че 90% от средствата ще се изразходват в Югозападна Украйна, за нейното възстановяване.
    Военната помощ, да включва освен съвременна техника и оборудване – за да не дават повече възможности на наемниците на Путин да завладяват нови територии и да разрушават страната,
    а и допълнителни средства с които да се заплати на всеки наемник – по 10 000 $, който сложи оръжие и се предаде при условия на пълна амнистия и украйнско(европейско) гражданство, освен това отделно им се заплати за всяко предадено от тях оръжие – пистолети, автомати, танкове и др. с които Путин ги е въоръжил.
    А ако някой от тях иска да воюва срещу заплащане, може като доброволец - боец на НАТО, срещу 300$ на ден – да се бие за защита на световният мир с бойците от Ислямска държава.
    По същата схема може, да се приложи и спрямо военните в Севастопол – европейско (украйнско) гражданство и европейски заплати, каквито получават немските военни.
    При осъществяването на този мирен план – може да сме сигурни – кой ще е следващият носител на Нобеловата награда за мир – Европейската Комисия – като получените средства от наградата се предоставят на Инициативен комитет, който да организира провеждането на следващото първенство по футбол през 2018г. в Украйна!

  • 3 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    санкциите трябва да обхванат лично и путин като бъде осветена отговорността му в конфликта.
Новини по държави: