Last news in Fakti

30 Октомври, 2014 14:34 1 370 0

Ескалация на напрежението в Ерусалим след убийство (Видео)

  • ерусалим-
  • убийство-
  • палестинец

Ескалацията на напрежението в Ерусалим след убийството на палестински активист, съобщава Би Би Си.

32-годишният палестинец Муатаз Хеджази беше убит по време на претърсване на неговата къща. До трагичния инцидент се стигна след като той стреля по ултра ортодоксалния равин Йехуда Глик, защитаващ правото на евреите над Храмовия хълм.

Рано сутринта в четвъртък спецчастите на полцитя и силите на службата за сигурност (Шабак) обградиха къщата на палестинеца Муатаз Хеджази, който минава за един от членовете на Ислямски джихад в Ерусалим.

При завързалата се престрелка 32-годишният Муатаз Хеджази е бил убит. Полицията е предала за балистична експертиза неговия пистолет. Открит е и мотопеда, с който палестинеца е избягал от мястото на атентата срещу равина Йехуда Глик, който е бил прострелян в шията, гърдите и корема.

Ортодоксалният равин е бил закаран в най-близката болница и лекарите се борят за живота му.

Преди нападението Йехуда Глик е участвал в конференция в "Центъра Бегин".

Премиерът Бенямин Нетаняху разпореди засилени мерки за сигурност в Ерусалим.

С цел избягването на ексцезии достъпът до Храмовия хълм беше забранени за мюсюлмани и евреи.

Това предизвика спонтанни протести на палестински младежи.

Палестинският президент Махмуд Абас определи рестриктивните мерки като акт на обявяване на война.

Ибрахим Халил Муата Хиджази е активист на терористичната организация Ислямски джихад. 11,5 години той е излежавал различни присъди в еврейски затвори. Преди близо две години излиза на свобода.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА