Last news in Fakti

22 Март, 2016 20:43 1 873 4

Порошенко готов да размени Савченко за двама руснаци

  • савченко-
  • размяна-
  • затворници-
  • русия-
  • украйна-
  • порошенко-
  • евгений ерофеев-
  • александър александров

Двамата руснаци бяха задържани от украинските власти през 2015 г. и обвинени в тероризъм

Порошенко готов да размени Савченко за двама руснаци - 1
Снимка АП/БТА

Киев е готов да размени Надежда Савченко, която днес Русия осъди на 22 години затвор, за  двама руснаци задържани в Украйна. Това заяви украинският президент Петро Порошенко в изявление, публикувано на неговата страница във Фейсбук.

"Аз съм готов да дам на Русия двамата руски военнослужещи, задържани на наша територия заради участие във въоръжено нападение срещу Украйна. Делото е във финалната си фаза. Веднага след приключването му съм готов да започна съответните процедури, с които да се гарантира тяхното отпътуване за Русия", пише Порошенко.

Президентът не споменава имената на руските граждани, но очевидно става дума за Евгений Ерофеев и Александър Александров, пише руският сайт „Лента“.

Двамата бяха задържани от украинските власти през май 2015 г. в област Луганск. Киев твърди, че те служат в Главна дирекция „Разузнаване“ на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, но руското министерство на отбраната ги определя като обикновени "бивши военни".

Те бяха обвинени в извършване на агресивни военни действия, контрабанда и незаконно притежание на оръжие и боеприпаси както и в насърчаване на дейността на терористична организация и извършване на терористичен акт.

Киев смята, че размяната на Савченко за двамата руснаци е в съответствие с шестата точка от договореностите от Минск.

За евентуалната размяна на Савченко Москва ще действа според законодателството на Руската федерация. „Решението може да вземе само президентът“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции. 

Надежда Савченко бе осъдена на 22 години затвор и 30 хиляди рубли глоба за съучастничество в убийството на руския журналист Игор Корнелюк и звукорежисьора Антон Волошин. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    2 3 Отговор
    Откога Фейса е място за размяна на пленници или престъпници?
  • 2 Бай хой

    1 3 Отговор
    Готов да размени двама невинно задържани за доказана убийца на журналисти.

    По неоспорим начин бе доказано че е следила телефоните на журналистите и е дала координатите им на артилеристите и е наредила стрелба та дори и е коригирала стрелбата.

    Коментиран от #3

  • 3 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    ха,ха,ха....1 април е след седмица ,подранил си с шегите както обикновенно.този процес показа че в русия думата правосъдие не съществува и може да бъде заменена напълно с думата цирк!
  • 4 кон

    0 1 Отговор
    Пешо Пора пак е махмурлия! Тая Савченко ще я помилват,чак когато украйнската Рада спре да се навестява от фашизоиди/ разбирай когато Усрайна стане част от евразийския съюз!/
Новини по държави: