Last news in Fakti

18 Април, 2016 12:27 1 650 5

Германците се застъпиха за комика, обидил Ердоган

  • германия-
  • ян бьомерман-
  • комик-
  • ангела меркел-
  • турция-
  • обида-
  • ердоган

Социологическо проучване сочи, че повечето германци са против Меркел да преследва Ян Бьомерман

Германците се застъпиха за комика, обидил Ердоган - 1
Снимка АП/БТА

Две трети от германците се противопоставят на решението на канцлера Ангела Меркел, за да се даде възможност на прокурорите да заведат дело срещу германския комик, който се подигра с турския президент Тайип Ердоган. Това показват резултатите от анкета, публикувана в неделя, съобщи Ройтерс.

Меркел обяви решението си в петък, след като Ердоган настоя Германия да започне съдебен процес срещу Ян Бьомерман, който изрецитира грубо сатирично стихотворение за турския лидер по германската обществена телевизия ZDF на 31 март.

Германският наказателен кодекс забранява обиди срещу чуждестранни държавни ръководители, но оставя на правителството решението дали да разреши на прокуратурата да разследва подобни случаи.

Скандалът с германският комик постави Меркел в  доста неудобна ситуация, тъй като тя е една от основните страни по сделка между Европейския съюз и Турция за спиране на потока от бежанци в Европа.

Публикуваното проучване на социологическата агенция „Emnid”, по поръчка на в. "Билд ам Зонтаг”, показва, че 66% от анкетираните не са съгласни с решението на Меркел да позволи на прокуратурата да разследва случая. Само 22% от запитаните смятат, че тя е била права, а 12% от запитаните се колебаят по въпроса. (От „Emnid” са анкетирали 500 души в петък следобед.)

Решението на Меркел вече разедини управляващата коалиция и доведе до обвинения, че не е успяла да защити свободата на словото.

Канцлерът ще посети Турция другата седмица и нейните лявоцентристки коалиционни партньори от Социалдемократическата партия, които поискаха турското настояване да бъде отхвърлено, я призоваха да защити свободата на мнение и свободата на медиите по време на своето посещение.

Телевизионният канал ZDF вече обяви, че ще помогне на Бьомерман в битката в съда, ако прокуратурата открие производство за подигравка на Ердоган. Преди да започне да рецитира стихотворението комикът предупреди изрично, че умишлено ще отиде отвъд позволеното от германското право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 2 Отговор
    Щом 2/3 са се осъзнали, скоро и останалата 1/3 ще ги последва. Турците бръкнаха дълбоко в ЕВРОПА и това ще им се отрази. Никой освен РУСИЯ, през втората световна, не е успял да промени положението в континента.
  • 2 onq s konq

    2 1 Отговор
    Наистина ли не разбираш че РУСИЯ ПРОМЕНЯ ТОВА,КОЕТО Й ПОЗВОЛИ ЗАПАДА?!Цялата работа си беше един неуспешен експеримент на Западните сили за договаряне с Русея на някакви дългосрочни активи и поднасянето й на тепсия Източна Европа.Е...45г стигат .Аре нека дойдат сега руснаците да ми национализират имотите,пък да видим как ше стане...ако ще и да имат договор с марсианците!

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Няма да ти ги национализират руснаците а Ердоган потурнак такъв.
    Гледай го какво прави в Турция а сега и германски граждани иска да наказва за инакомислие.
    Ще те гледам като си такъв юначага как ще се оправяш като ти дойде мазния фес да ти вземе драгоценните имотчета.Европа и САЩ не ги чакай да те пазят те даже ще помагата на фесунгерите защото са им стратегически партньори.
Новини по държави: