584 0

Германия трябва да се справи със страха след атаките

Ислямският тероризъм прекрачи прага на Германия

Снимки АП/БТА    Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер (в ляво) и баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман
Снимки АП/БТА Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер (в ляво) и баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман
Милена Трачева

Министър-председателят на Бавария призова германското правителство да обърне внимание на обществените опасения свързани със сигурността и имиграцията след поредицата от терористични атаки в страната, съобщи Ройтерс.

Германците са "раздразнени" и "изпълнени със страх", заяви Хорст Зеехофер по време на пресконференция, след четирите нападения, които, за по-малко от седмица, окървавиха Германия.

Зеехофер заяви, че Германия трябва да "направи всичко необходимо, за да защити своите граждани".

"Това, което се случва тук е съвсем ново измерение на тероризма, на ислямисткия тероризъм, и ние трябва да говорим за това предизвикателство както тук в Бавария, така и в цяла Германия. Това е най-голямото предизвикателство пред което сме изправени и затова всякакви опити да се осмисли проблема са неподходящи. Всяка атака, всеки акт на тероризъм е твърде много. Ислямския тероризъм е пристигнал в Германия и хората с право очакват от нас смело да се изправим срещу него. Трябва да предотвратим това насилие и да го подтиснем", заяви той.

Неотдавнашната поредица от атаки започна във влак в Вюрцбург в Бавария на 18 юли. Петима души бяха ранени от афганистански тийнейджър с брадва, който се закле във вярност към Ислямска държава.

Миналия петък, девет души бяха убити от тийнейджър, който откри стрелба в търговския център в Мюнхен. След атаката, той се застреля.

В неделя 21-годишен сириец уби жена с мачете в град Ройтлинген, провинция Баден-Вюртерберг. В инцидента бяха ранени други двама. Отново в неделя, сирийски бежанец се самовзриви по време на музикален фестивал в малкия баварски град Ансбах. При атаката бяха ранени 12 души.

Баварски министър на вътрешните работи Йоахим Херман във вторник даде повече подробности за атаката в Ансбах. Той заяви, че нападателят, идентифициран като Мохамед Д., е имал достатъчно материали, за да направи втора бомба.

Той зададе въпроса как бежанецът е бил в състояние да събере материали за бомба, докато живее в държава, която предоставя подслон и убежище на всички търсещите убежище.

Той призова законовите прагове за депортиране на онези, които не получат статут на бежанци в страната да бъдат свалени.

"Не трябва да има политика на отворените граници. Трябва да спрем нелегалното и необезпокоявано движение на хора", заяви той.

Херман заяви, че нападенията от последните дни в района трябва да бъдат „взети на сериозно“. От думите му стана ясно, че е възможно германската армия да бъде разположена по улиците, за да помага на полицията в борбата срещу екстремизма.

Германия е основна дестинация за лица, които бягат от войната в Сирия и търсят убежище в ЕС.

Германия


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай