25 914 7

Нов опит за преврат в Турция?

Турската полиция блокира достъпа до военновъздушната база Инджирлик

Нов опит за преврат в Турция?
Снимка Туитър
Милена Трачева

Всички входове и изходи към военновъздушната база Инджирлик са били затворени късно снощи, съобщават турските медии.

Tурският министър по европейските въпроси съобщи, че става дума за обикновена "инспекция за безопасност", докато местните вестници спекулират, че може би е започнал нов опит за преврат.

Около 7000 въоръжени полицаи с тежкотоварни превозни средства са наобиколени и блокирали въздушната база Инджирлик в Адана, използвана от силите на НАТО. Достъпът до базата вече бе ограничен след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

По непотвърдена информация войниците са били изпратени, за да се справят с нов опит за преврат.

Според турския министър по европейските въпроси Омер Челик, това е просто рутинна "проверка за безопасност." Той написа в Туитър, че блокирането на базата е  част от „обща оценка на сигурността, няма причина за безпокойство“.

В. "Хюриет" обаче съобщи, че полицейски част от отдела за антитероризъм са получени сигнал, че привърженици на духовника Гюлен се опитват за втори път да свалят режима на Ердоган.

Военновъздушната база Инджирлик е основна база на НАТО в Турция. САЩ съхранява между 50 и 90 тактически ядрени оръжия в базата.

Според в. „Хюриет“ снощната ситуация напомня на действията на армията от 15 юли. По данни на полицията операцията е продължила 2 часа и половина.

Местните медии се фокусираха върху базата след проваления опит за преврат в нощта на 15 юли. Въпреки че основните сцени на събитията бяха Истанбул и Анкара, Инджирлик, както и няколко други турски бази, беше блокирана от местните власти малко след началото на метежа.

Вратите на Инджирлик бяха заключени след мащабни протести на привърженици на Ердоган в четвъртък, които излязоха по улиците, крещейки "смърт на САЩ" и призоваха за незабавното затваряне на базата.

Силите за сигурност разпръснаха тълпата, преди тя да достигне до военновъздушната база.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Върхът
  Отговор
  1 14:53  31.07.16
  Е те такъв български и турците нямат: "съобщи, че полицейски част от отдела за антитероризъм са получени сигнал" !!!
 • gost
  Отговор
  2 15:36  31.07.16
  първо пише ,4е някакви полицаи били изпратени,а после войници били блокирали базата....последно полицаи или войници??
 • Шиничи Ясуко
  Отговор
  3 16:37  31.07.16
  [полицаи с тежкотоварни превозни средства са наобиколени и блокирали въздушната база] и после станаха войници. Някой разбра ли кой кого е наобиколиллл?
 • Bat Sande
  Отговор
  4 20:45  31.07.16
  ...И на снимките камиони за събиране на смет.
 • 5 22:55  31.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 23:02  31.07.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Злодей
  Отговор
  7 06:20  01.08.16
  Нищо не схващате, нали ?? Основното послание в статията е следното изречение : .....САЩ съхранява между 50 и 90 тактически ядрени оръжия в базата..... Този факт ще търпи някакво евентуално бадещо развитие, и не случайно ви го съобщават във връзка с някакъв "нов преврат срещу Ердоган". Ще видим за какво точно става дума...

Напиши коментар:


Публикувай