1 267 1

Край! Въоръжената група от Ереван се предаде

Полицейският участък е бил прочистен от терористи

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Въоръжената група, която превзе полицейско управление в арменската столица Ереван на 17 юли, се предаде на полицията, съобщи сайтът "Армен прес".

Националната служба за сигурност заяви, че сградата в Ереван е разчистена от "терористи", а 20 души са били арестувани.

„Специалните части на правоприлагащите органи със своите последователни и координирани действия принудиха членовете на въоръжената групировка да свалят оръжието и да се предадат на властите. Задържани са 20 терористи. Територията на полицейския участък е напълно освободена“, отбелязват властите.

По-рано днес, стрелците отрекоха да са извършили убийството на полицейски служител, който бе застрелян от снайперист на 30 юли. Варужан Аветисян, един от лидерите на групата, заяви по-рано днес, че полицията грешни в обвиненията си, че някой от групата е застрелял полицая.

Говорителят на арменската полиция Ашот Ахаронян съобщи, че 30-годишният полицай Юри Тепаносян е бил убит от снайперист, докато седял в полицейска кола, паркирана на около 350-400 метра от участъка.

Инцидентът стана само няколко часа преди изтичането на крайния срок, който властите дадоха на въоръжените нападатели да се предадат. Полицията заплаши, че ако мъжете откажат да излязат доброволно, тя ще започне пълномащабна акция срещу тях.

В късните часове на събота хиляди поддръжници на нападателите се събраха в центъра на Ереван в знак на протест и призоваха властите да не използват сила, за да се сложат край на окупацията. Стигна се до сблъсъци с полицията, в които бяха ранети около 75 души.

Преди опозиционерите да напуснат полицейското управление, единият от лидерите им - Варужан Аветисян заяви, че решението да се предадат е било изключително трудно, но през последните дни много от членове на групата са били ранени и от почти 30 души са останали около 20. 

Той каза още, че опозиционерите ще продължат "борбата, оставайки в положение на военнопленници". 

„Смятаме се за военнопленници. Но мислим, че нашата мисия е изпълнена, ние повдигнахме вълна от всенародно движение и призоваваме гражданите да продължат борбата, да се сражават за своята победа. Молим нашия народ да приеме решението ни като положителна стъпка“, допълни Аветисян. 

Полицейското управление бе превзето от около 30 въоръжени мъже на 17 юли. По време на щурма те убиха един офицер и раниха няколко други.

Те настояваха лидерът на една от радикалните опозиционни организации Жирайр Сефилян да бъде освободен от затвора и за оставката на президента и правителството.

Осем от нападателите бяха ранени по време на двуседмичната криза, в която бяха взети и заложници.

Армения


Още по темата

 • Приключва ли драмата в Ереван?

  Приключва ли драмата в Ереван?

  Един от членовете на въоръжената група, която превзе полицейско управление в арменската столица Ереван, е бил ранен, а други двама са се предали. ...
  31.07.2016
  1 020
  2
 • Всички заложници в Ереван са освободени

  Всички заложници в Ереван са освободени

  Въоръжената група, която преди две седмици превзе полицейски участък и взе заложници в арменската столица Ереван, освободи двама души. Това съобщи ...
  31.07.2016
  649
  1
 • Протестите в Ереван ескалират (видео)

  Протестите в Ереван ескалират (видео)

  Арменската столица Ереван се превърна в сцена на сблъсъци в петък вечер, когато полицията направи опит да разгони със сила събралите се в центъра на ...
  30.07.2016
  1 322
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 08:37  01.08.16
  Айде, айде! Да ви имам и йезуитските похвати - въоръжени мъже да начите "опозиционери"! И това със снайперистката стрелба ми напомня на едни други снайперистки стрелби в друга държава преди 2 години!

Напиши коментар:


Публикувай