1 120 2

Пребит ли е гръцки политик в затвора?

Стефанаки Йоанис

Пребит ли е гръцки политик в затвора? Това е основният въпрос, на който търсят отговор гръцките медии. Според в. „Етнос” бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос е бил зверски пребит от излежаващия доживотна присъда рецидивист Василис Стефанакос. Бившият министър е поискал да бъде изгасена лампата в килията и това е станало причина да му бъде нанесен побой, пише в. „Етнос”. Инцидентът е станал миналия четвъртък около 20,30 часа.

Според телевизия Скай е имало само вербален спор между Акис Цохадзопулос и Василис Стефанакос, който е бил прекратен от останалите затворници и надзирателите.

От гръцкото министерство на правосъдието обаче са разпоредили пълна проверка в атинския затвор Коридалос. Ще се проверява защо бившият политик лежи заедно със затворници, осъдени за тежки престъпления.

Адвокатите на политика твърдят, че те са имали среща с него в понеделник. Те признават за словесен спор, но не и за побой.

Гръцките медии пишат, че актовете на агресия и насилие са ежедневие в претъпканите местни затвори.  

Акис Цохадзопулос излежава осемгодишна присъда за корупция по оръжейни сделки. 

През юли 2011 г. гръцкият парламент гласува в подкрепа на съдебно преследване срещу ексминистъра заради подозрения за пране на пари и приемане на подкупи в размер на $ 140 млн. от германската компания "Ферощаал" във връзка с поръчката за 4 подводници.

Преди време службата за борба с финансовите престъпления разкри, че при сделката са раздавани подкупи, част от които са се върнали в партийни джобове. Беше установено, че при договарянето на подводниците са участвали и фирми, близки до властимащите, през които са ставали плащанията.

Атина прие едва през март 2010 г., след дълги преговори с германските власти, да получи подводниците. Атина бе блокирала доставката им през 2006 г. с аргумента за дефекти при строежа на първата подводница. 

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 21:59  03.08.16
    Този коментар е премахнат от модератор
  • а така
    Отговор
    2 23:15  03.08.16
    Ето така трябва да се случват нещата, осем годинки в затвора за такива мошеници, едва ли е единствения грешник в Гърция, просто някои политици се отърват леко, на него не му се е разминало. А в БГ просто няма как да стане това, колкото и да се е осрал никой не го закача, най-много да го уволнят и на следващия месец да го "компенсират" с няква друга сладка службица задето е бил послушен.

Напиши коментар:


Публикувай