961 0

Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание

Президентът говири пред милионен митинг в подкрепа на демокрацията

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА
Милена Трачева

Реджеп Тайип Ердоган ще одобри връщането на смъртното наказание, ако то бъде подкрепено от парламента и обществеността. Това заяви турският президент по време на митинг в Истанбул, на който присъстваха милиони души, пише Би Би Си.

Митингът, който премина под надслов "Демокрация и мъченици“, следва провалилия се опит за военен преврат миналия месец. Освен Ердоган, на него присъстваха и министър-председателя Бинали Йълдъръм, както и опозиционни лидери и религиозни водачи. Кюрдската партия не е била поканена.
Ердоган заяви, че ако народът иска въвеждането на смъртно наказание, то партиите ще се подчинят. „Турският парламент е този, който ще реши дали да се въведе смъртното наказание, въз основа на народния суверенитет. Ще ви кажа предварително, аз ще одобря решението, което парламентът ще вземе“, добави той.

Пред събралото се множество турският президент заяви, че държавата ще се очисти от всички привърженици на базирания в САЩ духовник Фетхулах Гюлен, който бе обвиняван от турското правителство, че стои зад опита за метеж. Той отрича да е замесен.

Повече от 270 души загинаха в събитията около юлския опит за преврат, който бе спусъка за началото на правителствени репресиите. Хиляди предполагаеми поддръжници на Гюлен бяха задържани или уволнени от своята държавна служба. Западните държави разкритикуваха отговора на правителството към преврата. Европейският съюз, в който Турция е подала молба за членство - отказва да приеме смъртното наказание в страните-членки.

"Те казват, че няма смъртно наказание в ЕС ... Е, САЩ го има; Япония има; Китай го има;. по-голямата част от света го има. Значи на тях е позволени да имат смъртно наказание. Бяхме свикнали и ние да го имаме допреди 1984 г. Суверенитетът принадлежи на народа, така че ако хората вземат това решение, аз съм сигурен, че политическите партии ще се съобразяват“, заяви Ердоган.

Турски правителствени източници заявяват, че около пет милиона души са присъствали на събитието, което е било излъчвано на живо на големи екрани, разпънати из всички провинции на Турция.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай