1 836 0

Варуфакис: Не искам да си легнем с Ердоган

Пактът за бежанците нарушава международното право

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Христо Ангелов

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис остро критикува пакта за бежанците между ЕС и Турция. „Тази сделка с Турция е скандал“, каза Варуфакис за в. „Велт ам Зонтаг“. 

„Ние имаме задължение да приемаме бежанци към Обединените нации. Вместо това подкупваме един ставащ все по-диктаторски президент на Турция. За да си позволим такава сделка нарушаваме международното право“, твърди бившият гръцки финансов министър. 

Варуфакис иска пакта за бежанците да колабира. „Не искам да си легнем с Ердоган“, казва бившият гръцки финансов министър.

Той се изказа и за случая с турските военни, които след проваления опит за преврат избягаха в Гърция и потърсиха убежище. „Вярвам в правото на убежище. Ако някой чука на вратата ви и знаете, че ще го измъчват ако го върнете, тогава няма да го върнете… Нямам представа кои са тези войници, какви са мотивите им. Но и да бяха най-лошите типове на света, не трябва да се връщат там, където ги заплашват мъчения или по-лошо“, казва Варуфакис.

Гърция


Още по темата

 • Турция търси военно сътрудничество извън НАТО

  Турция търси военно сътрудничество извън НАТО

  „Турция има нужда от сътрудничество в сферата на отбраната със страни извън НАТО.“ Това бе заявено от турския външен министър Мевлют ...
  15.08.2016
  1 420
  0
 • Анкара беснее срещу ЕС

  Анкара беснее срещу ЕС

  Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини ЕС, че унижава Турция. В интервю пред „Билд“ той повтори заканата, че Анкара е готова да ...
  15.08.2016
  2 176
  1

Напиши коментар:


Публикувай