1 613 16

Искат да спрат строежа на джамия до кулата в Пиза

Блокирането на строежа ще заплаши религиозната свобода на мюсюлманите

Снимка Архив АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Кампания, която иска да блокира строителството на нова джамия в близост до наклонената кула в Пиза, застрашава ангажиментът на Италия към религиозните свободи, предупреждават онези, които защитават правото на мюсюлманите да изградят своя храм, съобщава "Religion news".

Предложението за строеж на джамията, на няколкостотин ярда от световноизвестната кула, е било одобрено от градския съвет на Пиза, но противниците му твърдят, че тя религиозната сграда ще бъде твърде близо до кулата, една от най-добрите туристически атракции в Италия. Противниците на строежа се опасяват още, че след вдигането на джамията местните мюсюлмани могат да бъдат радикализирани.

"Днес сме във война, независимо дали ни харесва или не, и трябва да се борим с това, което имаме", каза Даниела Сантанче, депутат от дясноцентристката партия "Форца Италия", която се присъедини към протестиращите в Пиза на 20 август. "Джамиите трябва да бъдат затваряни, не да се отварят нови, защото те не са места за поклонение, а местата, в които се проповядва омраза."

Организаторите на кампанията "Не на джамията" заявяват, че вече са събрали над 2000 подписа, които според тях са достатъчно, за да бъде проведен референдум за отхвърляне на решението на Съвета.

Но Изедин Елзир, президент на Съюза на италианските ислямски общности, заяви, че всеки референдум би бил "противоконституционен" и ще заплаши религиозната свобода на мюсюлманите.

"Нашите права трябва да бъдат защитени", каза той. "Тази кампания се основава на предразсъдъци, генерирани от политици, които искат да спечелят гласове, използвайки страха на хората след неотдавнашните нападения във Франция, Белгия и Германия."

Един от най-разпознаваемите забележителности на Италия - Наклонената кула в Пиза, се намира до катедралата и баптистерия.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Вирус (гост)
  Отговор
  1 21:47  23.08.16
  Около джамиите е пълно със зад..ци обърнати към небето и лицата на минаващите - приятна гледка за туристи от всички религии, атеисти и др.
 • Тошибиян (гост)
  Отговор
  2 22:01  23.08.16
  А кога в саудитска арабия ще има църкви
 • 1234 (гост)
  Отговор
  3 22:24  23.08.16
  Стига с тия толерантности,това е простотия.Кога в арабските държави ще започнат да строят църкви.Там и да е имало църкви те са преработени в джамии.Да престанат да дават разрешения за строеж на джамии под какъвто и да е претекст.Джамии само в мюсюлмански държави,църкви само в християнски,те направо издевателстват над християните,пък и са много нахални.
 • Да ама не (гост)
  Отговор
  4 22:39  23.08.16
  ЕС евробюрокрацията се бои да не обиди исляма, а в ислямските страни европейската култура се потиска и практикуването на християнската вяра е забранено. Навсякъде по света, където видят християнски символ ислямските държави строят джамии, за да покажат превъзходството на исляма над християнството. Саудитска Арабия строи джамии по целия свят, но в самата СА не е позволено да се строят църкви,а за притежание на Библия наказанието е затвор.
 • onq s konq (гост)
  Отговор
  5 22:40  23.08.16
  Пак не ме питат какво да правят и пак ще останат глупави.О решението е суперелегантно:Строи се джамията непосредствено до кулата и СВЪРЗАНА С НЕЯ,като практически ще изпълнява ролята на надеждна подпора,щото кулата продължава да се накланя и в един момент ще има ПИЗА БЕЗ КУЛА!Така и Пизаните ще са доволни,и мюсулманите ще има къде едно темане да ударят.
 • John Gottin (гост)
  Отговор
  6 00:43  24.08.16
  FORZA ITALIA. Вън чалмите от Европа. Кулата е една гениална архитктурна заигравка и всъщност няма никакво намерение да пада. Проектирана е нарочно да изглежда така и при съвременни измервания е установено че центъра на тежестта е точно в оптималната си зона.
 • Диди (гост)
  Отговор
  7 01:36  24.08.16
  Това че във цяла Европа се строят джамии е проблем за нас,но още по лошо е че тези които проповядвът исляма са обучавани във Турция или от др.ислямски държави и са специлно със мисия изпратени,знаем каква.Примерно е така във Германия.Исляма е противоречив на европейските ценности и живот.
 • Васичка Атанасова (потребител)
  Отговор
  8 03:10  24.08.16
  и там ли джамия
 • шшш (гост)
  Отговор
  9 07:23  24.08.16
  "Тази кампания се основава на предразсъдъци, генерирани от политици, които искат да спечелят гласове, използвайки страха на хората след неотдавнашните нападения във Франция, Белгия и Германия." Това се казва безочието ,убийства в Германия,Франция са били предразсъдъци...Големи свине са тези представители на най "мирната религия"
 • шшш (гост)
  Отговор
  10 07:26  24.08.16
  Блокирането на строежа ще заплаши религиозната свобода на мюсюлманите . А вашето присъствие в Европа застрашава живота на нормални хора...
 • еее (гост)
  Отговор
  11 07:33  24.08.16
  тези алахакбаровци само за правата си говорят , а нашето право да ги храним и да ги жалим. А там откъдето те идват режат глави на друговерци. Къде са нашите права господа избягали плашливо от родните си места...за да убивате ни тука...Не сте добри дошли и сте доказали че не сте за тука..
 • кроко (гост)
  Отговор
  12 07:40  24.08.16
  По-скоро ще защитят правата на християните!

  Ако спрат строежа на джамията, как ще заплашат религиозната свобода на мюсюлманите?! Да си я правят някъде другаде!
 • антимюсли (гост)
  Отговор
  13 09:40  24.08.16
  Айде почнаха и жабарите да ги бъзикат резняците!!!
  предлагам на мястото на Колизеума да се вдигне най-голямата джамия в Европа-в името на толерантността!!!
  Едно време турците са стигнали до Виена-сега мюслитата превзеха цяла Европа-с любезното съдействие на УСрА!!!
 • Диди (гост)
  Отговор
  14 10:26  24.08.16
  Не мога да понасям израза,,да сме толерантни към исляма,,Ние знаем че на исляма не му е мястото във Европа.Крайно време е да има европейска армия,която да пази европейските граници.Бежънците които са във Германия от 15 месеца получавът по 390 евро,плюс обзавеждане,пътуват с автобуси и влакове безплатно.Ето защо не искът да се регистрирът във източна Европа а бягът към западна.

  Коментиран от #15

 • ААА (гост)
  Отговор
  15 14:16  24.08.16

  До коментар #14 от "Диди":

  Най-после нещо умно да излезе от теб.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ,КОЯТО ДА ПАЗИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАНИЦИ. А не като до сега,платени контингенти от малки "професионални" армийки подчинени на НАТО- тоест САЩ.
 • Диди (гост)
  Отговор
  16 23:35  24.08.16
  Пишеш ми..най после нещо умно от теб,,Ти имаш в предвид себе си,нали така?И като пишеш следващия път,не се напъвай с такива изрази че може и да се на.ААА къш.

Напиши коментар:


Публикувай