2 282 2

Иракски генерал към обсадения Мосул: "Предайте се!"

Според Багдад "Ислямска държава" разполага с не повече от 6000 бойци в града

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Високопоствен командир от иракската армия призова бойците на „Ислямска държава“ (ИД) в Мосул да свалят оръжие, предаде ДПА. Генерал Талиб Шагхати от специалните части на Багдад твърди, че групировката разполага с не повече от 6000 бойци в обсадения град. Генералът обаче не уточни гражданството на джихадистите.

И в момента продължава артилерийският обстрел по позиции на ИД в централните квартали на Мосул. Взривоопасната обстановка принуди десетки хиляди жители да се евакуират от района в посока други части на града.

По официални данни от Багдад през последните два дни в околностите на Мосул са освободени десетки населени места.

Сухопътната операция срещу крепостта на ИД в Северен Ирак започна в понеделник. Основна сила в нея са подразделенията на правителствените части от Багдад. В коалицията участват още кюрдски формирования пешмерга, шиитски милиции и въоръжени отряди на сунитски племена. Те получават подкрепа от въздуха от авиацията на международната коалиция.

Мосул е вторият по големина град в Ирак. В него живеят около 1,3 милион души. Мосул падна в ръцете на ИД на 10 юни 2014 г.

В същото време иракските власти подготвят бежански лагер в близост до града. 5000 палатки са готови да посрещнат бегълци от обсадения град. Лагерът разполага с течаща вода и електричество.
 

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 15:01  19.10.16
  Ехее, ся да видим колко време ще им отнеме нанкоалицията от 86 държави да се справят със 7000 джихадиста!
 • Диди
  Отговор
  2 00:24  20.10.16
  Много хора са избягали от покрайнините на Мосул и са настанени във лагер,като младите мъже са ги отделили,защото имали съмнения че между тях има терористи които искат да избягат от офанзивата.

Напиши коментар:


Публикувай