1 589 1

Опашки и нерви при гласуването по света (видео)

Анатоли Стайков

39 585 наши сънародници, които живеят в чужбина, са гласували на президентските избори до 16.00 часа българско време. Това заявиха за Факти.бг от Външно министерство.

Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5 741, Испания с 3 823 и Германия с 1 991. 

Изборният ден в секциите в Австралия, Китай, Индия и Виетнам приключи, като общият брой на гласувалите там е 353. В Сингапур избирателната секция затвори с 80 гласували български граждани, а в Сеул с 35.

Съвсем различна е обстановката на Стария континент. Дълги опашки, напрежение, недоволство и изнервеност у хората в някои от изборните секции има в повечето от европейските столици - Лондон, Париж, Рим, Берлин, копенхаген, Брюксел и други.

Дълги опашки има пред консулския ни отдел в Рим въпреки дъждовното време. 

Още с отварянето на избирателните секции в Лондон опашките от гласоподаватели са огромни. Очаквано секциите в Тотнъм, Уолтъмстоу, Лейтънстоу, Стратфорд и Баркинг са най-натоварени, поради големия брой българи, живеещи в тези райони.

Опашките пред секциите в българското посолство в германската столица не можаха да се побират в сградата на посолството. Между 2 и 3 часа чакат желаещите да гласуват в Берлин и Мюнхен. Заради попълването на две декларации гласуването отнема време, а активността е необичайно висока.

Повече от 4 часа е трябвало да чакат сънародниците ни пред единствената секция в Норд-Рейн-Вестфалия. Много от желаещите да гласуват са пропътували по 200 км, но заради опашката от хора пред урната са се отказали. 

В обедните часове се оформиха опашки и в секцията в Прага. По-бързо минаваха подалите предварително заявления за глусаване. Според официалните данни близо 11 хиляди българи живеят и работят в Чешката република.

Рекордно висока избирателна активност е регистрирана и в Австрия. На места на опашки пред секциите за гласуване се чака по 3 часа.

Данните за гласуването във Виена е, че повече от 1200 човека са минали през четирите избирателни секции, които са отворени тук, на четири места. 

Особено критично е положението в съседна Турция. До 16.00 часа 14 759 българи са гласували в изборните секции в южната ни съседка. Според Външно министерство е твърде възможно изборният ден в Турция да се удължи. 

Започна изборният ден и за сънародниците ни отвъд Океана. В Чикаго - българската "столица" в САЩ, гласуването стартира в 15.00 часа българско време. За българите ще бъдат отворени три избирателни секции - две в предградието Дес Плейнс, където традиционно гласуват най-много българи, и още един в Генералното консулство в центъра на града. 

В Канада изборният ден в 5 от общо 7-те избирателни секции – две в Отава, две в Торонто и една в Монреал - започна в 14.00 часа българско време. Заради часовата разлика в 17.00 часа започнаха изборите и в секцията в град Ванкувър, а в 16.00 часа преди нея и в секцията в Калгари.

Въвеждането на данните ръчно от комисията води до допълнително забавяне на гласуването

 

 

 

 


Още по темата

 • ЦИК: Референдумът зависи от избирателната активност

  ЦИК: Референдумът зависи от избирателната активност

  Резултатът от националния референдум зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, ...
  6.11.2016
  1 344
  0
 • Навалица от гласуващи в Лондон

  Навалица от гласуващи в Лондон

  Студеното време в Лондон не попречи на живеещи на Острова българи да гласуват. Читатели на Факти.бг съобщават, че голямата бумащина, която се изисква ...
  6.11.2016
  664
  0
 • Часове чакаш да гласуваш в Париж

  Часове чакаш да гласуваш в Париж

  Близо два часа и четвърт на опашката и то при предварително записване. Това заявига пред Найо Тицин живеещи във френската столица наши ...
  6.11.2016
  666
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Омраз
  Отговор
  1 17:40  06.11.16
  Като ги гледам тия черните на снимката колко са ми сънародници-българи...

Напиши коментар:


Публикувай