1 153 3

Спорен закон разбуни Турция (видео)

Управляващата Партия на справедливостта и развитието оттегли проектозакон за ранните бракове

Спорен закон разбуни Турция (видео)
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието оттегли проектозакон за ранни бракове, за да бъдат извършени още консултации по въпроса. Това обяви премиерът Бинали Йълдъръм, след като опозицията и правозащитни организации посочиха, че проектозаконът може да позволи на мъже, обвинени в сексуално посегателство, да избегнат наказание, предаде ТАСС.

Въпреки решението и днес в южната ни съседка имаше масови протести срещу проектозакона. На места дори се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Проектозаконът предвижда в определени случаи отмяна на присъдата на лице, осъдено за сексуално посегателство над малолетна, ако извършителят сключи брак с жертвата.

Йълдъръм посочи, че ПСР ще потърси мнението на опозицията и на неправителствени организации, за да бъде преформулиран проектозаконът.

В Турция може да се сключва брак при възраст над 18 години, но има случаи, при които съдилища разрешават бракове на 16-годишни. Много млади хора са бракосъчетавани с ислямски церемонии.

Правителството настоява, че има нужда да се промени "несправедливото отношение" към семейства, в които бащите са вкарвани в затвора за омъжване на момичета на възраст под 18, дори при положение, че двете страни и родителите им са съгласни.

Турция

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Wrangler
  Отговор
  1 01:42  23.11.16
  Bravo na horata taka raboti demokrasiqta
 • кроко
  Отговор
  2 10:29  23.11.16
  ЕС какво мрънка, тоя закон би бил напълно в духа на еврогейските ценности! Направо да ги приемат без преговори, явно турците са тръгнали по прав път, остава само да помислят и за хомосексуалистите, педофили и наркоманите и еднополовите бракове и са готови! Това си е чиста проба демокрация! Че дори няма утрепани на протестите, както беше в Украйна!
 • Диди
  Отговор
  3 13:28  23.11.16
  Ердоган направи реформи,харесващи се на Европа,с надеждата Турция да влезе в ЕС.Но видяхме сега как стоят нещата.Преди години той обеща демокрация на турския народ,затова го поддържаха,но целта му беше да вземе властта след време в свои ръце.Тепърво турския народ ще трябва да се осъзнае и това ще стане.Ердоган говори че се бори срещу ,,ислямистите,,.но факт е че в цяла Турция те имат свои групировки и ескотират ,,турци,, за ислямска държава.Правителството знае това,но не възприемат нужните мерки,тъй като тези убийци се борят срещу кюрдите,а ние знаем че те са враг номер 1 за Ердоган.

Напиши коментар:


Публикувай