908 0

Американските санкции срещу киберпрестъпници могат да сринат долара

Честото използване на икономически санкции като наказание от страна на САЩ може да доведе до краха на долара

Милена Трачева

През последните няколко месеца кибератаките срещу САЩ драстично се увеличиха, в светлината на президентските избори и предшестващата ги предизборна кампания. Това накара правителството да се замисли за по-мащабни и строги наказания и санкции, които да бъдат прилагани в случаите на подобни набези.

Икономическият експерт Кристофър Смарт коментира темата за американските санкции и налагането им срещу държави, които извършват киберпрестъпления срещу САЩ, в своя анализ за сайта Project Syndicate.

Според него, колкото по-често САЩ прибягват до икономически санкции, толкова по-голяма опасност има американският долар да се срине на международните валутни пазари.

Тъй като две трети от световните парични резерви са в долари, а 88% от целия международен валутен обмен включва доларивсеки път, когато САЩ едностранно затягат санкциите срещу друга държава, рискуват да подкопаят статута на долара като основна валута в света и да направят бъдещи санкции по-малко ефективни.

Икономическите санкции може и да изглеждат като обикновен и евтин начин да се покаже неодобрението за чуждестранни хакерски атаки, но те носят след себе си редица последици, които биха навредили много на американската икономика, смята Смарт.

Четете пълния текст на коментара на Кристофър Смарт във Факти.бг ТУК!

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай