2 234 13

Мигрантите доведоха бейби бума в Германия

Милена Богданова

Докато Германия се опитва да се справи с напливът от бежанци, те решиха един друг проблем на Федералната република, а именно демографския. През 2015 г. нивото на раждаемост нарасна до 1.5 дете на една жена, което е най-високия показател за последните 33 години.

Основната причина за подобни данни е фактът, че всяко пето дете е от майка чужденка, сочат данните на Националния статистически институт на ФРГ. На една германка се падат по 1.4 деца, а на една чужденка – 1.9 деца.

„Тук (бел. ред. Германия) е значително по-добре да се раждат и гледат деца. Тук няма бомби”, казва Басима Шадат, която е родила момиченце в Мюнхен през 2015 г., след като е дошла със съпруга си и петте си деца от Сирия. Останалите й четири сина са загинали в Сирия.

Бумът на раждаемост се превърна в обнадеждаваща за Германия новина, която страда от крайно ниско ниво на раждаемост в световен мащаб. Както в редица други развити държави, при поколението на милениумите се наблюдава спад в раждаемостта, по-малко деца, в следствие, на което и по-малко работна сила. Мигрантите пристигат в Германия в детеродна възраст. По правило броят на децата в чуждестранното семейство е повече в сравнение с германското домакинство.

Германия не е единствената държава, в която се наблюдава ръст на раждаемостта сред чужденците. Така например, по изследване на Pew Research Center в САЩ 23% от ражданията са от чужденки, независимо, че мигрантите представляват 14% от населението. „Ако не са жените-мигрантки, то раждаемостта в САЩ би спаднала до нивата от 1970 г.” се посочва в изследването.

Германия е на първо място по брой мигранти в Европа, като 3 млн. от тях имат турски произход. Специалистите по демография са изчислили, че за да не се обезлюди планетата, всяка жена в детеродна възраст трябва да ражда средно по две деца. Притокът на бежанците може спомогне това да се реализира, тъй като повечето от тях идват от такива страни като Афганистан и Сирия, където средният брой на членове в едно семейство е по-голям от този в Европа.

Броят на ражданията в Германия е започнал да нараства още преди появата на двумилионния бежанец във ФРГ. Така например, в клиниката Helios Kliniken в Пфорцхайм – град с висок процент на мигранти, до 9 декември 2016 г. са родени 1600 деца, а за цялата 2015 г. техният брой е 1479 броя. Това е накарало ръководството на болницата да вземе решение да разшири родилното си отделение от 17 на 24 места и да назначи повече акушерки и гинеколози.

Бейби бумът обаче няма да продължи дълго. По традиция, второто поколение мигранти следва детеродните. Пример отново са САЩ, където раждаемостта сред мексиканките е паднала с повече от 26% за последното десетилетие, съобщава Pew. Понижението е компенсирано с наскоро дошлите мигранти от Азия, Африка и Близкия Изток, при чийто семейства по правило има повече деца.

„Германия не трябва да разчита единствено на мигрантите при опитите си да предотврати намаляването на населението. Не по-малко важно е да се води грамотна семейна политика, която да предоставя необходимия отпуск за гледане на дете и финансова помощ с обучение. Донякъде към реализирането на тези действия германското правителство вече е предприело необходимите мерки”, каза Райнер Клингхолц, ръководител на Берлинския институт по въпросите на населението.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • изтрещели немци
  Отговор
  1 18:51  15.12.16
  "...обнадеждаваща за Германия" !?!?!? Ама вие сериозно ли !?!? Откога заличаването на гена на една нация е обнадеждаваша новина !? Като искат да се правят на кукувици тяхана си работа, само че се опитват да ги натрисат и на нас! Германците абсолютно са изтрещели, дано и нас не ни обхване тази лудост!

  Коментиран от #2

 • дакота
  Отговор
  2 19:01  15.12.16

  До коментар #1 от "изтрещели немци":

  Явно много добре са им промили мозъците
 • ТИКВОЧА
  Отговор
  3 19:07  15.12.16
  НЕНОРМАЛНИЦИ НЕКА ВИ Е ..Т И РАЖДАЙТЕ АРАБИ И ПОЧЕРНЯЙТЕ ЕВРОПА И ДО 10 ГОД. ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ СПОМЕН .
 • Gost
  Отговор
  4 19:32  15.12.16
  Това е тенденция от много отдавна. Така Германия решава демографската криза и обн овяването на генофонда на нацията

 • Истината
  Отговор
  5 19:34  15.12.16
  Абсолютно тъпотия..земята е пренаселена
 • Бай ХОЙ
  Отговор
  6 21:00  15.12.16
  На ли това беше целта на занятието!Честито!
 • ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  7 21:57  15.12.16
  Тъпите немци ще изпреварят Англия и Франция,и до 10,максимум 15 години ще ги претопят резаците-мюсюлмани.Вече ще се нарича-Ислямска Република Германия.Честито,за Еврогейската ви толерантни...
 • Гнуснооо
  Отговор
  8 22:21  15.12.16
  Колко гнусна ирония, карат германките да правят кариера да работят и да изкарват парите за бюджета, а със същите тези пери издържат тези навлеци на които единственото занимание е да ядат и да се множат. Гнусно е ами те германките и те може да искат да симседят вкъщи и да имат повече от едно дете, но кой да работи??? Горе долу същото и важи за мъжката част от населенито. Наскоро даже имаше статия за едни такива наплодили се навлеци на които от помощи годишно получаваха... внимание 336000 евро !?

  Коментиран от #9

 • капиш
  Отговор
  9 04:55  16.12.16

  До коментар #8 от "Гнуснооо":

  Именно това и истината - глобалистката мафия ни натриса имигранти араби, африканци, а за нас само работа данъци отнемане на права, бачкане по 6-7 дена седмично, а парите ги лапат бюрократи и навлеци имигранти паразитирайки наготово. Ето това е ПРОБЛЕМА. И като гледам продажните наемници ченгета и военни и тук и в Джермани, народите ни са обречени. А това вече не ме и тревожи - дотолкова съм отвратен от всякакви длъжностни лица и тук и навън, че вече не ми и пука... Представи си колко демагогия враждебност има в политиците ни към нас, за да съм стигнал до непукизма вече. може да е страшно, но поне не ми белеят косите вече... Ако взема да се кося пак, иде ми да стрелям да стрелям да стрелям и по политици и по военни и по брюкселски бюрократи ама на кило. А даже не съм военен нито имам патлак. Просто не ми се коси повече. Остарях от тия на постовете.
 • шшш
  Отговор
  10 10:16  16.12.16
  Това не е истина , все едно раждаемостта на цигани в България ще реши проблема демография и с работна ръка---какъв идиот трябва да бъдеш за да пишеш такива глупости, а да повярваш в това пък е абсолютен гаф...
 • Kcaniba
  Отговор
  11 10:55  16.12.16
  Гнуснооо
 • мисля си
  Отговор
  12 12:26  16.12.16
  Мисля си колко е "ОБНАДЕЖДАВАЩA" мисълта, е се превръщаш в малцинство в собствената си държава, за която дедите ти са проливали кръвта си. Колко е ОБНАДЕЖДАВАЩА подмяната на ценностите в името на които са загивали стотици хиляди и милиони европейци се подменят с напълно други, които да ни върнат с векове назад във времето. Направо преливам от радост, как от данъците и от създадения от Европейците БВП ще заделяме средства не да решаваме нашите проблеми, а да хрантутим неканени и нелегални пришълци, които да ни засипват с претенциите и мрънкането си и ни превръщат в МАЛЦИНСТВО. Да се стягат германците, за да издържат нарастващата полулация на мигрантите. И да се радват докато се трудят за тях.
 • колю
  Отговор
  13 16:11  16.12.16
  4 германчета -1 м...лче. Една бомба от м...лче колко х4 конкурента ще премахне от гнездото ? " Една жена с 5 деца и мъжа си ... " Скоро и на Германия ще трябва да помагаме финансово. Тези ще я източат по лошо и от нашите плъхове . Интересно Германците на къде ще имигрират след 5-10 години ? При нас ли? Ама без големите пенсии не става.

Напиши коментар:


Публикувай