635 1

Папа Франциск заклейми атентата в Истанбул

2017-а започва  с "кърваво петно" върху света, каза главата на Римокатолическата църква

Папа Франциск заклейми атентата в Истанбул
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Папа Франциск призова световните лидери да се обединяват за борба срещу "чумата на тероризма", като посочи в новогодишното си послание, че 2017 г. започва с "кърваво петно" върху света, визирайки снощния смъртоносен атентат в Истанбул, съобщи ДПА.

Говорейки днес по обед пред около 50 000 души, събрали се на ватиканския площад "Свети Петър" въпреки студеното време, Светият отец се отклони от предварително подготвения си текст, за да заклейми терористичната атака срещу нощен клуб в Истанбул, при която загинаха 39 души, а десетки други бяха ранени.

"За нещастие, и в тази нощ на добри пожелания и надежди, ни застигна насилието. Със свито от болка сърце изразявам съпричастност към турския народ. Моля се за многото жертви, за ранените и за цялата страна, потопена в скръб", каза той.

Папата предрече, че 2017 година ще бъде такава, каквато хората си я направят. По случай деня, в който Римокатолическата църква отбелязва Световния ден на мира, той подчерта, че мирът се гради, като казваме "не" на омразата и насилието и "да" на братството и помирението.

По-рано днес Франциск отслужи литургия в базиликата "Свети Петър" и каза, че липсата на физически контакт между хората, наложена от модерните средства за виртуална комуникация, "прави сърцата ни безчувствени и ние губим способността си за нежност и за чудеса, за жалост и състрадание".

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 16:53  01.01.17
    И по какъв начин се бори папата срещу тероризма? С голи приказки и слово нищо няма да постигне. Сладователно ВАТИКАНА не се бори с тероризма. Зомъгляват само очите на вярващите.

Напиши коментар:


Публикувай