801 0

Турция - главна цел на Ислямска държава през 2016 г.

124 души са били убити, а 419 - ранени при нападения само в Истанбул и Газиантеп

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Турция е била главната цел на терористите от "Ислямска държава" през 2016 г., ако се съди по броя на жертвите на нападенията на джихадистката групировка, съобщава "Хюриет дейли нюз".

124 души са били убити, а 419 - ранени при нападения само в Истанбул и Газиантеп миналата година. Това сочат данни на ТР Дипломаси, неофициален профил в социална медия, който публикува информация в подкрепа на международните дипломатически усилия на турското правителство.

Тези данни приблизително съвпадат с официалната статистика, според която при атентата в Газиатеп по време на сватбено тържество на 20 август са били убити 59 души, а най-малко 47 са загиналите при тройния самоубийствен атентат и въоръженото нападение на летище "Ататюрк" в Истанбул на 29 юни. Отделно трима израелци и един иранец бяха убити при нападение на 19 март на бул. "Истиклял" в центъра на Истанбул. 11 германски туристи пък бяха убити при самоубийствен атентат, извършен от сирийски атентатор в истанбулския квартал Султанахмет на 12 януари.

Най-малко 275 души са загиналите, а хиляди ранените в големите бомбени нападения, извършени в Турция от ИД или нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК) в хода на изминалата година.

Данните не включват 39-те жертви от атентата в нощния клуб "Реина" в Истанбул, извършен в първите часове на новата година, посочва изданието.

Турция е част от водената от САЩ коалиция срещу ИД и участва в операция в Северна Сирия за прогонване на терористични групировки от границата. Тя помогна и за договарянето наскоро на крехкото примирие в Сирия заедно с Русия.

Преди един месец говорител на ИД призова поддръжниците на групировката да превърнат "светското, изменническо турско правителство" в своя мишена.

Британският в. "Индипендънт" цитира лице, представено като бивш член на ИД на име Абу Матасим, според което ИД е обявила война на Турция и разглежда страната като "най-лош враг", "защитник на християните" и "мюсюлманска страна, чиито лидери са обърнали гръб на исляма".

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай