Last news in Fakti

15 Януари, 2017 12:45 1 346 5

JAXA не успя да изстреля мини ракета

  • япония-
  • ракета-
  • jaxa-
  • учиноура-
  • провал-
  • техническа неизправност

Провалът струва на JAXA 4.3 млн долара

JAXA не успя да изстреля мини ракета - 1

Японската космическа агенция изстреля мини ракета рано тази сутрин, но полетът ѝ е бил прекратен заради технически проблем, съобщи японският телевизионен канал NHK.

В официалното съобщение на Японска агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) се казва, че ракетата е изстреляна от Космическия център Учиноура в югозападната част на Япония, в 08:33 часа местно време.

SS-520-4 спряла да изпраща сигнали към оперативен център само 20 секунди след излитането си и учените не можели да следят състоянието на ракетата. Тази техническа неизправност принудила екипа да прекрати полета още в първия му етап и да свали ракетата.

Мини ракетата и товарът ѝ са паднали в морена, близо до Учиноура.

"Много съжаляваме за станало. Сега обаче трябва да определим причината" за нашия провал, заяви пред агенция Киодо доцент Хирото Хабу, един от учените в JAXA, работил по проекта.

JAXA не планира ново изстрелване на ракета с тези размери, съобщават от агенцията на своя сайт. Дължината на мини ракета е само 9,5 метра, а микросателитът, който тя трябва да изведе в орбита, тежи само 3 килограма. Провалът на днешния полет струва на космическата агенция около 500 милиона йени (4.3 милиона долара).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    8 5 Отговор
    Ех ех
    ...тези нискотехнологични, пияни, савецки ушанки....
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Миленче, поправи си заглавието :)
  • 3 раптор

    5 5 Отговор
    Джапанките не са по тези материи. Ушанките сме най-смелите и способни покорители на космоса... Каква ирония! Космоса и оръжията са нашата страст, другите сополи могат да ти правят таратайки и телевизори. Позволявам! Не са лоши.

    Коментиран от #5

  • 4 космос

    4 2 Отговор
    За водещата държава в теорията на ракетните технологии не се говори много, а това продължава е Германия. Това се дължи не на последно място на факта, че много от фундаменталните книги в областта са на немски, заради националността на учените.
    Затова има известно надлъгване: немски физици и фирми строят и правят по-сложните системи навсякъде, освен в самата Германия заради пост-военните ограничения и притеснения.
    Дори немските сателити доскоро се изтрелваха от Русия, с руски ракети-носители, да не вземе да се притесни някой, че немците пак правят ракети.

    Очакваше се, че общите европейски проекти ще дадат алиби за немска космическа програма, но се получи орел, рак и щука в спор за еврофондове.
  • 5 М Маров

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    На най-смелите и успешни покорители в Космоса апаратите им работят на Марс рекордните 6 СЕКУНДИ! За да ти пукна балона който надуваш, а и за да ти се отворят очите прочети мнението на "ушанка" и то каква - акад. Михаил Маров, един от учените, работили по съветските програми:

    http://www.dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845

    Коментарите са просто излишни!
Новини по държави: