Last news in Fakti

17 Януари, 2017 14:00 687 0

ЕП не успя да избере председател на първи тур

  • европейски парламент-
  • избори-
  • гласуване-
  • председател-
  • първи тур-
  • антонио таяни

Кандидатът на ЕНП Антонио Таяни е получил най-голяма подкрепа

ЕП не успя да избере председател на първи тур - 1
Снимка АП/БТА

Името на новия председател на Европейския парламент (ЕП) все още е под въпрос, след като на първи тур от днешното гласуване, евродепутатите не успяха да се обединят около един от кандидати за поста.

Резултатите от гласуването бяха обявени от досегашния председател на европарламента Мартин Шулц.

Най-силна подкрепа е получил кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Таяни, за когото са гласували 274 евродепутати. Тези гласове обаче, не му донесоха победа, тъй като новият председател трябва да бъде избран с абсолютно мнозинство. В този случай са били необходими 342 гласа, които съставляват абсолютно мнозинство от общо 683 действителни бюлетини. В първия тур са гласували 718 евродепутати, като 35 от бюлетините са били недействителни.

Резултати от първия тур:

1. Антонио Таяни (ЕНП, Италия) — 274 гласа;
2. Джани Питела (С&Д, Италия) — 183 гласа;
3. Хелга Стевенс (ЕКР, Белгия) — 77 гласа;
4. Джийн Ламбърт (Зелените, Великобритания) — 56 гласа;
5. Елеонора Форенца (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) — 50 гласа;
6. Лауренциу Ребега (ЕНС, Румъния) — 43 гласа.

Първоначално, кандидатите за поста бяха 7, но председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат, който се включи в надпреварата в последния момент, внезапно се оттегли точно преди гласуването.
Предстои втори тур. Гласуването е тайно и може да продължи до четири тура. Между туровете кандидатите имат право да се оттеглят, а нови кандидатури могат да бъдат номинирани преди второто и третото гласуване.

Гласуването на втори тур започна в 14:00 ч. българско време.

Ако никой от кандидатите не успее да получи абсолютно мнозинство в първите 3 тура, то той ще бъде избран с обикновено мнозинство на четвъртия последен тур, който ще се проведе между двамата кандидати, получили най-много гласове на трети тур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА