790 1

Меркел хвали Сърбия

Според германския канцлер - Сърбия изпълнява стандартите на ЕС

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Сърбия изпълнява стандартите на Европейския съюз и напредва с реформите, които ще й осигурят икономически растеж. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич в Берлин, съобщава ДПА.

Меркел каза, че Сърбия и Германия са страни, които поддържат приятелски връзки, а в Германия живеят 400 000 сърби. Тя посочи също, че Германия е сред главните търговски партньори на Сърбия с обем на търговската размяна малко под 1 милиард евро и инвестиции в размер на 1,3 милиарда евро.

В момента 370 предприятия с германско участие осигуряват 25 000 работни места в Сърбия, изтъкна германският канцлер, като изрази надежда, че двустранното сътрудничество ще продължи да се задълбочава.

Вучич от своя страна каза, че Сърбия е инвестирала много в опазването на мира и стабилността в региона на фона на неспокойната ситуация в някои страни от Западните Балкани. Той призна, че Сърбия цени откровеността на Меркел, която е похвалила нейните усилия, но е предупредила, че има да се свърши още работа в областта на върховенството на закона, ефикасността на съдебната система и други сфери, за които Белград очаква помощ от Германия и ЕС.

Срещата на Меркел и Вучич трябваше да се състои в петък, но беше изместена след отлагане на срещата на германския канцлер с американския президент Доналд Тръмп заради снежната буря в САЩ.

Германия


Още по темата

 • Москва: Новият сръбски президент ни допада

  Москва: Новият сръбски президент ни допада

  Победата на Александър Вучич на президентските избори в Сърбия импонира много на Кремъл, тъй като той е привърженик на развитието на отношенията с ...
  3.04.2017
  939
  1
 • Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

  Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

  Консервативният министър-председател на Сърбия Александър Вучич очаквано спечели с огромно мнозинство президентски избори в страната. Вучич получава ...
  3.04.2017
  1 135
  3
 • Затишие пред буря в Сърбия

  Затишие пред буря в Сърбия

  Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че е съгласен да участва в дебати преди втория кръг на президентските избори, ако, разбира се, има такъв. ...
  28.03.2017
  1 426
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Voz
  Отговор
  1 21:21  14.03.17
  :))))

Напиши коментар:


Публикувай