Last news in Fakti

3 Април, 2017 07:57 1 637 3

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

  • александър вучич-
  • сърбия-
  • избори-
  • томислав николич-
  • белград-
  • ес-
  • русия

Александър Вучич спечели президентските избори в Сърбия още на първи тур

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АР

Консервативният министър-председател на Сърбия Александър Вучич очаквано спечели с огромно мнозинство президентски избори в страната. Вучич получава над 55% от гласовете според прогнозни резултати. Резултатът от вота затвърди статута му на доминираща политическа фигура в балканската страна, съобщи "Ройтерс".

"Победата ми е кристално ясна. Това е много важен ден за нас, защото показа пътя, който Сърбия трябва да следва", каза 47-годишният Вучич пред привърженици в централата на своята Сръбска прогресивна партия.

"Огромно мнозинство от сръбския народ заяви подкрепа за продължаване на реформите, на европейския път за Сърбия, наред със запазване на традиционно добрите ни отношения с Русия и Китай", каза Вучич, чиито думи бяха посрещнати с възгласи "Победа, победа!", предаде още "Ройтерс".

Вучич печели над 55 процента от гласовете според прогнозни резултати на института "Ипсос" и Центъра за свободни и демократични избори. Те се позовават на представителна извадка от стотици изборни секции в страната и при обработени вече три четвърти от събраните данни, шансовете за обрат са нищожни, отбеляза ДПА.

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

Официални резултати се очакват по-късно днес.

Вучич, бивш ултранационалист, който сега обявява подкрепа за членство на Сърбия в ЕС, имаше нужда да спечели повече от 50 процента от гласовете, за да не се налага да ходи на 16 април на балотаж, където би бил в доста по-неизгодна позиция срещу един единствен кандидат на опозицията.

Той ще заеме до голяма степен церемониалния пост в края на май, но се очаква да запази фактически властта чрез контрола си върху управляващата Сръбска прогресивна партия.

Резултатите от екзитполовете са тежък удар за разпокъсаната и отслабваща опозиция, според която управлението на Вучич става все по-авторитарно.

Либералният му опонент Саша Янкович се нареди на второ място на вчерашния вот с 15%. Янкович, който е независим и безпартиен кандидат, изрази вчера удовлетворение от кампанията, която според него е съживила продемократичното движение в Сърбия, противопоставящо се на непрестанната корупция и нарастваща автокрация.

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

"В Сърбия бе създадено ново, честно политическо движение и поради тази причина трябва да сме оптимисти", каза Янкович, след като гласува.

Новият властелин на Сърбия (СНИМКИ)

На трето място се нареди Лука Максимович, студент по медии и масови комуникации, който се кандидатира на изборите като пародиен политик. В предизборната си кампания той се подиграваше на корупцията в сръбската политика, като обеща да краде, ако бъде избран. Поддръжниците му бяха главно млади избиратели, отчуждени от продължаващите с десетилетия криза и икономически упадък в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    6 1 Отговор
    Србете си продължават с всеизвестната максима на Тито: "и тук ми е добре и там ми е добре"! В ония времена тази андрешковщина минаваше, но в днешния силно поляризиран и глобализиран свят, ефектът може да е само един - като седенето между два стола.........
  • 2 Варна

    6 0 Отговор
    Грозен сърбин с жъдти зъби наш Боко по край него е направо супермен.
  • 3 кроко

    2 0 Отговор
    Този шматарок и го слушаз преди малко по телевизора, ние вика ще дружим с Китай и с Русия, ама ще гледаме вика и с ЕСи САЩ да не си разваляме отношенията ! Да събира тогава всички сърболя от Западна Европа и от САЩ и да ги праща в Китай и Русия да се трудят за благото на братските страни ! Милиони сърби живеят и се трудят в проклетия запад свят и вярвайте ми, че им е през пистолета , с кого си там щял да дружи Вучич.
Новини по държави: