Last news in Fakti

21 Март, 2017 07:20 987 1

Френските кандидат-президенти кръстосаха шпаги

  • франция-
  • дебат-
  • избори-
  • президент-
  • марин льо пен-
  • франсоа фийон-
  • еманюел макрон

Ожесточена реторика между кандидатите за президент на Франция

Френските кандидат-президенти кръстосаха шпаги - 1
Снимка: БТА/ AP

Френските кандидат-президенти кръстосаха шпаги в ожесточен телевизионен дебат, продължил близо три часа и половина. На политическата гладиаторска арена основните лица бяха Еманюел Макрон, Франсоа Фийон и Марин льо Пен. Своите тези изказаха и социалистът Беноа Амон и крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Седмици преди първия тур на президентските избори кандидатите обсъдиха основните проблеми пред страната, включително сигурността, външната политика, икономиката и разделението в обществото.

Еманюел Макрон, сочен от социолозите за сигурен победител на втори тур, заяви, че страната е разделена от страх. Той обеща прагматизъм, ако бъде избран от гласоподавателите, и заяви, че проектът му е да „направи Франция горда“. „Искам Франция, нашата страна, да предложи шанс – шанс на всеки един човек“, заяви Макрон.

Франсоа Фийон заяви, че е нужна коренна промяната в политиката, добавяйки, че само той може да я предложи. Марин льо Пен от своя страна отново захапа Европейския съюз и перспективите пред блока. „Повечето обещания, които чухте тази вечер, не могат да се случат на практика, защото ЕС няма да го позволи“, заяви кандидатката на „Национален фронт“.

Изборът на крайната десница добави, че неконтролируемата глобализация е истинско бедствие за французите. „Няма да направя нищо против волята ви. Ще започна преговори с Европа и ще организирам референдум“, заяви Марин льо Пен, която на няколко пъти по време на кампанията си заговори за сценарий като Brexit.

Относно борбата с тероризма, Льо Пен заяви, че единственият начин да се предотвратят атентати е да се забранят фундаменталистките организации и да се затворят фундаменталистките джамии.

Франсоа Фийон заяви, че светът е изправен пред дългосрочна война с терористите. По думите му ще са нужни съюзи с Русия и страни от Близкия изток, като в същото време Франция трябва да се погрижи за собствената си сигурност, депортирайки всички, които имат „доказани връзки с врага“.

Еманюел Макрон каза, че никой не може да даде гаранции, че няма да има нови атаки. Според него е нужно дипломатическо решение в Близкия изток, както и подобряване на сътрудничеството в областта на разузнаването.

Макрон подчерта, че бъдещето на Франция е в сърцето на Европа, докато Марин льо Пен го контрира с думите „Не казахте нищо, говорите от няколко минути и не казвате нищо“.

Акценти от телевизионния дебат:

Еманюел Макрон:

„Истинската промяна на политическото статукво е нашият проект, а не клатушкането между ляво и дясно“

„Искам Франция, нашата страна, да даде шанс на всички“

Франсоа Фийон:

„Аз съм единственият кандидат, който може наистина да промени политиките на Франция“

„Предлагам реална промяна за възстановяване“

Марин льо Пен:

„Европейският съюз ни е заключил, не ни позволява никакви маневри“

„Ще организирам преговори с Европа и референдум. Ще има национален дебат“

ТЕРОРИЗМЪТ

Еманюел Макрон: „Никой не може да гарантира, че няма да има нови атаки. Приоритетът в международен план трябва да бъде борбата срещу джихадистите в Сирия и Ирак, и съвместната работа между страните, за да се предложат дипломатически решения. Хората, които се връщат от военните горещи точки, трябва да бъдат арестувани“

Франсоа Фийон: „Изправени сме пред тоталитаризъм в много точки на света. Трябва да разчитаме на Русия, Иран и другите страни в региона в тази война. Арест за тези, които имат връзки с „Ислямска държава“ и които са били в Сирия. Реформи в разузнавателната сфера“

Марин льо Пен: „Трябва да контролираме нашите граници. Радикалният ислям не трябва да бъде допуснат в нашата страна. Трябва да затворим някои джамии, защото ислямските фундаменталисти са навсякъде“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: