Last news in Fakti

5 Април, 2017 10:23 1 302 0

Дебатът: Франция и ЕС (СНИМКИ)

  • франция-
  • избори-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • франсоа фийон-
  • франсоа оланд-
  • ес

Мястото на Франция в ЕС предизвика спорове във втория телевизионен дебат между 11-те кандидати на президентските избори

Дебатът: Франция и ЕС (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Мястото на Франция в ЕС беше темата, предизвикала най-големи спорове във вторите телевизионни дебати между 11-те кандидати на президентските избори в страната, съобщиха ДПА и "Ройтерс".

В продължение на близо четири часа всеки от кандидатите разполагаше с около 17 минути, за да изложи и защити проектите си за Франция, Европа, социалните въпроси, заетостта, борбата с тероризма.

Темата за Европа извади наяве дълбоките различия между отделните кандидати: центристът Еманюел Макрон се обяви за засилване на европейското изграждане, кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон призова за преразглеждане на европейските договори, а кандидатката на крайната десница Марин льо Пен поиска излизане на Франция от ЕС, подобно на британския Брекзит и незабавно излизане от еврото.

Дебатът: Франция и ЕС (СНИМКИ)

Макрон и Льо Пен, които са двамата основни фаворити на изборите, изложиха напълно противоположни икономически политики, отговаряйки на въпроса как искат да създадат нови работни места в страна, където безработиците от години е около 10 процента, съобщи Асошиейтед прес.

Макрон се обяви за намаляване на данъците за бизнеса и насърчаване на преговорите между синдикати и работодатели, докато Льо Пен поиска данък върху бизнеса, наемащ чуждестранни работници. "Без ясен протекционизъм ще наблюдаваме постепенно унищожаване на работните места", заяви крайнодясната кандидатка, според която приоритет трябва да бъде облекчаване на данъчното бреме на малките и средни предприятия.

Кандидатът на десницата Франсоа Фийон от своя страна заяви, че ЕС трябва да се съсредоточи на данъчните реформи с цел превръщането на еврото в една от основните международни резервни валути, която да стане алтернативна на долара и китайския юан, предаде ТАСС.

Фийон подчерта, че Франция трябва да запази мястото си в Евросъюза, който обаче се нуждае от кардинални реформи за по-нататъшното си съществуване. Председателят на партия "Републиканците", основната опозиционна сила в страната, обеща, ако бъде избран, за 10 години да превърне Франция в лидер на Европейския съюз.

Дебатът: Франция и ЕС (СНИМКИ)

Когато беше дискутирана "морализацията" на френската политика, Марин льо Пен и Франсоа Фийон отхвърлиха обвиненията в корупция, отправени им от левите кандидати, и увериха, че не са сторили нищо нередно.

По темата за сигурността Фийон предложи Франция да стане инициатор на международен антитерористичен алианс, в който непременно да бъде включена Русия, предаде ТАСС. "Става дума не просто за борба с тероризма, а за борба с ислямския тоталитаризъм", отбеляза кандидатът от партия "Републиканците".

Макрон от своя страна обеща, ако бъде избран за президента, да продължи операциите на френската армия против ислямистите в Ирак, Мали и други горещи точки. Льо Пен предложи затягане на контрола на външните граници, за да се попречи на ислямистите свободно да напускат територията на Франция, да купуват в други страни оръжие и после да се връщат.

Дебатът: Франция и ЕС (СНИМКИ)

Според анкета на социологическия институт Елаб, извършена сред зрители след приключването на дебатите, най-убедително се е представил кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон. Той е успял да убеди 25 процента от зрителите, следван от Еманюел Макрон с 21%. В същото време Макрон е обявен за кандидата с най-добра програма, според 23 на сто от анкетираните, следван от Меланшон (22%) и Фийон (18%).

Президентските избори във Франция ще се състоят на 23 април плюс евентуален балотаж на 7 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: