Last news in Fakti

12 Май, 2017 13:08 1 384 0

Ердоган и Тръмп ще си говорят за оръжия

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • оръжия-
  • кюрди-
  • доналд тръмп

Турският президент ще лети до Вашингтон през следващата седмица

Ердоган и Тръмп ще си говорят за оръжия - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на предстоящата среща с американския си колега Доналд Тръмп ще обсъди въоръжаването на сирийските кюрди, предаде „Дейли Сабах“.

Турският държавен глава ще лети до Вашингтон на 16 май, за да се срещне за първи път с новия американски президент. Двете страни са дългогодишни съюзници.

Наскоро обаче Тръмп одобри въоръжаването на сирийски кюрди, които Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия, с която възобнови сраженията през 2015 година.

Въпросът е чувствителен за Анкара, но и за американците, според които сирийските кюрди оказват важна роля в борбата срещу „Ислямска държава“. Източник от Пентагона разкри, че американската армия ще въоръжи сирийските кюрди с муниции, малки автомати, картечници, както и бронирани превозни средства.

Друга тема на разговорите между двамата ще бъде и екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, който беше обвинен от турските власти за организиране на опита за военен преврат.

Турция предостави доказателства на САЩ за ролята му в пуча, но към този момент те не са достатъчно убедителни, за да бъде дадена зелена светлина за екстрадирането на проповедника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: